ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον αέρα το debate: «Τηλεοπτική» σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Στον αέρα το debate: «Τηλεοπτική» σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Θα γίνει τελικά debate των πολιτικών αρχηγών;

Αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να δοθεί σαφής απάντηση. Από τη μια μεριά ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία συμφωνούν επί της αρχής για τη διεξαγωγή του debate. Από την άλλη, δεν συμφωνούν στους όρους που θα το διέπουν. Το αποτέλεσμα είναι ότι το debate βρίσκεται στον αέρα. «Οι πιθανότητες να γίνει είναι 50-50», ανέφερε πάντως στο CNN Greece ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Τα ερωτήματα

Το επί της αρχής ερώτημα για το debate, δηλαδή το αν πρέπει να γίνει, (υποτίθεται ότι) έχει απαντηθεί καταφατικά. Ποια είναι όμως τα ερωτήματα για τους όρους του;

  1. Πόσα debate θα γίνουν; Ένα ή περισσότερα;
  2. Θα γίνει debate μόνο με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ή και ξεχωριστό Τσίπρα-Μητσοτάκη;
  3. Στο «μεγάλο» debate θα συμμετάσχουν μόνο οι αρχηγοί των δημοκρατικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή ή και ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης που έχει μόλις εκλεγεί στο ευρωκοινοβούλιο;
  4. Θα έχουν δικαίωμα οι πολιτικοί αρχηγοί να κάνουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλο για να γίνει πιο δυναμική η συζήτηση ή θα επιλεγεί η ασφαλής λύση για τα κομματικά επιτελεία να δέχονται ερωτήσεις μόνο από τους δημοσιογράφους;

Οι θέσεις των κομμάτων

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει μετ’ επιτάσεως να γίνει debate όχι μόνο με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και με μόνο τους κκ Τσίπρα και Μητσοτάκη. Αντιθέτως η Νέα Δημοκρατία θέλει debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε «ένα ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς». Εξήγησε τη θέση του λέγοντας ότι αντίπαλοί του είναι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και όχι μόνο ο κ. Τσίπρας. Επομένως, δεν πρέπει να γίνει debate των δύο τους.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε σχετικά στο ΑΠΕ: Η θέση ότι ένα debate ανάμεσα στους δύο υποψήφιους πρωθυπουργούς αποτελεί επιλογή πόλωσης είναι κατά τη γνώμη μου μία αστεία δικαιολογία που μετέρχεται η ΝΔ για να αποφύγει την προγραμματική αντιπαράθεση. Όταν μάλιστα μία τέτοια συζήτηση χαρακτηρίζεται ως «rodeo», τότε επιβεβαιώνεται ότι η ΝΔ, όχι μόνο αποφεύγει, αλλά μάλλον φοβάται την προγραμματική αντιπαράθεση. […] Όσον αφορά στο debate με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών προφανώς ο πρωθυπουργός θα προσέλθει και πιστεύω ότι η συζήτηση σε αυτό θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και ενδιαφέρουσα.»

Η κ. Αχτσιόγλου ζήτησε επίσης τη σύγκληση της διακομματικής επιτροπής για να καθοριστούν οι όροι διεξαγωγής του debate.

Οι προετοιμασίες

Παρά το ότι το debate είναι ακόμα στον αέρα, στην ΕΡΤ έχουν ήδη ξεκινήσει οι τεχνικές προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του. Στο μεγάλο studio του Ραδιομέγαρου της Αγίας Παρασκευής φτιάχνεται νέο σκηνικό αφού εκείνο του Σεπτεμβρίου του 2015 κρίθηκε... πεπαλαιωμένο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ