ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο τριπλός συμβολισμός της παρουσίας Τσίπρα στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ

Ο τριπλός συμβολισμός της παρουσίας Τσίπρα στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Έχει ο καιρός γυρίσματα… Η ΔΗΜΑΡ υπό τον Φώτη Κουβέλη αποχώρησε από τον Συνασπισμό όταν ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε στα πράγματα και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστη βασική προτεραιότητα της Κουμουνδούρου. 

Σήμερα, το Συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας υπό τον Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Τριπλός συμβολισμός

Ο πολιτικός συμβολισμός της παρουσίας Τσίπρα στην Αγίου Κωνσταντίνου είναι σαφής:

  • Πρώτον, τόσο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΔΗΜΑΡ έχουν αφήσει οριστικά πίσω τους τις πικρίες της διάσπασης του 2010.
  • Δεύτερον, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνουν το μήνυμα ότι η Προοδευτική Συμμαχία δεν πρόκειται για ευκαιριακή εκλογική κίνηση αλλά για στρατηγική επιλογή μακράς πνοής.
  • Τρίτον, ο κ. Τσίπρας καθιστά σαφές ότι θέλει να εντάξει τους συμμάχους του της Προοδευτικής Συμμαχία (προεξάρχουσας της ΔΗΜΑΡ) στον νέο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που θα προκύψει από τη διαδικασία διεύρυνσης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι Πάνος Σκουρλέτης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Λούκα Κατσέλη, Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θάνος Μωραΐτης, Στέφανος Τζουμάκας, Νίκος Μπίστης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Παναγιώτης Παναγιώτου κ.α..

Κοινή Οργανωτική Επιτροπή

Στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων:

«Είναι στρατηγική απόφαση και εκπεφρασμένη η βούληση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουμε μαζί σε μια θαρραλέα διαδικασία ανασυγκρότησης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μαζικό, λαϊκό κόμμα όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών και να παύσει η κομματική αναντιστοιχία με την ευρεία κοινωνική βάση. Το 31,53% θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου για μαχητική προγραμματική και κοινωνική αντιπολίτευση απέναντι στις προωθούμενες νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ σε βάρος των συμφερόντων της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας. Διαπιστώθηκαν η συναντίληψη και ο κοινός στόχος για να δημιουργηθεί ένα μαζικό, λαϊκό, προοδευτικό κόμμα ως μια σύγχρονη πληθυντική Αριστερά. Δεν πρέπει να χαθεί το μομέντουμ καθώς δημιουργείται η δυναμική για συμμετοχή των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών στην διαδικασία ανασυγκρότησης».

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε το Συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα ως Γραμματεία της Προοδευτικής Συμμαχίας με τακτικές συνεδριάσεις, προκειμένου το φθινόπωρο, μαζί με τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, να προχωρήσει σε μια ενιαία Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης που θα οδηγήσει στο Συνέδριο.

Τα ερωτήματα

Ωστόσο, ο δρόμος προς τον νέο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα μακρύς και αρκετά ερωτήματα ανοιχτά. Θα αυτοδιαλυθούν οι οργανώσεις της Προοδευτικής Συμμαχίας; Μέσα από ποια διαδικασία θα εντάσσονται τα νέα μέλη; Θα εκλέγεται ο πρόεδρος από τα μέλη; Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κόμμα-παράταξη;

Στην έννοια του κόμματος-παράταξης φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση θα δοθεί η πρώτη μάχη. Οι 53+ ζήτησαν να αφαιρεθεί ο όρος από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Στους αντίποδες, ο Νίκος Μπίστης έγραψε: «Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ που εξάγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας σε ένα σύγχρονο , μαζικό , αριστερό και προοδευτικό κόμμα, από όποια οδό και αν πραγματοποιηθεί - και υπάρχουν διάφορες- οδηγεί σε ένα κόμμα- παράταξη. Η συνέχιση της κίνησης οδηγεί αναπόφευκτα εκεί. Οποιαδήποτε στάση για «αριστερή ενδοσκόπηση», ημίμετρα η εφησυχασμό θα οδηγήσει στην απώλεια μιας ιστορικής ευκαιρίας.»

Συνεδριάζει η ΚΟ

Εντωμεταξύ, συνεδριάζει αύριο Τρίτη στις 6 μ.μ. η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

Οι εργασίες της συνεδρίασης θα ανοίξουν με ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ