ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αποκομματικοποιούμε τη δημόσια διοίκηση» λέει ο Πέτσας, «αντισυνταγματική η ρύθμιση» απαντά η Θάνου

«Αποκομματικοποιούμε τη δημόσια διοίκηση» λέει ο Πέτσας, «αντισυνταγματική η ρύθμιση» απαντά η Θάνου
INTIME NEWS

«Όλες οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης κατατείνουν στην αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Η κα Θάνου είναι πρώην πρωθυπουργός και ήταν σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα. Έχει ταυτιστεί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον τότε πρωθυπουργό. Κάνουμε αυτό που είχαμε δεσμευτεί. Αποκομματικοποιούμε τις ανεξάρτητες αρχές» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών, απαντώντας στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για την απομάκρυνση της.

Με τη σειρά της, η Βασιλική Θάνου ζήτησε να παραμείνει στη θέση της στην επιτροπή ανταγωνισμού, χαρακτηρίζοντας αβάσιμη την κριτική που δέχεται για την πολιτική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ζήτησε, μάλιστα, από την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη που την «αποκαθηλώνει» από την επιτροπή.

«Μας φωτογραφίζουν ως κομματικά πρόσωπα. Δεν είναι λογικά και νομικά βάσιμο να υποστηρίζει κανείς πως αν κάποιος προσέφερε τις υπηρεσίες του σε κάποιο πολιτικό πρόσωπο παίρνει και την κομματική ταμπέλα αυτού του προσώπου», είπε χαρακτηριστικά κατά την ακρόαση φορέων στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται τις διατάξεις του διυπουργικού νομοσχεδίου.

Την ίδια ώρα, η κ. Θάνου υποστήριξε πως η προωθούμενη ρύθμιση είναι αντισυνταγματική και τόνισε πως πιθανή απομάκρυνσή της από την επιτροπή θα οδηγήσει σε παραγραφή κρίσιμες υποθέσεις που ερευνά.

Επιπλέον, η κ. Θάνου υποστήριξε ότι η προωθούμενη ρύθμιση είναι αντισυνταγματική ενώ τόνισε πως πιθανή απομάκρυνσή της από την επιτροπή θα οδηγήσει σε παραγραφή κρίσιμες υποθέσεις που ερευνά.

«Πάσχει η διάταξη ως προς την αναδρομικότητα και ως προς τον ατομικό φωτογραφικό χαρακτήρα.

Πιο φωτογραφική δεν θα μπορούσε να γίνει. Η αναδρομικότητα απαγορεύεται από την ευρωπαϊκό σύνταγμα και από το σύνταγμα για να μην μπορεί η κυβέρνηση να κηρύσσει έκπτωτα όσα πρόσωπα δεν της είναι αρεστά. Η κυβέρνηση δεν έστειλε την διάταξη στην ΚΕΝΕ.

Υπάρχει και νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ότι τέτοια διάταξη αντίκειται στο ενωσιακό δίκαιο. Αντίκειται στις συνταγματικές αρχές, προσβάλει την ανεξαρτησία, την αποτελεσματικότητα και την συνέχεια της ανεξάρτητης αρχής» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «η βίαιη και αιφνιδιαστική διακοπή των μελών της επιτροπής έχει μεγάλη επίπτωση στην διαδικασία έρευνας υποθέσεων που είναι σε εξέλιξη που είναι κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.

Πλήττεται το δημόσιο συμφέρον.

Ζητούμε να αποσυρθεί η διάταξη. Να τεθεί στην ΚΕΝΕ ή να προστεθεί μεταβατική διάταξη που να ορίζει ότι να νυν υπηρετούντα μέλη παραμένουν μέχρι την λήξη της θητείας τους» είπε η κ. Θάνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ