ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Θέλουν να δώσουν το μαξιλάρι των 37 δισ. στις τράπεζες

Τσίπρας: Θέλουν να δώσουν το μαξιλάρι των 37 δισ. στις τράπεζες
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Εξηγήσεις από τη Νέα Δημοκρατία αναφορικά με τις εξαγγελίες της περί ανάγκης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μέσω συνέντευξής του στον ΑΝΤ1.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, θύμισε παλαιότερη συνέντευξη του αρχηγού της ΝΔ, στην οποία είχε δηλώσει ότι θα κόψει τις επικουρικές συντάξεις.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση απέτρεψε την περικοπή της προσωπικής διαφοράς και ότι διασφάλισε ότι δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις και θα υπάρξει μικρή αύξηση.

«Αυτό που νοιάζει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους είναι εάν θα συνεχίσουν να παίρνουν τις συντάξεις τους κι αυτό το διασφαλίσαμε», είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας «έρχεται τώρα η ΝΔ και λέει εγώ το ασφαλιστικό θα το αλλάξω, διότι χρειάζεται κύμα μεταρρυθμίσεων για να μπορέσουμε να πείσουμε τους εταίρους μας για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Αναφερόμενος στην συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν μετάνιωσε για την απόφασή του να την παραχωρήσει, σημείωσε ότι ήταν μία σκληρή συνέντευξη και εξέφρασε ενόχληση γιατί κατά τη διάρκειά της δεν δόθηκε χρόνος για τα σοβαρά οικονομικά και εθνικά θέματα.

Είπε ότι ήταν «το χάρηκα και το διασκέδασα. Εγώ δεν κρύβομαι από τους πολίτες».

Θέλουν να δώσουν το μαξιλάρι των 37 δισ. στις τράπεζες, καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, μετά τις δηλώσεις του υποψηφίου του κόμματος Μπάμπη Παπαδημητρίου ο πρωθυπουργός.

«Είναι άλλο να με κατηγορούν για ψεύτη και άλλο να έχω τιμήσει την εντολή του ελληνικού λαού ότι έδωσα τη μάχη στην Ευρώπη με εντιμότητα, αλλά δεν υπήρχαν περιθώρια. Μας την είχαν στημένη», είπε ο πρωθυπουργός αναφορικά με τα τεκταινόμενα του πρώτου εξαμήνου του 2015 και πρόσθεσε ότι και καλύτερα προετοιμασμένοι να είμαστε δεν θα άλλαζε κάτι, αφού είχαν πάρει την καταστροφική -και γι' αυτούς- απόφαση για Grexit.

«Ο Βαρουφάκης έκανε πολλά στραβά, αλλά όποιος κι αν ήταν στην θέση του -και ο Μέσι της πολιτικής να ήταν- δεν θα είχε πολλά περιθώρια να πετύχει περισσότερα», σημείωσε ακόμη.

Μιλώντας για τις εκλογές της Κυριακής, ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι πολίτες «δεν μας γύρισαν την πλάτη, η κάλπη την Κυριακή θα είναι άδεια, το παιχνίδι είναι ανοικτό».

Επίθεση σε ΝΔ και Μητσοτάκη

Παράλληλα, επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη γιατί αρνήθηκε το ντιμπέιτ και, όπως είπε, προτίμησε «ασφαλή πολιτικά περιβάλλοντα», αντί να προσέλθει σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση.

«Εγώ ουδέποτε κρύφτηκα και πάντοτε βγαίνω να αντιμετωπίσω τους πολιτικούς μου αντιπάλους».

«Αν εκλεγεί αύριο το πρωί ο κ. Μητσοτάκης, που εγώ πιστεύω ότι είναι ανοιχτή η μάχη, δεν θα την κατηγορήσει την ΝΔ ένα κόψει συντάξεις, διότι το έχει πει ή ότι θα κάνει απολύσεις από το Δημόσιο γιατί το έχει πει ή εάν θα προχωρήσει σε ευχέρεια προς τους εργοδότες για 7ήμερη εργασία, διότι το έχει πει, αλλά δεν έχει πει πως θα τα κάνει όλα αυτά», επεσήμανε, λέγοντας ότι η ΝΔ έχει καταφέρει να τα πει όλα, δίχως να δεσμεύεται στα κρίσιμα ζητήματα, όπως π.χ. η περικοπή στις συντάξεις».

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει «κρυφό πρόγραμμα» και τόνισε: «με την αλαζονεία που διακρίνει τους πολιτικούς μας αντιπάλους, μετά τις ευρωεκλογές, έχουν ήδη κλείσει συμφωνίες με διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα»

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η ΝΔ έχει ήδη κάνει συμφωνία για την ΔΕΗ, «με βασικό στόχο την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων με αιχμή την αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων της επιχείρησης, γι’ αυτό και την απαξιώνουν δημοσίως».

Η χώρα λεηλατήθηκε από μερικές μεγάλες οικογένειες, ανέφερε ο πρωθυπουργός,ακόμη, εξαπολύοντας επίθεση στους πολιτικούς του αντιπάλους είπε: «όταν μιλάνε για ισχυρή ανάπτυξη εννοούν ανάπτυξη για τους ισχυρούς».

Για το Ελληνικό είπε ότι καθυστερεί ο παραχωρησιούχος και καταλόγισε ευθύνη για παρασκηνιακή συμφωνία με την αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να αλλάξουν οι όροι της σύμβασης για να χτιστεί περισσότερο τσιμέντο και να υπάρχει λιγότερο πράσινο.

Επίσης, κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους και μερίδα των ΜΜΕ για «αθλιότητα και τυμβωρυχία» στην εκμετάλλευση της τραγωδίας στο Μάτι. Κι άλλες κυβερνήσεις είχαν νεκρούς, αλλά ποτέ δεν δημιουργήθηκε τέτοιο κλίμα, σημείωσε.

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως «έγιναν και λάθη έγιναν και παραλείψεις», ωστόσο επιτεύχθηκαν δύο σημαντικά πράγματα: «το πρώτο είναι η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και η διακοπή της άρσης κυριαρχίας της χώρας. Δεν κηρύξαμε πτώχευση, ενώ η χώρα πήγαινε στο γκρεμό, αλλά γυρίσαμε την κατάσταση, ρυθμίσαμε το χρέος, μειώσαμε το κόστος δανεισμού και τώρα κάποιοι θέλουν να βάλουν χέρι στο «μαξιλάρι ασφαλείας» και να μας οδηγήσουν πίσω στα μνημόνια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ