ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προσδοκίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ

Οι προσδοκίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ

Μεγάλη σημασία αποδίδει η ελληνική πλευρά στην αποψινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σήμερα μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, όπου ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων θα δεξιωθεί τους ηγέτες των χωρών κρατών που μετέχουν στις εργασίες της Γ.Σ του ΟΗΕ για το κλίμα.

Πρόκειται για την πρώτη σημαντική συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο με την ιδιότητα του πρωθυπουργού της Ελλάδας αν κρίνει κανείς απο την ατζέντα των συνομιλών.

Ψηλά σε αυτήν βρίσκονται τα γεωπολιτικά θέματα ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη νέα αμυντική συμφωνία της χώρας με τις ΗΠΑ, αλλά και με το θέμα της οικονομίας και των επενδύσεων. Η συνάντηση θα γίνει αρχικά παρουσία και των δύο συζύγων και στη συνέχεια οι δύο πρόεδροι θα μείνουν μόνοι τους για 15 λεπτά σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην κατ´ ιδίαν συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουν τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς και να συζητήσουν για τη συνεχιζόμενη διαδικασία εμβάθυνσης των εξαιρετικών διμερών -πολιτικών και οικονομικών- σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και αξιοπιστίας σε μία ευαίσθητη γεωστρατηγική περιοχή. Παράλληλα, χαιρετίζοντας την ενίσχυση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις νέες προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία βάζοντας τη χώρα ξανά στο «ραντάρ» και των Αμερικανών επενδυτών.

Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του να κάνει σαφές οτι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό των ΗΠΑ σε ο,τι έχει να κάνει με τις σχέσεις των Αμερικανών με την Τουρκία αλλά και ταυτόχρονα να καταδείξει την προκλητικότητα των γειτόνων μας σε ο,τι αφορά στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου αλλά και αναφορικά με τις κρίσιμες σχέσεις της Τουρκίας τόσο με την Ελλάδα οσο και με την Κύπρο.

Η χρονική συγκυρία μάλιστα του ότι μια ημέρα μετά ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν μεγενθύνει τη σημασία της συνάντησης και σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να αναδείξει στην συνάντηση του ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις μεταρρυθμίσεις, γυρίζοντας σελίδα προς την κανονικότητα και γι' αυτό θα δώσει μεγάλη σημασία στην προσέλκυση κεφαλαίων από Ελληνοαμερικάνους και όχι μόνο, που θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα διαβλέποντας τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες.

Αυτό φαίνεται ακόμη καλύτερα και απο την ατζέντα των επαφών του πρωθυπουργού που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο επίπεδο της οικονομίας και των συναντήσεων με ξένους επενδυτές.

Συγκεκριμένα, στις 16.30 το απόγευμα της Τρίτης τοπική ώρα (23:30 ώρα Ελλάδας) θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Goldman Sachs στην οποία, ύστερα από πρόσκληση του επικεφαλής της, David Solomon, θα παραστούν 30 CEO’s κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων. Νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας), ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ