Η «ναυμαχία» της Σαμοθράκης: Blame game ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για το χάος στο νησί
Η εικόνα στο λιμάνι της Καμαριώτισσας στη Σαμοθράκη έμοιαζε περισσότερο με εκκένωση προσφύγων λόγω φυσικής καταστροφής παρά με αναχώρηση τουριστών από τις καλοκαιρινές διακοπές.
Η διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης για περισσότερο από μία εβδομάδα προκάλεσε τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στο νησί, οι οποίοι συνωστίστηκαν στο λιμάνι. Πολλοί είχαν ξεμείνει από χρήματα και αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο ύπαιθρο. Ξένοι τουρίστες έχασαν τις πτήσεις επιστροφής στις πατρίδες τους. Σημειώθηκαν δε ελλείψεις σε βασικά αγαθά. Το χάος που έχει δημιουργήθηκε, έγινε γνωστό σε όλον τον κόσμο μέσω των social media
Το χρονικό
Για δεύτερη φορά μέσα σε 8 μήνες η Σαμοθράκη έμεινε χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Αλεξανδρούπολη, λόγω βλαβών των επιβατηγών – οχηματαγωγών πλοίων Σάος και Σαόνησος (συμφερόντων Μανούση). Από την Κυριακή τη γραμμή εξυπηρετούσε μόνο το επιβατηγό Ζέφυρος, ενώ επιστρατεύτηκε και το οχηματαγωγό Άναξ για τις μεταφορές οχημάτων και. Το Άναξ και το Ζέφυρος διέκοψαν τα δρομολόγια τους μετά το απαγορευτικό που επέβαλαν οι Λιμενικές Αρχές, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (με ανέμους εντάσεως 7-8 μποφόρ) μέχρι το πρωί της Τετάρτης.
Το υπουργείο Ναυτιλίας επιστράτευσε το επιβατηγό – οχηματαγωγό «Azores Express που εκτέλεσε ένα δρομολόγια. Ωστόσο, το συγκεκριμένο πλοίο δεν είναι κατάλληλο για το λιμάνι της Σαμοθράκης, ιδιαίτερα όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Τελικά η σύνδεση με την Αλεξανδρούπολη αποκαταστάθηκε από τον Andros Jet της Seajets. Μετά την άρση του απαγορευτικού, αποκαταστάθηκε η τροφοδοσία με το Άναξ.
Ωστόσο, λόγω του μεγάλου αριθμού των εγκλωβισμένων η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί πλήρως. Δεδομένου ότι η βλάβη του Σάος δεν έχει επιδιορθωθεί, τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια θα συνεχίσουν να εκτελούνται από το Andros Jet και το Άναξ.
Το πρόβλημα του λιμανιού
Για την απίστευτη ταλαιπωρία των τουριστών στη Σαμοθράκη, ξεκίνησε ένα οξύ blame game μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πηγή του Μαξίμου, βασική αιτία είναι τα πολύ σοβαρά προβλήματα ασφαλείας του λιμανιού. Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι «επί τέσσερα και πλέον χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντισε να διαθέσει λίγες χιλιάδες ευρώ για να αποκατασταθούν τα προβλήματα του λιμένα. Η αποκατάσταση αφορά στον καθαρισμό του πυθμένα του από φερτά υλικά και επιχωματώσεις οι οποίες έχουν αλλοιώσει τα αβαθή του με αποτέλεσμα να είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη η προσάραξη των πλοίων που προσεγγίζουν στο λιμάνι.» Κατηγορεί δε τους πρώην υπουργούς Ναυτιλίας (Δρίτσα, Κουρουμπλή, Κουβέλη) καθώς και τον τομεάρχη Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριο Σαντορινιό, ότι γνώριζαν καλά το ζήτημα και δεν έπραξαν τίποτα.
Το Μαξίμου ανακοίνωσε επίσης ότι για να δρομολογηθεί μόνιμη λύση, τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, στις 13:00, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη με τη συμμετοχή των υπουργών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, του υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα και του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστου Μέτιου.
Κυβέρνηση σε διακοπές
Στην τοποθέτηση του Μαξίμου απάντησε ο Αλέξης Χαρίτσης, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ολιγωρία. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Μια ολόκληρη εβδομάδα χρειάστηκε η «ευέλικτη» και «τεχνοκρατική» κυβέρνηση της Ν.Δ. για να συνεδριάσει για το ζήτημα της Σαμοθράκης. Μια εβδομάδα στην οποία η εικόνα της χώρα μας τραυματίστηκε, ενώ χιλιάδες συμπολίτες μας και ξένοι επισκέπτες βίωσαν συνθήκες προσβλητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Θα ανέμενε κανείς αρχικά μια συγγνώμη. […]. Αντί για αυτό ή για το όποιο σχέδιο για το μέλλον της Σαμοθράκης η κυβερνητική σύσκεψη της Δευτέρας έχει ως κύριο θέμα το προσφιλές σπορ της ΝΔ: τις δήθεν ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ.» Ο κ Χαρίτσης προσέθεσε ότι: «Ο τουρισμός της χώρας και η ζωή των πολιτών δεν μπορούν να περιμένουν την επιστροφή της ΝΔ από τις παραλίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί να αξιοποιηθούν οι χρηματοδοτήσεις για τις μελέτες εφαρμογής του λιμανιού και το ΠΕΑΛ (Πρόγραμμα Έργων Ανάπτυξης Λιμένα)-Master Plan που εξασφαλίστηκαν επί των ημερών μας προκειμένου να δοθεί άμεση και μόνιμη λύση στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης.»
Ανταπάντηση Πέτσα
Ο Στέλιος Πέτσας απάντησε στον Αλέξη Χαρίτση, δηλώνοντας ότι: «Αν ο κ. Χαρίτσης είχε μπει στον κόπο να διαβάσει τη σχετική κυβερνητική ενημέρωση, θα καταλάβαινε ότι η σύσκεψη της Δευτέρας έχει σκοπό να δώσει οριστικές λύσεις στα τεράστια προβλήματα που κληρονόμησε στη Σαμοθράκη η επί 4,5 χρόνια απόλυτη αδιαφορία της κυβέρνησης Τσίπρα. Θα είχε ενημερωθεί επίσης για τις άμεσες ενέργειες άρσης αποκλεισμού του νησιού. Όσο για το ποιος συνέχιζε αμέριμνος τις διακοπές του, φέτος και πέρυσι, ας ρωτήσει τον αρχηγό του».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε στο ζήτημα στη συνέντευξη του στον Σκάι, στους Κωνσταντίνο Δαυλό και Αχιλλέα Τόπα. Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας είπε: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Όμως, για να αντιμετωπιστεί οριστικά χρειάζεται να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες, τις οποίες δρομολογούμε αυτές τις ημέρες, σε κυβερνητικό επίπεδο, με τους συναρμόδιους υπουργούς.»
Το σίγουρο πάντως είναι ότι χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρήθηκαν, ενώ ο ελληνικός τουρισμός δέχτηκε ισχυρό πλήγμα.