ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρά αντιπολίτευσης κατά Μητσοτάκη για τις δηλώσεις του για την 24ωρη απεργία

Πυρά αντιπολίτευσης κατά Μητσοτάκη για τις δηλώσεις του για την 24ωρη απεργία
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει η δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις σημερινές πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων αναφορικά με την επικείμενη ψήφιση του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου.

«Για ακόμη μια φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί», ήταν το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη, μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook, κάνοντας λόγο για «επαγγελματίες του συνδικαλισμού που αντιδρούν στη διαφάνεια».

«Επαγγελματίες συνδικαλιστές που έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο της εργασίας και που δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιθυμούν περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Εμείς νομοθετούμε τα σωματεία να είναι αντιπροσωπευτικά και να λογοδοτούν. Και οι πλειοψηφίες να είναι αυτές που θα αποφασίζουν για τη στάση των εργαζομένων, θεσπίζοντας, προαιρετικά, και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Στέκομαι στο πλευρό των εκατομμυρίων πολιτών που σήμερα δοκιμάζονται γιατί έτσι το θέλησε μια μειοψηφία. Οι Έλληνες κουράστηκαν, πλέον, να δοκιμάζονται από πρακτικές περασμένων δεκαετιών», σημείωσε στην ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Θα μπορούσε να είναι ανακοίνωση του ΣΕΒ

«Αλαζονεία και αυταρχισμό» καταλογίζει στον πρωθυπουργό η αξιωματική αντιπολίτευση, εκτιμώντας ότι η δήλωση του κ. Μητσοτάκη «απροκάλυπτα εναντιώνεται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι «εξυπηρετεί τους ελάχιστους», ενώ διερωτάται:

«Οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων που φέρνουν όλες αυτές οι ρυθμίσεις δεν αφορούν τους πολλούς κατά τον κ. Μητσοτάκη;».

«Την ώρα που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ακυρώνει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, καταργεί την αιτιολόγηση των απολύσεων από τους εργοδότες και ακυρώνει την προβλεπόμενη από την προηγούμενη κυβέρνηση περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% για τα επόμενα δύο χρόνια, έχει το θράσος να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των πολλών», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Χαρίτσης.

Τσίπρας: Δυσανεξία στις απεργίες, δυσανεξία και στη Δημοκρατία

«Η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη για τη σημερινή απεργία, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ακραία συντηρητικής του αντίληψης για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν», έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ούτε ο Όρμπαν στην Ουγγαρία, δε θα το έγραφε καλύτερα», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Δυσανεξία στις απεργίες, δυσανεξία στη διαφορετική άποψη, δυσανεξία στα εργασιακά δικαιώματα, δυσανεξία και στη Δημοκρατία.

Όλα αυτά είναι σημάδια καθεστωτικής νοοτροπίας.

Επειδή κέρδισε τις εκλογές, νομίζει ότι δε θα πρέπει κανείς να τον ενοχλεί. Κόμματα, κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εφημερίδες, απεργοί. Όλοι σιωπή!», αναφέρει ακόμα, καταλήγοντας: «Ενοχλείται ο κος Πρωθυπουργός...».

ΚΙΝΑΛ: Την πολιτική Μητσοτάκη στα εργασιακά την πληρώνουν οι πολλοί

Δριμύτητη επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού εξαπέλυσε την Τετάρτη, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη για τη σημερινή την εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία.

«Δυστυχώς με την πολιτική που προωθεί στα εργασιακά ο κ. Μητσοτάκης την πληρώνουν οι πολλοί», ανέφερε το Κίνημα Αλλαγής, τονίζοντας ότι «οι αλλαγές οδηγούν σε καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων, απαξίωση των αμοιβών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

«Για αυτά, στα οποία εστιάζουν οι εργαζόμενοι τον αγώνα τους σιωπά εκ του πονηρού. Τα υπόλοιπα από την ανάρτησή του, όπως τα περί συμμετοχής και ψηφοφοριών, από μας μόνο ως προβοκάτσια εκλαμβάνονται», καταλήγει η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.

ΚΚΕ: Ας αναζητήσει τους επαγγελματίες του συνδικαλισμού στο κόμμα του

Σφοδρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού εξαπέλυσε και το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο ως «κατάπτυστο», ενώ προτρέπει τον κ. Μητσοτάκη να αναζητήσει τους «επαγγελματίες του συνδικαλισμού» στη Νέα Δημοκρατία.

«Πάει πολύ ο πρωθυπουργός, που εκλέγεται με λιγότερο από το 30% των εχόντων δικαίωμα ψήφου Ελλήνων πολιτών, να μιλάει για μειοψηφίες απεργών, μόνο και μόνο για να κρύψει την επίθεση που σχεδιάζει με το κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο στους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα», σημειώνει σχετικά ο Περισσός.

«Όσο για τους επαγγελματίες του συνδικαλισμού, ας τους αναζητήσει στο κόμμα του, στους νόθους και τους ανθρώπους των επιχειρήσεων μέσα στα συνδικάτα, με τους οποίους συναντιέται ο κ. Μητσοτάκης. Ναι, όλοι αυτοί δεν έχουν καμία επαφή με τον κόσμο της εργασίας, ο οποίος σε πείσμα του κ. Μητσοτάκη, θα υπερασπιστεί μαζί με τα ταξικά συνδικάτα τα δικαιώματά του», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ