ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αναστασιάδης στην Αθήνα – Η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα στην Αμμόχωστο

Ο Αναστασιάδης στην Αθήνα – Η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα στην Αμμόχωστο
ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ / INTIME

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Στις 12:00 ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας. Τον Κύπριο Πρόεδρο συνοδεύουν στην Αθήνα, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο Πρέσβης στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος, ο διευθυντής του Γραφείου του, Πέτρος Δημητρίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Βασικά στοιχεία της ατζέντας της συνάντηση Αναστασιάδη Μητσοτάκη είναι:

  • Η ενημέρωση από τις συνομιλίες του κ. Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί και την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.
  • Οι προοπτικές της διαπραγμάτευσης από εδώ και πέρα.
  • Οι τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
  • Οι τουρκικές ενέργειες στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου.

Οι διαπραγματεύσεις

Η επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θεωρείται αυτή τη στιγμή αβέβαιη. Παρά τον μαραθώνιο συναντήσεων με την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τους όρους αναφοράς, δηλαδή το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι βέβαιο αν οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτέμβρη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Αμμόχωστος

Ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τέλμα, οι εξελίξεις τρέχουν στο πεδίο. Η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα στην Αμμόχωστο. Σε όλα τα ειρηνευτικά σχέδια από το 1974 η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου περνάει στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Το τελευταίο διάστημα όμως φαίνεται ότι η Άγκυρα επιχειρεί να αλλάξει την κατάσταση. Τις δηλώσεις για τουριστική αξιοποίηση ακολούθησε η οργανωμένη από τις τουρκοκυπριακές Αρχές επίσκεψη δημοσιογράφων στην κλειστή πόλη.

Χτες την κλειστή πόλη επισκέφτηκε Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Προχτές ο κ. Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα θα ανοίξει προξενείο στην Αμμόχωστο (στην ανοιχτή πόλη που έτσι κι αλλιώς θα παραμείνει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση) «για την εξυπηρέτηση των Τούρκων πολιτών που κατοικούν στην Καρπασία».

Αποσχιστική ενέργεια

Η τουρκική ανακοίνωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την εκφρασθείσα πρόθεση της Τουρκίας για άνοιγμα «Γενικού Προξενείου» της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, όπως διατυπώθηκε μέσα από δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πλαίσιο της παράνομης επίσκεψης του στην Κύπρο στις 8-9 Σεπτεμβρίου 2019».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι: «Η πιο πάνω πρόθεση αποτελεί μία ακόμη πολύ σοβαρή αποσχιστική πράξη, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ειδικότερα του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο μεταξύ άλλων καταδικάζει όλες τις αποσχιστικές ενέργειες, περιλαμβανομένης της δήθεν ανταλλαγής πρεσβευτών μεταξύ της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, κηρύσσει αυτές παράνομες και άκυρες και ζητά την άμεση ανάκλησή τους και έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες προκλητικές ενέργειες κατά το τελευταίο διάστημα από πλευράς της Τουρκίας και "αξιωματούχων" του κατοχικού καθεστώτος σε σχέση με την Αμμόχωστο, αλλά και γενικότερα».

Και καταλήγει: «Αυτή η συμπεριφορά είναι δηλωτική μιας προσπάθειας εκ μέρους της Τουρκίας που στόχο έχει την πρόκληση νέων απαράδεκτων τετελεσμένων και την υπονόμευση της προοπτικής επανέναρξης της διαδικασίας για το Κυπριακό στο πλαίσιο της αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».

Είναι προφανές ότι οι τουρκικές ενέργειες βαθαίνουν τη διχοτόμηση και επιταχύνουν τη μετατροπή της γραμμής αντιπαράταξης του Αυγούστου του 1974 σε μόνιμο σύνορο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ