ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πόρτα» ΚΙΝΑΛ σε ΝΔ για τον εκλογικό νόμο

«Πόρτα» ΚΙΝΑΛ σε ΝΔ για τον εκλογικό νόμο
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ /Ι ΝΤΙΜΕ

Τα ΚΙΝΑΛ απορρίπτει το ενδεχόμενο να συναινέσει με τη ΝΔ στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Πρακτικά το ΚΙΝΑΛ ζητάει από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να κάνουν αποδεκτή τη δική του πρόταση, κάτι όπως που τα άλλα κόμματα δεν έχουν λόγο να κάνουν. Το CNN Greece ρώτησε από τον Παύλο Χρηστίδη αν το ΚΙΝΑΛ θα αποδεχόταν έναν εκλογικό νόμο που θα έδινε αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα με 37%. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ μας έδωσε την εξής απάντηση: «Η δική μας θέση έχει διατυπωθεί εδώ και καιρό και δεν αλλάζει. Στο τελευταίο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ ψηφίσαμε το σχέδιο μας για τον εκλογικό νόμο. Με αυτό προσήλθαμε στον διάλογο που άνοιξαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με αυτό θα προσέλθουμε και όταν ανοίξει το θέμα επίσημα η ΝΔ.»

Το σενάριο

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του ΚΙΝΑΛ προέβλεπε κλιμακωτό μπόνους ανάλογα με το ποσοστό του πρώτους κόμματος και τοποθετούσε την αυτοδυναμία περίπου το 40%. Κατά αυτόν τον τρόπο, η κ. Γεννηματά θεωρεί ότι εξασφαλίζεται τόσο η κυβερνησιμότητα όσο και η αναλογικότερη εκπροσώπηση των κομμάτων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής, η κυβέρνηση επεξεργάζεται πρόταση εκλογικού νόμου που θα προβλέπει κλιμακωτό μπόνους. Το πρώτο κόμμα θα εξασφαλίζει αυτοδυναμία με 37%, ενώ με 40% θα παίρνει 160 έδρες. Η κυβέρνηση δεν εξετάζει, σύμφωνα με το δημοσίευμα πάντα, την αύξηση του εκλογικού ορίου του 3%.

Σκλήρυνση της στάσης

Είναι προφανές ότι το ΚΙΝΑΛ σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει από τις τοποθετήσεις του σε σειρά θεμάτων όπως ο εκλογικός νόμος, τα εργασιακά, το προσφυγικό. Στη Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να θεωρούν ότι τα ανοίγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το Κέντρο έχουν μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα, ενώ η ουσία της κυβερνητικής πολιτικής έχει δεξιό-νεοφιλελεύθερο πρόσημο. Κατά συνέπεια, τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ δεν αισθάνονται ότι απειλούνται κι εμφανίζονται με αυξημένη αυτοπεποίθηση. Αυτοπεποίθηση που μοιάζει να ενισχύεται από τη συνεχιζόμενη εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ