ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Να κάνουμε restart στον ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξης Τσίπρας: Να κάνουμε restart στον ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Με την εισαγωγική του ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να προχωρήσουν σε διαδικασία ανοίγματος και στρατολόγησης δεκάδων χιλιάδων μελών.

 

Το άνοιγμα αυτό θα λειτουργήσει de facto ως διαδικασία επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ που θα επισφραγιστεί στο συνέδριο. «Πρέπει να κάνουμε restart στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Με λογικές Μαδούρο η ΝΔ

Στην αρχή της ομιλία του ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι για πρώτη φορά τα συμφέροντα αναλαμβάνουν τα ίδια τα υπουργεία και όχι δια αντιπροσώπων. «Έχουν βάλει το λύκο να φυλάει τα πρόβατα», τόνισε. Κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ για υπερσυγκέντρωση αυταρχισμού, αναφορικά με την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του μεταναστευτικού και των φυλακών στο υπουργείο Προστασία του Πολίτη. «Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη, ούτε καν στην Ιταλία του Σαλβίνι», ανέφερε.

Ακόμα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πληγή στο σώμα της Δικαιοσύνης την ακύρωση της νόμιμης, συνταγματικής και συναινετικής επιλογής της ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι θέλει να επιλέξει με κομματικά κριτήρια την ηγεσία της Δικαιοσύνης λόγω των ανοιχτών ερευνών για την πολιτική διαφθορά.

Τέλος, χαρακτήρισε πρωτοφανή την ανάληψη του ελέγχου της ΕΥΠ, της ΕΡΤ και του ΑΠΕ «Αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό, την ίδια στιγμή που κάνουν όλα αυτά για τα οποία κατηγορούν τον Μαδούρο», ήταν η ειρωνική ατάκα του κ. Τσίπρα.

Δεν ήταν στρατηγική η ήττα

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει περίοδο χάριτος. Πρέπει να ενεργοποιηθεί για την υπεράσπιση των λαϊκών κατακτήσεων. Επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε την εξουσία με ψηλά το κεφάλι αφού πλέον τα κρατικά ταμεία είναι γεμάτα και η χώρα είναι έξω από τα μνημόνια

Σε ό,τι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε δύσκολες αποφάσεις με μεγάλο πολιτικό κόστος. Εκτίμησε ότι ένα μέρος του λαού προσδοκούσε πιο γρήγορη βελτίωση της ζωής του.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μόλις 140.000 ψήφους, Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε η μεγάλη δύναμη της προόδου και της δημοκρατίας. «Αποδείχτηκε όνειρο θερινής νυκτός η στρατηγική ήττα», είπε.

Να αλλάξουμε

Μπαίνοντας στο βασικό θέμα της Κεντρικής Επιτροπής που είναι η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι ψήφοι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πια συνειδητές και έδωσαν στο κόμμα εντολή μετασχηματισμού. Δεν είναι πλέον «δανεικές». «Το δάνειο έγινε πια επένδυση στο αύριο της δημοκρατικής Ελλάδας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Απευθυνόμενος συντρόφους τους κάλεσε «να μετασχηματιστούμε τον ΣΥΡΙΖΑ από ένα μικρό κόμμα σε ένα κόμμα που να χωράει τις ελπίδες αυτού του κόσμου». Αναφερόμενος στο σύνθημα πίσω από τα βήμα της ΚΕ «Αλλάζουμε, δυναμώνουμε, προχωράμε», ο κ. Τσίπρας είπε ότι το «αλλάζουμε» είναι το πιο ριζοσπαστικό σύνθημα. Προέτρεψε τα μέλη του οργάνου να μη φοβηθούν την αλλαγή. Επανέλαβε επίσης ότι έχει δικαιωθεί η επιλογή του Ιουλίου του 2015. Ωστόσο, παρατήρησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθέτησε το Μνημόνιο ως δικό του πρόγραμμα.

Δεν θέλουμε να γίνουμε ΠΑΣΟΚ

Ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι το «το ζητούμενο δεν είναι να αλλάξουμε τις ιδέες και τις αξίες μας, αλλά να αλλάξουμε τη φόρμα και τις συμπεριφορές μας». Υπογράμμισε ότι πρέπει «να φτιάξουμε το κόμμα μας ξανά από την αρχή. Να κάνουμε restart. Να μη μείνουμε θάμνος. Να γίνουμε δέντρο που να καλύψει όλο τον δημοκρατικό προοδευτικό κόσμο». Είπε ακόμα ότι το μικρό κόμμα συνιστά ελιτισμό: «Μέσα οι μυημένοι έξω το εκκλησίασμα. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τελειώσει αυτή η συνθήκη.»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμα ότι δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο. Έκανε λόγο για μια ανοιχτή διαδικασία διαλόγου που θα καταλήξει σε αποφάσεις αρχές Σεπτέμβρη. Επιχειρώντας να καθησυχάσει τους συντρόφους του, ο κ. Τσίπρας τονισε ότι δεν τους ζητάει να βάλουν νερό στο κρασί τους. «Να μην υποστείλουμε τις σημαίες. Κανένας δεν θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ. Ούτε καν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Θέλω δίπλα στις κόκκινες σημαίες να σηκώσουμε τις πράσινες. Όχι όμως από το χρώμα του ΠΑΣΟΚ. Πράσινες από το χρώμα της οικολογίας» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Τι κόμμα θέλουμε»

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε τα βασικά χαρακτηριστικά του κόμματος που θέλει. Συγκεκριμένα:

  • Κόμμα μαζικό 10%
  • Κόμμα νεανικό.
  • Κόμμα λαϊκό.
  • Κόμμα σύγχρονο που να εκμεταλλεύεται το διαδίκτυο.
  • Κόμμα με την ιδεολογική ταυτότητα του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
  • Κόμμα που θα αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
  • Κόμμα οικολογικό.
  • Κόμμα όλης της προοδευτικής παράταξης. Ανοιχτό τους αριστερούς, τους ριζοσπάστες, τους δημοκράτες κομμουνιστές, τους οικολόγους, τους σοσιαλδημοκράτες, του πολίτες του δημοκρατικού Κέντρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ