ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποινικός Κώδικας: Αυστηρότερες ποινές φέρνει η κυβέρνηση

Ποινικός Κώδικας: Αυστηρότερες ποινές φέρνει η κυβέρνηση
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ INTIME

Τις επόμενες μέρες θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας ψηφίστηκε τον Ιούνιο ύστερα από παρατεταμένη προπαρασκευή από νομικούς και δημόσια διαβούλευση.

Η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε τη διαφωνία της για συγκεκριμένες διατάξεις που θεωρούσε ότι έριχναν στα «μαλακά» ορισμένες κατηγορίες παραβατών.

Από την άλλη μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για εκσυγχρονισμό της ποινικής νομοθεσίας.

Οι Προγραμματικές Δηλώσεις

Ήδη στις Προγραμματικές Δηλώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει συγκεκριμένη αναφορά στον Ποινικό Κώδικα. Ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για «αλλαγές σε «προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα» για να «αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών».

Στη συζήτηση για τις Προγραμματικές ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας είχε πει σχετικά:

«Η αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα αποτελεί ένα σπουδαίας σημασίας νομοθετικό εγχείρημα, το οποίο δυστυχώς, θυσιάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στο βωμό ιδεοληπτικών προκαταλήψεων, για να δημιουργήσει, τελικά, με τον τρόπο και τον χρόνο στον οποίο προωθήθηκε, περισσότερα προβλήματα από όσα επιχείρησε να επιλύσει».

Η αυστηροποίηση

Σύμφωνα με πηγή του Μαξίμου, αυτή τη στιγμή είναι σίγουρες δύο αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Πρώτον, αυστηροποιείται το ποινικό πλαίσιο για όσους διαπράττουν «ειδεχθή εγκλήματα» όπως ο εμπρησμός.

Προφανώς, εδώ επιχειρείται η εναρμόνιση με το δημόσιο αίσθημα όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μετά τις τεράστιες δασικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών.

Δεύτερον, θα γίνει πιο δύσκολη η υφ’ όρων απόλυση για συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων, όπως οι πολυϊσοβίτες. Μια τέτοια διάταξη «φωτογραφίζει» τους καταδικασθέντες για τη 17 Νοέμβρη.

Ο Ρουβίκωνας

Ένα ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που θα αφορούν τον Ρουβίκωνα. Με δεδομένο ότι η αναρχική ομάδα δεν διαπράττει κακουργήματα, είναι δύσκολο να συμπεριληφθεί η δράση τις στις διατάξεις για την εγκληματική οργάνωση του αντιτρομοκρατικού.

Ένα σενάριο που είδε το φως της δημοσιότητας θέλει την πρόσθεση νέας διάταξης στον αντιτρομοκρατικό που να τιμωρεί όσους συμμετέχουν σε οργανώσεις που διαπράττου πλημμελήματα με φυλάκιση 1-3 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ