ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή γραμμή από την κυβέρνηση για την αποτροπή νέων προσφυγικών ροών

Σκληρή γραμμή από την κυβέρνηση για την αποτροπή νέων προσφυγικών ροών

Περισσότερο να στείλει το μήνυμα για την αλλαγή της πολιτικής της σε ό,τι αφορά μεταναστευτικό από την προηγούμενη κυβέρνηση θέλει η κυβέρνηση, παρά να προχωρήσει σε ακραίες πρακτικές για την αναστολή των μεταναστευτικών ροών που διαρκώς ενισχύονται. 

Στη κυβέρνηση θέλουν να αναπτύξουν διαφορετική ρητορική σε ό,τι αφορά τις ροές των προσφύγων, με στόχο να να διαμηνύσουν πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι πλέον δύσκολα και ίσως και αφιλόξενα για όσους θέλουν να τα περάσουν και δεν δικαιούνται ασύλου διότι δεν προέρχονται από εμπόλεμες χώρες ή χώρες που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικά ζητήματα.

Αν η κυβέρνηση δεν προσέξει το μέτωπο που καλείται να αντιμετωπίσει, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το προσφυγικό να εξελιχθεί σε θρυαλλίδα με άγνωστες επιπτώσεις για το εσωτερικό της χώρας. Το πρώτο που χρειάζεται είναι συναίνεση. Να υπάρξει δηλαδή κοινός τόπος της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης δεδομένου του ότι είναι ένα θέμα που αφορά όλους διακομματικά.

Ωστόσο, από το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν πολύ στενά κάθε πτυχή του θέματος και βρίσκονται σε απόλυτη συνεργασία με τα υπουργεία που καλούνται να λύσουν τη δύσκολη εξίσωση του μεταναστευτικού.

«Πλέγμα» λειτουργιών των αρμόδιων υπουργείων

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Άμυνας, το υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής και το Εσωτερικών δημιουργούν μια ομάδα μεταξύ τους που στόχο έχει τον καλύτερο συντονισμό έτσι ώστε να αρχίζει κατ'αρχάς να μειώνεται ο αριθμός των σκαφών που έρχονται στα παράλια σύνορα της χώρας και επιπλέον να προετοιμάζονται οι νέες δομές και να εντατικοποιούνται απαιτούμενες διαδικασίες για φιλοξενία εκείνων που δικαιούνται άσυλο - σύμφωνα με το σχέδιο του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη που παρουσιάστηκε πρόσφατα.

Η αρχική υποτίμηση του μεταναστευτικού

Η αλήθεια είναι πως αρχικά το μεταναστευτικό υποτιμήθηκε από την κυβέρνηση, η οποία θεώρησε συγκυριακό φαινόμενο την αυξημένη ροή των μεταναστών και των προσφύγων, κυρίως στη Μυτιλήνη αλλά και τα γύρω νησιά. Όταν, όμως, αντιλήφθηκε ότι το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα δεν ήταν συγκυριακό, τότε άρχισε να συζητά και να παίρνει μέτρα αντιμετώπισης σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Ταυτόχρονα, αναπτύχθηκαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης διαφορετικές αντιλήψεις από στελέχη της, ορισμένα εξ αυτών κινήθηκαν αντίθετα από εκείνα που έλεγε το Μέγαρο Μαξίμου, με συνέπεια να δοθεί τροφή στην αντιπολίτευση να κατηγορήσει την κυβέρνηση για ακροδεξιά στροφή.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την απάντησή του στη Βουλή, τόνισε αφενός την ανάγκη να υπάρξουν κανόνες αποσυμφόρησης της Μυτιλήνης όπου και εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και αφετέρου, με την σκλήρυνση της ρητορικής του, να δείξει ότι αντιμετωπίζει σε νέα βάση το πρόβλημα σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση που διατηρούσε το δόγμα των «ανοικτών θυρών».

Το πρόβλημα, πάντως, είναι ότι η αποσυμφόρηση του καταυλισμού της Μόριας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και η μεταστέγαση προσφύγων σε στρατόπεδα , ξενοδοχεία ή ακίνητα που θα πληρώνει το κράτος, δεν θα συμβεί αυτόματα ούτε αναμένεται να γίνει χωρίς κόπο από τους πολίτες των περιοχών που θα δεχθούν πρόσφυγες στην περιοχή τους.

Σύγκρουση με την αντιπολίτευση

Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που έρχονται στην Ελλάδα «σήμερα είναι κυρίως Αφγανοί αλλά και οικονομικοί μετανάστες της υποσαχάριας Αφρικής», ώστε να δείξει ότι δεν είναι πρόσφυγες που αιτούνται ασύλου, προκαλώντας την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο κ. Μητσοτάκης ως αντιπολίτευση έλεγε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσκαλεί τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και δεν φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορα», όπως επίσης πως είναι «η διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησής του που επιδεινώνει την κατάσταση», σημειώνει ο κ. Χαρίτσης σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη, όταν είσαι κυβέρνηση, κρίνεσαι εκ του αποτελέσματος. Και το μόνο αποτέλεσμα που έχουμε δει μέχρι σήμερα από τη ΝΔ είναι ένα γενικευμένο μπάχαλο». Και συνέχισε λέγοντας : Ο κ. Μητσοτάκης είναι όμηρος, από τη μια της ακροδεξιάς ρητορικής την οποία ο ίδιος εξέθρεψε και από την άλλη της απτής πραγματικότητας που τον υπερβαίνει».

Το διπλωματικό σχέδιο Κουμουτσάκου

Η απάντηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ έρχεται από τον αναπληρωτή υπουργό προστασίας του πολίτη κ. Γιώργο Κουμουτσάκο που τονίζει ότι η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί «πρωτίστως μια μεταναστευτική έξαρση». Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, το συγκεκριμένο σχέδιο που θα φτάσει προς έγκριση από την ελληνική βουλή «θα περιλαμβάνει ένα νέο, συμπαγές αυστηρό αλλά και δίκαιο σύστημα ασύλου για όσους το δικαιούνται. Με επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης, που αποτελεί βασική τροχοπέδη στις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο, είτε στη χώρα καταγωγής τους, είτε στην τρίτη χώρα από την οποία εισήλθαν στην Ελλάδα και ειδικότερα προς την Τουρκία στο πλαίσιο της γνωστής Κοινής Δήλωσης του 2016 με την ΕΕ. Ταυτόχρονα, θα ενισχύει την υποχρέωση συνεργασίας των αιτουμένων ασύλου στο πλαίσιο των δεδομένων εγγυήσεων που παρέχει η Πολιτεία».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση σπεύδει να κερδίσει το χαμένο χρόνο που έχασε προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη νέα προσφυγική κρίση, η οποία - αν δεν γίνουν όσα χρειάζεται - θα έχει τις ίδιες συνέπειες με την προηγούμενη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ