ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάσα για τον ιατρικό κόσμο & τα εργαστήρια, η ρύθμιση των 120 δόσεων για clawback & rebate

Ανάσα για τον ιατρικό κόσμο & τα εργαστήρια, η ρύθμιση των 120 δόσεων για clawback & rebate
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χαράς ευαγγέλια για το ιατρικό σώμα όσον αφορά στις 120 δόσεις που θεσπίζει η κυβέρνηση αναφορικά με οφειλές πενταετίας για τα έτη 2013-2018 που αφορούν στο clawback και στο rebate.

Μάλιστα τόσο ο πρόεδρος όσο και ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ.κ. Γιώργος Πατούλης και Φώτης Πατσουράκος, κάνουν λόγο για μία σημαντική νομοθετική παρέμβαση, η οποία υλοποιείται ταχύτατα σε διάστημα μόλις ενός μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, την ώρα που η προηγούμενη κυβέρνηση κωλυσιεργούσε δραματικά.

Με την ρύθμιση αυτή, σημειώνουν στο CNN Greece και οι δύο άνδρες, οι γιατροί, οι κλινικοεργαστριακοί αλλά και τα εργαστήρια, μπορούν να σχεδιάσουν απρόσκοπτα το μέλλον τους, ευελπιστώντας ότι δεν θα βάλουν λουκέτο στα ιατρεία τους και θα μπορούν να είναι συνεπείς τόσο απέναντι στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, όσο και απέναντι στους ασθενείς τους. Απομένει πλέον, η έκδοση της υπουργικής απόφασης για την τελική έκβαση του ζητήματος.

Αναλυτικά, η δήλωση του προέδρου του ΙΣΑ και νέου Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη έχει ως εξής:

«Η σημερινή κυβέρνηση κάνει αμέσως αυτό που επί πέντε χρόνια δεν έκανε η προηγούμενη. Είμαστε στην ευχάριστη θέση, μετά από πολλά έτη, να αισθανθούμε ότι συμβάλαμε αποφασιστικά στην ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος του ιατρικού κόσμου. Μετά από συνάντησή μας με τον κ. Β. Κικίλια, υπουργό Υγείας, αλλά και έχοντας την τύχη να υπάρχουν ευήκοα ώτα σε αντίστοιχες συζητήσεις μας με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, είδαμε με χαρά να συμπεριλαμβάνονται στις ρυθμίσεις του καταταθέντος στη Βουλή σχεδίου νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα», διάταξη νόμου (αρθρ. 81) με τίτλο «Ρυθμίσεις οφειλών παροχών ΕΟΠΥΥ» στην οποία ορίζεται ότι : «…..οφειλές των παροχών προς τον ΕΟΠΥΥ, από rebate και clawback για τα έτη 2013-2018, αυτές δύνανται να εισπραχθούν με τη μορφή δόσεων, ο αριθμός των οποίων δύναται να καθοριστεί έως 120. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται ο αριθμός των δόσεων, καθώς και κάθε αναγκαία διαδικαστική λεπτομέρεια για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία κατάκτηση του ιατρικού κόσμου, για μία ικανοποίηση ενός δίκαιου και εύλογου αιτήματός μας, που θα δώσει μία ανάσα ζωής στους γιατρούς μέλη μας και τα διαγνωστικά εργαστήρια που όλα αυτά τα έτη της κρίσης κράτησαν όρθιο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Προσβλέπουμε στην άμεση έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, κάτι για το οποίο είμαστε βέβαιοι, και δηλώνουμε ότι ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να μάχεται με κάθε μέσο για την ικανοποίηση κάθε δίκαιου αιτήματος των ιατρών μελών του και των ασθενών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ