ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων

Το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων
ΙΝΤΙΜΕ/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η μείωση του πλεόνασματος απο το 3,5% που βρίσκεται τώρα είναι η βασική αρχή της διαπραγμάτευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ξένους στον ευρωπαϊκό μαραθώνιο που ξεκινά τις επόμενες ημέρες, κατά τον οποίο θα επισκεφτεί τρεις διαφορετικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και θα έχει συναντήσεις διαδοχικά με το Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν στα Ηλύσια πεδία, την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μερκελ στο Βερολίνο και τον Ολλανδό ομολογό του, Μαρκ Ρούτε.

Το βασικό επιχείρημα του Έλληνα πρωθυπουργού είναι οτι η μείωση του πλεόνασματος που ζητά η χώρα, είναι απαραίτητη γιατί έτσι θα μπορέσει να αντεπεξέλθει αναπτυξιακά, καθώς αποτελεί το κλειδί που θα «ξεκλειδώσει» επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Συνεπώς, η συμφωνία της πρηγούμενης κυβέρνησης με το τρισθεόρατο ποσοστό του 3,5% των πρωτογενών πλεονασμάτων μπορεί και πρέπει να αλλάξει και να μειωθεί, έτσι ώστε να καταφέρουν οι Έλληνες να ξεφύγουν απο τον εφιάλτη της οικονομικής μέγγενης.

Πώς θα γίνει αυτό; Όπως εξηγούσε στο CNN Greece υψηλόβαθμο στέλεχος του μεγάρου Μαξίμου, «ο κ. Μητσοτάκης δεν θα βγει μετά τη συνάντηση του για παράδειγμα με την κ. Μέρκελ και θα ανακοινώσει “μειώσαμε τα πλεονάσματα” . Κάτι τέτοιο φυσικά δεν υπάρχει, μακάρι να γινόταν, αλλά δεν υφίσταται», εξηγεί. Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να γίνει κάτι τέτοιο στην οικονομία της Γερμανίας, την ατμομηχανή της Ευρώπης, μιας Γερμανίας που κάποτε θεωρούσε τους Έλληνες τεμπέληδες και με μια Μερκελ που εχει να αντιμετωπίσει κρίσιμες εκλογές σε δύο κρατίδια, τη Σαξονία και το Βρανδεμβούργο, υπό την απειλή του εθνολαϊκιστικού κόμματος (AfD).

Εμπιστοσύνη και αξιοπιστία

Στο μαραθώνιο των ευρωπαικών πρωτευουσών ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προτάξει ένα και μοναδικό όπλο για να πετύχει το στόχο της μείωσης των πλεονασμάτων. Το υπερόπλο της κυβέρνησης είναι η αξιοπιστία και η σοβαρότητα. Η ανάκτηση εμπιστοσύνης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τους εταίρους και τους δανειστές. «Μόνο μέσα απο τη νέα αξιοπιστίας και την εμποστοσύνη που χτίζεται απο μηδενική βάση θα καταφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τη μείωση των πλεονασμάτων» αναφέρει το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος του μεγάρου Μαξίμου.

Εξηγώντας τον τρόπο που θα γίνει αυτό, ο συνεργάτης του πρωθυπουργού σημείωνε με έμφαση οτι στις συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με την κ. Μέρκελ και τους κυρίους Μακρόν και Ρούτε θα καταστήσει σαφές πόσο αξιόπιστη είναι η παρούσα κυβέρνηση σε σχέση με την προηγούμενη και πόσο υπεύθυνα χειρίστηκε προσφάτως την καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια - χωρίς να υπάρξουν θύματα και με όλο τον κρατικό μηχανισμό να λειτουργεί άψογα και μεθοδευμένα. Επίσης, θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους εταίρους τα νομοσχέδια που ψήφισε μέσα σε χρόνο ρεκόρ η νέα κυβέρνηση με πρώτο τη μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και στη συνέχεια το νόμο για την καλυτερη λετουργία του κράτους. Κι, ασφαλώς, την ταχύτητα με την οποία σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση που αποτυπώνει τη μεθοδικότητα του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Όλα αυτά είναι τα όπλα στη φαρέτρα της ελληνικής κυβέρνησης και με αυτά τα υπερόπλα θα επισκεφθουμε τους ευρωπαίους ηγέτες» έλεγε το υψηλόβαθμο στέλεχος, προσθέτοντας οτι μόνο με αυτόν τον τρόπο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα αισθανθούν απόλυτα οτι στην Ελλάδα λειτουργεί μια νέα κυβέρνηση με φρέσκιες ιδέες, τολμηρές προτάσεις, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και όρεξη για δουλειά. Θα επιχειρηθεί η σύγκριση ανάμεσα στη σημερινή κυβέρνηση και την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα εμμέσως κατά τις συναντήσεις αυτές για να γίνει κατανοητό από τους ομολόγους του Έλληνα πρωθυπουργού πως πλέον η χώρα ανακτά σταδιακά την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και την Αμερική. Βεβαίως, σημαντικό είναι και το πολιτικό timing που πραγματοποιούνται οι συναντήσεις, δεδομένων των αντιδράσεων των πολιτών, σε Γαλλία και Γερμανία, ενάντια στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, κυρίως από τον Γάλλο πρόεδρο - και που προς το παρόν έχουν παγώσει.

Μπαράζ νέων νομοθετημάτων

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο γύρω απο την οικονομική και φορολογική πολιτική, με τα νέα νομοσχέδια που θα έρθουν στη βουλή το επόμενο χρονικό διάστημα και θα ειναι τα πρώτα του φθινωπόρου με βάση και τη συνολική προετοιμασία του οικονομικού επιτελείου και προσωπικά του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταικούρα.

Σημειώνοντας το συμβολισμό αλλά και επι της ουσίας των επιχειρημάτων που θα βάλει στο τραπέζι των Ευρωπαίων ομολόγων του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απο το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως βασικός στόχος ειναι να καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση να δείξει οτι έχουν αλλαξει οι ρυθμοί της κυβέρνησης, των στόχων που θέτει αλλά και των αποτελεσμάτων που αναζητά απο τους αρμόδιους υπουργούς.

Ωστόσο, μία σχετική προεργασία για το τι αναμένεται να περιμένουν απο τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι ξένοι ηγέτες εχει δοθεί. Και προς τη Γαλλία μέσω και του κ. Λεμερ που βρισκόταν προ ημερών στην Αθήνα και προς την Γερμανία μέσω του ΕΛΚ που μετέχει ο πρόεδρος της ΝΔ και η κ. Μερκελ αλλά και προς την Ολλανδία οι θέσεις αυτές έχουν γίνει γνωστές.

Πρόοδος και μεταρρυθμίσεις

Με τον τρόπο αυτό πιστεύουν στην κυβέρνηση οτι θα καταφέρουν να πείσουν τους ξένους οτι μέσα απο την άοκνη προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις, νοικοκύρεμα στην οικονομία και φανερή πρόοδο στο συνολικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, θα κάνουν τους Ευρωπαίους να ανάψουν το πράσινο φως ωστε να διαμορφωθούν τα πλεονάσματα σε χαμηλότερα ποσοστά απο ό,τι ειναι σήμερα, επιτρέποντας και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων από την κυβέρνηση έναντι των συμφωνιών αλλά και την τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της για χαμηλότερη φορολογία και λιγότερη πίεση στα κοινωνικά στρώματα που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια απο την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα οικονομική αφαίμαξη μέσω της υπερφορολόγησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ