ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για εκλογικό νόμο: Να μην κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από διαρροές

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για εκλογικό νόμο: Να μην κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από διαρροές
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME

Ανευθυνότητα, προχειρότητα και λαϊκισμό καταλογίζουν στην κυβέρνηση πήγες του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα δημοσιεύματα για τον νέο εκλογικό νόμο.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από διαρροές για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όμως ο εκλογικός νόμος. Ας βγει να παρουσιάσει το σχέδιο της», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το CNN Greece. Εκτιμούν επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μετρήσει αντιδράσεις και να ασκήσει πίεση στο ΚΙΝΑΛ ώστε να το σύρει στην πολιτική γραμμή της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιταχθεί σθεναρά σε «οποιοδήποτε παιχνίδι με το σύνταγμα για να καταργηθεί η απλή αναλογική». Αντιτίθεται επίσης στην αύξηση του ορίου για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή. Σε ό,τι αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπουν στο πόρισμα του διακομματικής επιστημονικής επιτροπής που είχε συγκροτήσει το υπουργείο Εσωτερικών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το πόρισμα προβλέπει αυτοπρόσωπη παρουσία στα προξενεία των Ελλήνων του εξωτερικού για την εκλογή των αντιπροσώπων τους από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ο νέος νόμος

Το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, προβλέπει:

  • Αναλογικό μπόνους με βάση το ποσοστό του πρώτου κόμματος.
  • Επιστολική ψήφος για ετεροδημότες και αποδήμους.
  • Αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή από το 3% ίσως και στο 5%.
  • Αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 20 ώστε να συμπεριληφθούν και ομογενείς από όλες τις ηπείρους.
  • Άνοιγμα των εκλογικών καταλόγων στους Έλληνες του εξωτερικού.

Επιφυλακτικό το ΚΙΝΑΛ

Επιφυλακτικό εμφανίζεται το ΚΙΝΑΛ απέναντι στα σενάρια για τον νέο εκλογικό νόμο. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη είπαν στο CNN Greece ότι «το ΚΙΝΑΛ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τον εκλογικό νόμο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θα επιμείνουμε σε αυτήν την πρόταση. Θέλουμε ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα που να διασφαλίζει όμως την κυβερνηρισμότητα της χώρας.» ΤΟ ΚΙΝΑΛ λέει «ναι» κατ’ αρχήν στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και είναι διατεθειμένο να συζητήσει τις τεχνικές πτυχές του ζητήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ