ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει σημαία τους «530 συμβούλους» του Μητσοτάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει σημαία τους «530 συμβούλους» του Μητσοτάκη
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ / ΑΠΕ

Με τη χτεσινή παρέμβασή του στην κοινοβουλευτική συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, ο Αλέξης Τσίπρας προδιέγραψε το ύφος της αντιπολίτευσης που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το βασικό μήνυμα της ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε να πέσει τίποτα κάτω», σύμφωνα με την έκφραση κορυφαίου αξιωματούχου της Κουμουνδούρου. Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να καταστήσει σαφές ότι δίνει με όλες τις δυνάμεις της τη μάχη ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, ασχέτως με τις εσωκομματικές διεργασίες και συγκρούσεις για τον χαρακτήρα του «νέου ΣΥΡΙΖΑ:».

Ο μεταρρυθμιστής…

Βασικός στόχος του επιτελείου Τσίπρα αυτή τη στιγμή είναι να ανατραπεί η εικόνα του «μεταρρυθμιστή Μητσοτάκη» που κυβερνάει με «τεχνοκρατικό τρόπο». Δεν είναι τυχαία η εισαγωγή της ομιλίας του κ. Τσίπρα: «Από τις τρεις πρώτες βδομάδες αποδεικνύεται ότι το μόνο σχέδιο που πράγματι είχατε έτοιμο ήταν το σχέδιό σας για την άλωση του κράτους.» Και συνέχισε: «Για να είμαι δίκαιος μαζί σας, στην προσπάθειά σας να στήσετε ένα αυστηρά ελεγχόμενο, κεντρικά ελεγχόμενο και βαθιά κομματικό κράτος, είχατε κάνει μια σοβαρή προετοιμασία, τόση προετοιμασία που οι πρώτες νομοθετικές σας παρεμβάσεις, είναι νομοθετικές παρεμβάσεις που συγκεντρώνουν υπερεξουσίες, που μετατρέπουν το πρωθυπουργικό γραφείο σε «Λεβιάθαν» με στρατιές μετακλητών…»

Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί πλέον την ατζέντα που χρησιμοποίησε με μεγάλη επιτυχία η Νέα Δημοκρατία εναντίον του.

Ο μεσαίος χώρος

Πρόκειται για μια κατεξοχήν ατζέντα του «μεσαίου χώρου», αφού οι πυλώνες της είναι:

  • η αξιοκρατία,
  • η διαφάνεια,
  • η διοικητική επάρκεια των κυβερνητικών στελεχών,
  • ο περιορισμός της γραφειοκρατίας,
  • η κομματική ουδετερότητα του κρατικού μηχανισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποδείξει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν υπηρετεί τίποτα από όλα αυτά, αλλά παραμένει προσκολλημένη στην παλαιοκομματική και ρουσφετολογική πολιτική παράδοσή της. Είναι προφανές ότι η ανατροπή της μεταρρυθμιστικής εικόνας του πρωθυπουργού θα αποτελέσει επίσης πλήγμα στην αξιοπιστία του, ενώ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, θα ανοίξει διαύλους με κεντροαριστερά ακροατήρια.

Οι σύμβουλοι

Η νέα υπερδομή του Μαξίμου θα χρησιμοποιηθεί ως βασικό επιχείρημα για τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε δύο φορές στον αριθμό 530 που αντιστοιχεί στους ανθρώπους που δουλεύουν στον «μικρό Λευκό Οίκο του κ. Μητσοτάκη». «Τα δέκα γραφεία που είχα εγώ στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού τότε ήταν πάρα πολλά και για την κριτική που έκανε η Αντιπολίτευση τότε και η μεγαλύτερη μερίδα των μέσων ενημέρωσης. Τώρα οι δεκαέξι μονάδες μόνο στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού είναι μια χαρά. Δεν τρέχει τίποτα. Η υπερδομή με τα πεντακόσια τριάντα άτομα, εκ των οποίων οι εκατό είναι μετακλητοί -οι οποίοι μάλιστα θα λαμβάνουν αυξημένες αποδοχές- τώρα είναι μια χαρά!», είπε χαρακτηριστικά.

Εν ολίγοις, θα δούμε το επόμενο διάστημα την αντιστροφή των πολιτικών ρόλων της προηγούμενης περιόδου. Τώρα το αν θα πειστούν οι πολίτες, μένει να διαπιστωθεί.

«Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, συνιστά μια θεσμική λαθροχειρία. Βαφτίζεται νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, ένα νομοσχέδιο που βάλλει ευθέως ενάντια στο δημοκρατικό έλεγχο και τη διάκριση των εξουσιών», είπε ο κ. Τσίπρας και μίλησε για «σκληρά συγκεντρωτικό μοντέλο» κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι θέλει «τις υπερεξουσίες εις βάρος του δημοκρατικού ελέγχου, εις βάρος τελικά της ίδιας της Βουλής». «Αυτές οι παρεμβάσεις από τη Μεταπολίτευση και μετά, δεν έχουν ξαναγίνει», προσέθεσε.

Ανέφερε ότι πέραν των άλλων, το νομοσχέδιο θα επιφέρει πρόσθετα γραφειοκρατικά και δημοσιονομικά βάρη, ετήσια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού ύψους τουλάχιστον 2.271.000. Μίλησε για «υποκρισία» όταν κατηγορείτο από «παπαγαλάκια» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για υπερβολικό αριθμό μετακλητών και σπατάλες, καθώς με τις προβλέψεις του σ/ν μόνο για ΓΓ Πρωθυπουργού «αυτομάτως έχουμε αύξηση των θέσεων ευθύνης και των αντίστοιχων επιδομάτων πάνω από 50%». «Τώρα δεν τρέχει κάστανο», είπε.

Για το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «με μια ξεκάθαρα φωτογραφική διάταξη αμφίβολης συνταγματικότητας, που αντίκειται στο ενωσιακό δίκαιο, και θα το διαπιστώσετε σύντομα, και κατά παράβαση κάθε έννοιας ηθικής και πολικής δεοντολογίας, επιχειρείτε την καθαίρεση της Διοίκησης της Αρχής, μέσω αναδρομικής θέσπισης κωλυμάτων διορισμού».

«Γιατί δε το λέτε καθαρά; Σας ενοχλεί που η Επιτροπή Ανταγωνισμού ελέγχει σοβαρές υποθέσεις μεταξύ των οποίων και το καρτέλ στο χώρο της διανομής του Τύπου. Αυτό σας ενοχλεί», προσέθεσε. «Γιατί δεν λέτε ότι έχετε σχεδιασμό να ευνοήσετε συγκεκριμένα συμφέροντα στο χώρο του Τύπου και σας έπιασε τώρα ο πόνος για το αν η πρόεδρος είναι πολιτικά ουδέτερη. Γιατί δν λέτε το ίδιο και για τη Τράπεζα της Ελλάδας; Ο υπουργός Οικονομικών του κ. Σαμαρά είναι ουδέτερος;».

Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του με την «ολοκληρωμένη, προοδευτική πρόταση» του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια διοίκηση, «μεγάλο τμήμα αυτής καταφέραμε και το υλοποιήσαμε σε πολύ αντίξοες συνθήκες: Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, δημιουργία Ψηφιακών Οργανογραμμάτων και Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας, αξιοκρατικές επιλογές Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών μετά από δεκαετίες, Ηλεκτρονική Αξιολόγηση, επαναφορά του κανόνα 1 προς 1, Προγραμματισμός προσλήψεων για τη κάλυψη αναγκών».

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα νέο βαθύ κομματικό κράτος» τόνισε, αλλά «σύγχρονη, αξιοκρατική και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση», όπως σημείωσε και έκλεισε την ομιλία του ο κ. Τσίπρας με την εξής αναφορά: «η επέλαση στο κράτος, ο ασφυκτικός έλεγχος της ενημέρωσης και των ανεξάρτητων αρχών, ο έλεγχος της δικαιοσύνης και εν τέλη η υπονόμευση της ίδιας της Δημοκρατίας, δεν πρόκειται να μείνουν δίχως αντιδράσεις από τον λαό. Διότι δεν είμαστε στο 1969 αλλά στο 2019. Είτε σας αρέσει είτε όχι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ