ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε νέους: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο Πρόεδρος του, είστε εσείς

Τσίπρας σε νέους: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο Πρόεδρος του, είστε εσείς
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Μιλώντας σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ «Σπούτνικ», ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε πλατύ κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο νέο ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη χτεσινή Διακήρυξη που ενέκρινε τη Κεντρική Επιτροπή, αλλά και από την αποψινή ομιλία του κ. Τσίπρα, έγινε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετονομάζεται πλέον σε ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας είπε: «Η σημερινή μας διακήρυξη, το δημοκρατικό κάλεσμα που σήμερα απευθύνουμε σε κάθε πολίτη που αγωνίζεται, ελπίζει ονειρεύεται, παλεύει για ένα καλύτερο αύριο. Έχει άμεσο στόχο ένα κόμμα μαζικό, ανοιχτό δημοκρατικό».

Ισορροπία

Σε ό,τι αφορά την ιδεολογική ταυτότητα του ΣΥΡΙΧΑ- Προοδευτική Συμμαχία, ο κ. Τσίπρας κράτησε την ισορροπία που καταγράφηκε και στη Διακήρυξη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, η μεγάλη προοδευτική παράταξη, η μεγάλη κυβερνώσα αριστερά της νέας εποχής δεν είναι ο δρόμος των λίγων, ούτε των «φωτισμένων». Είναι ο δρόμος της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του κομματικού μηχανισμού και ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα στα υποψήφια νέα μέλη ότι δεν θα είναι οι «φτωχοί συγγενείς» του εγχειρήματος». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ που ονειρευόμαστε δεν είναι τα κομματικά στελέχη, οι βουλευτές του, οι τοπικοί του άρχοντες. Ο ΣΥΡΙΖΑ που ονειρευόμαστε δεν είναι ο Πρόεδρός του, δεν είμαι εγώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εσείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι άνθρωποι που τον στηρίζουν. Είναι ο κάθε νέος και η κάθε νέα που αποφασίζει να έχει αύριο σε αυτή τη χώρα. Είναι ο άνθρωπος της δουλειάς, ο άνεργος, ο άνθρωπος του πολιτισμού και των γραμμάτων, ο αυτοαπασχολούμενος και ο αγρότης, αυτός που επιχειρεί στην οικονομία με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα, ο επιστήμονας, ο τεχνίτης.[…] Ο ΣΥΡΙΖΑ είσαι εσύ .Είναι τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων του. Αυτοί που κάθε μέρα τον πλησιάζουν. Αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες του ΣΥΡΙΖΑ».

Καμπάνια νέων μελών

Από το βήμα του Φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ο κ, Τσίπρας εγκαινίασε επίσημα την καμπάνια εγγραφής νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: «Σήμερα λοιπόν ξεκινάμε τη μεγάλη πορεία στο λαό. Μέσα στον επόμενο μήνα, με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και τη χρήση ψηφιακής πλατφόρμας, θα απλωθεί σε όλη την Ελλάδα η καμπάνια εγγραφής νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι στο χέρι μας να τα καταφέρουμε. Είναι στο χέρι μας το προσκλητήριο για συμμετοχή στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να γίνει από ένα απλό χαρτί, η σκυτάλη της δημοκρατίας από πόλη σε πόλη, από πολίτη σε πολίτη. Καλώ λοιπόν όλους τους Δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία». Μάλιστα, απηύθυνε ιδιαίτερο προσκλητήριο στη νεολαία:

«Καλώ τους νέους και τις νέες να γίνουν η πρωτοπορία αυτού του προοδευτικού εγχειρήματος, του μόνου που είναι σε θέση να εγγυηθεί την αλλαγή πορείας της χώρας σε κατεύθυνση δημοκρατική και προοδευτική».

«Μόνο η προπαγάνδα λειτουργεί καλά»

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίσης σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση. Η κριτική του εστίασε σε τρία σημεία:

  1. Την επιβολή εκ νέου μνημονιακών μέτρων. «Μας γυρίζουν από την άνοιξη στον χειμώνα, αντί να πάμε στο καλοκαίρι», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
  2. Τις «κωλοτούμπες» που, κατά τον κ. Τσίπρα, έκανε η Νέα Δημοκρατία στα ζητήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών και του Ματιού.
  3. Τον μηχανισμό διαστρέβλωσης της πραγματικότητας που, κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έχει οργανώσει η κυβέρνηση μαζί με τη πλειονότητα των ΜΜΕ. «Ένας στρατός μισθοφόρων δημοσιογράφων σε θέσεις μετακλητών στο δημόσιο, αλλά και μια στρατιά μέσων ενημέρωσης διαμορφώνουν μια διαφορετική εικονική πραγματικότητα. Ίσως δεν είναι υπερβολή, αλλά το μόνο που λειτουργεί πραγματικά άριστα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η μιντιακή προπαγάνδα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Κόκκινο και πράσινο

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. «Τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ. Δεν αφορούν το μακρινό μέλλον ή κάποιους άλλους. Επηρεάζουν τη ζωή μας, τη λειτουργία των πόλεων μας, το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.»

Παράλληλα εξέφρασε την υποστήριξή του στην Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Η κινητοποίηση των μαθητών για το κλίμα, πριν από μερικές μέρες, ήταν ό,τι πιο ελπιδοφόρο έχει συμβεί τελευταία στη χώρα μας και διεθνώς. Το σύνθημα «Άλλαξε το σύστημα, όχι το κλίμα» κατάφερε να δονήσει ολόκληρο τον πλανήτη. Η περίπτωση της 16χρονης Γκρέτα, που στο διαδίκτυο την ειρωνεύονται τα ίδια ακροδεξιά τρολ που πολεμούν καθημερινά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εδώ και κινητοποιεί εκατομμύρια ανθρώπους. «Βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού κι εσείς για το μόνο που μιλάτε είναι τα χρήματα», λέει η Γκρέτα. Καταλήγοντας, ο κ Τσίπρας υπογράμμισε ότι:

«Η αριστερά της εποχής μας, θα πω εγώ, παραφράζοντας τον Πουλαντζά, είτε θα είναι οικολογική είτε δε θα υπάρχει.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ