ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας, η… ρυθμική και τα «καρφιά» στον Μητσοτάκη

Ο Τσίπρας, η… ρυθμική και τα «καρφιά» στον Μητσοτάκη
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το στίγμα της αντιπολιτευτικής γραμμής που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στις τοποθετήσεις του στη Βουλή και στη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας. Με το άνετο στυλ που τον διακρίνει στις ομιλίες του, σήκωσε τους τόνους και δεν παρέλειψε να χρησιμοποιήσει ατάκες και να ρίξει τα… καρφιά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κυρίως όμως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε ουκ ολίγες φορές πως η Νέα Δημοκρατία μπορεί να υλοποιεί θετικά μέτρα, λόγω του ότι η χώρα αφενός δεν είναι πια στα μνημόνια και αφετέρου βρήκε ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας της τάξης των 32 δισ. ευρώ από την απελθούσα κυβέρνηση.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο κομμάτι των θετικών μέτρων που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να μάθει τι θα κάνει αντιστοίχως η κυβέρνηση. Αναφέρθηκε στη 13η σύνταξη, στα επιδόματα και βεβαίως στο αφορολόγητο. Σε ό,τι αφορά στον ΕΝΦΙΑ η κριτική για τη μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 22% που θα ψηφίσει η νέα κυβέρνηση εστιάζεται στο ότι, το όφελος για τα μεσαία στρώματα είναι μικρότερο σε σχέση με όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Φάνηκε ξεκάθαρα πως ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να αποδομήσει το βασικό αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη περί ενίσχυσης της μεσαίας τάξης. Και είναι βέβαιο πως με κάθε ευκαιρία θα υπενθυμίζει στον πρωθυπουργό τα θετικά μέτρα που ψηφίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίξει πως παρέλαβε καμμένη γη.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του αφορολόγητου, μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών να δήλωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι δεν θα μειωθεί και πως θα εισαχθεί ένας φορολογικός συντελεστής 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ, ωστόσο το τοπίο μάλλον δεν έχει ξεκαθαρίσει. Όπως είπε εξάλλου ο κ. Πέτσας, η κλίμακα θα διασαφηνιστεί με το φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου.

Φαίνεται ότι το σκληρό αντιπολιτευτικό… ροκ θα το συνεχίσει ο Τσίπρας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θεωρώντας πως μετά την ανάληψη της εξουσίας η Νέα Δημοκρατία σιωπά, ενώ προεκλογικά ο λόγος της ήταν διχαστικός, προσπαθώντας να κερδίσει ψήφους.

Γενικότερα πάντως ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να κάνει στοχευμένη αντιπολίτευση και αυτή τη γραμμή έχει δώσει και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα αφήνει να πέσει τίποτα κάτω, με το κόμμα αλλά και τους αρμόδιους τομεάρχες να απαντούν με επιχειρήματα στις όποιες αστοχίες της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και όσοι βουλευτές μίλησαν στο Κοινοβούλιο στα πλαίσια της τριήμερης συζήτησης για τις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις, άσκησαν σκληρή κριτική με αιχμή τον ΕΝΦΙΑ, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το δημοσιονομικό κενό.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην Ολομέλεια επέκρινε την κυβέρνηση πως έχει εγκαταλείψει τον στόχο της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος, με αποτέλεσμα το 2020 να πρέπει να εξοικονομηθεί τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ (δηλαδή 2 δισεκατομμύρια)».

Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα τόνισε «πού θα τα βρείτε;», προσθέτοντας «απορρίψατε, μέσα σε 4 μέρες, την πρωτοβουλία που αναλάβαμε για την κατάθεση 5,5 δισ. από το μαξιλάρι ρευστότητας σε escrow account, ώστε να μειωθούν κατά 1% τα πλεονάσματα από το 2020, χωρίς να παραβιαστεί η συμφωνία».

Παράλληλα μετά την αυγουστιάτικη ραστώνη, ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται για ένα φθινόπωρο, «καυτό», αντιπολιτευτικά, καθώς η κυβέρνηση θα καταθέσει τόσο ο προϋπολογισμό, όσο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τα οποία, όπως εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ, θα αποκαλύψουν τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε χθες στον πρωθυπουργό, λέγοντάς του με νόημα πως «δεν θα γελάτε το φθινόπωρο...». Σχολιάζοντας μάλιστα τα περί ανάποδης κωλοτούμπας που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τη μείωση του ENΦΙΑ από φέτος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε παραλληλισμό με τη ρυθμική γυμναστική, εννοώντας, πως τα δύσκολα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι μπροστά.

Την ίδια στιγμή στο ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζονται για τη μάχη των νομοσχεδίων στη Βουλή, καθώς η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει το ν/σ για το επιτελικό κράτος αλλά και το φορολογικό. Και για τα δύο νομοσχέδια η μάχη αναμένεται σκληρή, με την Κουμουνδούρου να εμφανίζεται έτοιμη να σηκώσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους, όπου χρειάζεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ