ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάτι και κλιματική αλλαγή: «Μαλλιά κουβάρια» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Μάτι και κλιματική αλλαγή: «Μαλλιά κουβάρια» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η ομιλία του Κυριακού Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα έδωσε το έναυσμα για μια σκληρή σύγκρουση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Στην έναρξη της τοποθέτησή τους στη Σύνοδο για το Κλίμα, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην τραγωδία στο Μάτι. Συγκεκριμένα, οκ. Μητσοτάκης είπε: «Νωρίς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου πέρυσι μία μικρή πυρκαγιά ξέσπασε σε λόφο έξω από την Αθήνα. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν χιλιάδες τέτοιες φωτιές κάθε χρόνο. Αυτή όμως ήταν διαφορετική. Οδηγημένη από ισχυρότατους ανέμους, εξαπλώθηκε γρήγορα και έφθασε στην προαστιακή κωμόπολη του Ματιού. Μόλις μπήκε στην πευκόφυτη οικιστική περιοχή κατέστη αδύνατο να περιοριστεί. Οι άνθρωποι έτρεχαν για να σώσουν τη ζωή τους πριν δοθεί οιαδήποτε εντολή εκκένωσης. 102 δεν τα κατάφεραν. Πέθαναν σε μια πύρινη κόλαση. Όλα έγιναν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες.».

Ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε ότι: «Η καταστροφή του Μάτι συγκλόνισε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να μεταθέσουμε για λίγες δεκαετίες.»

Να ζητήσει συγγνώμη

Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε την τραγωδία στο Μάτι αποκλειστικά στην κλιματική κρίση και όχι στην αβελτηρία του κρατικού μηχανισμού, προκάλεσε την οργή των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ στα social media, που έκαναν λόγο για «κωλοτούμπα Μητσοτάκη». Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρα ο Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος δήλωσε ότι: «Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σήμερα μια ακόμη θεαματικότερη -μάλιστα- “κωλοτούμπα”, από το βήμα της Συνόδου του ΟΗΕ! Αναφερόμενος στην πυρκαγιά στο Μάτι, μίλησε για "ακραία καιρικά φαινόμενα" και για την κλιματική αλλαγή. Συστήνουμε στον κ. Μητσοτάκη να παραμείνει εκτός της χώρας! Φαίνεται ότι μόνο εκεί μπορεί να αφήσει πίσω του το προσωπείο του λαϊκισμού και του ψεύδους, που καλλιέργησε όλο το προηγούμενο διάστημα, και να αποκαταστήσει τη σχέση του με την πραγματικότητα.

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΙΡΖΑ είπε: «Ταυτόχρονα, όμως, απαιτούμε από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει συγνώμη. Το οφείλει πρωτίστως στη μνήμη των νεκρών της πυρκαγιάς στο Μάτι, πάνω στους οποίους τυμβωρύχησε χωρίς αιδώ προκειμένου για μικροκομματικά οφέλη.»

Η απάντηση Μαξίμου

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Μαξίμου σήκωσε το γάντι. Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού τονίζει: «Προς ΣΥΡΙΖΑ: Η πραγματικότητα είναι ότι η κλιματική αλλαγή συντελεί στο να έχουμε περισσότερες και πιο έντονες δασικές πυρκαγιές. Αυτό αυξάνει την ευθύνη του κράτους να τις αντιμετωπίσει. Στο Μάτι η κλιματική κρίση οδήγησε στις φωτιές και η ανεπάρκεια του κράτους οδήγησε, δυστυχώς, στους 102 νεκρούς. Φέτος με εκατοντάδες πυρκαγιές δεν υπήρχε ούτε ένας νεκρός. Κλιματική αλλαγή είχαμε και πέρυσι και φέτος.»

Καταλήγοντας, το Μαξίμου αναφέρει: «Σταματήστε να υπενθυμίζετε στους πολίτες το μέγεθος της ανικανότητας σας. Οι Ερινύες θα σας κυνηγούν για πάντα. Και μην ξεχνάτε ότι για το Μάτι υπάρχει ανοιχτή υπόθεση στη Δικαιοσύνη.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ