ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις Μητσοτάκη με Βούτσιτς - Ράμα στη Νέα Υόρκη: Τι συζητήθηκε

Συναντήσεις Μητσοτάκη με Βούτσιτς - Ράμα στη Νέα Υόρκη: Τι συζητήθηκε
EPA/JUSTIN LANE/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σημαντικές επαφές είχε στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. 

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα στην οποία συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, συζητήθηκαν τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την εκπλήρωση των όρων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που άπτονται των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στο ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού και της κατοχύρωσης των περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Ράμα δήλωσε ετοιμότητα να συνεργαστεί με την Ελλάδα για τα ζητήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων με την προϋπόθεση να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μία ευρύτερη συζήτηση των διμερών μας σχέσεων, από κοντά, στο περιθώριο της Ευρωαραβικής Συνόδου στην Αθήνα στις 29-30 Οκτωβρίου 2019.

427733

Πηγή: ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Ιδιαίτερα φιλικό κλίμα στη συνάντηση με τον Βούτσιτς

Ιδιαίτερα φιλικό ήταν το κλίμα στην συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν που εξέδωσε η προεδρία της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο πολιτικών από τότε που ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού ο κ. Μητσοτάκης και για αυτό ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς του ευχήθηκε καλή δύναμη και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα μπορέσει να εφαρμόσει την φιλόδοξη ατζέντα που έθεσε ενώπιον της κυβερνήσεως του».

Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι οι διμερείς σχέσεις είναι πολύ καλές, τονίστηκε ότι τον ελληνικό και το σερβικό λαό συνδέουν σχέσεις ειλικρινούς φιλίας, εκφράστηκε ωστόσο η ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσόβου και κυρίως για τα προβλήματα που δημιουργεί στην διαδικασία του διαλόγου η μονομερής ενέργεια της Πρίστινας να επιβάλει δασμούς για τα εμπορεύματα από την Σερβία.

«Ο Πρόεδρος της Σερβίας παρακάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μην αλλάξει η Ελλάδα την στάση της για μη αναγνώριση της αυτοανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσόβου τονίζοντας ότι η διατήρηση της θέσης αυτής είναι ζωτικής σημασίας για την Σερβία» επισημαίνεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το γραφείο της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Αναφέρεται, επίσης, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως υποστηρίζει τον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας και διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Σερβίας ότι η Ελλάδα δεν θα αλλάξει στάση σχετικά με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ