ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χουλιαράκης για βουλευτικές συντάξεις

Χουλιαράκης για βουλευτικές συντάξεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Στα 2.118 ευρώ κυμαίνεται η μέση μηνιαία σύνταξη για τους πρώην βουλευτές σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο Γιώργος Χουλιαράκης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε έγγραφη απάντηση του αναφέρει ότι το δημόσιο καταβάλλει 753 συντάξεις σε πρώην βουλευτές και επιζήσαντα μέλη τους οικογενειών τους με τη σχετική δαπάνη να αγγίζει το 1.595.114 ευρώ τον μήνα.

Υπενθυμίζει ότι οι βουλευτικές συντάξεις έχουν μειωθεί από το 2010 σε ποσοστό 51,11%, εν από το 2013 υπόκεινται σε περικοπές της τάξης του 20% εφόσον ο συνταξιούχος λαμβάνει και δεύτερη σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα ή κατά 30% εφόσον λαμβάνει και τρίτη σύνταξη. Η συνολική μείωση της σύνταξης πρώην βουλευτών, σύμφωνα με τον Γιώργο Χουλιαράκη, υπερβαίνει το 60%.

Σύμφωνα, πάντως, με την απάντηση του Γιώργου Χουλιαράκη όσοι αποκτούν την ιδιότητα του βουλευτή από τις 12/11/2012 και μετά δεν έχουν δικαίωμα σύνταξης. «Από 1/1/2013 όσα ισχύουν για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου και αφορούν την περικοπή της σύνταξης (κατά 70%) ή της αναστολή της καταβολής της, εφόσον ο συνταξιούχους εργάζεται στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, έχουν εφαρμογή και για τους συνταξιούχους βουλευτές. Δηλαδή εάν ο συνταξιούχος βουλευτής εργάζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η σύνταξή του θα περικοπεί κατά 70% ή εάν συνταξιούχος π.χ. μέλος ΔΕΠ, έχει εκλεγεί Βουλευτής πριν την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου 4093/2012, τότε θα πρέπει να ανασταλεί η σύνταξη που λαμβάνει από το Δημόσιο ως μέλος ΔΕΠ», προσθέτει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ