ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ομήρου στη Βουλή : Η Ε.Ε. πρέπει να πιέσει την Τουρκία στο Κυπριακό

Γ. Ομήρου στη Βουλή : Η Ε.Ε. πρέπει να πιέσει την Τουρκία στο Κυπριακό

Τις "ευγνώμονες ευχαριστίες" του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για την απόφαση που ελήφθη από κοινού να υπάρξεια πλήρης πρόσβαση στο υλικό που συνέλεξε η εξεταστική επιτροπή που είχε συγκροτηθεί για τον Φάκελο της Κύπρου και όλα όσα διαδραματίστηκαν στο πραξικόπημα του Ιουλίου του 1974 και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου.

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση της ιστορίας και απηύθυνε μήνυμα στη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία να εγκαταλείψει τη διαχρονικά αδιάλλακτη στάση της. Στηλίτευσε την επιμονή της Ε.Ε. να ανοίξουν τα πέντε από τα έξι ενταξιακά κεφάλαια, τονίζοντας ότι αποτελεί επιβράβευση και περαιτέρω ενθάρρυνση της τουρκικής αλαζονείας.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση και τις συνέπειες της, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε τη στήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα -«ενώνουμε τη φωνή μας», είπε, για να πείσει ότι σε συνθήκες ύφεσης, υψηλής ανεργίας, κυρίως μεταξύ των νέων και δοκιμασίας της κοινωνίας, που επιφέρει η αυστηρή λιτότητα, δεν επιτυγχάνεται ανάπτυξη και πως η ευημερία των αριθμών δεν σημαίνει και την ευημερία των ανθρώπων.

Είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοβουλίου απευθύνεται στην Ελληνική Εθνική Αντιπροσωπεία από το βήμα της Βουλής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ