ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παράταση στην Αναθεώρηση του Συντάγματος λόγω της ψήφου των αποδήμων

Παράταση στην Αναθεώρηση του Συντάγματος λόγω της ψήφου των αποδήμων
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Παράταση των εργασιών της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος προτείνει η κυβερνητική πλειοψηφία με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να συνδέει τη  συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων και την εκπεφρασμένη διάθεση της κυβέρνησης για συναίνεση με το άρθρο 54 που αφορά στην κατανομή βουλευτών στις εκλογικές περιφέρειες.

Στη συζήτηση στην επιτροπή, ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε πως ορισμένες από τις προτάσεις των κομμάτων στην ψήφο των αποδήμων ενδεχομένως να απαιτούν την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος και για το λόγο αυτό εκτιμά πως είναι αναγκαία η μετάθεση συζήτησης του επίμαχου άρθρου σε χρόνο που όλα τα κόμματα θα έχουν εκφράσει τις απόψεις τους για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Θα ήταν κατά την γνώμη μου άτοπο ή υποκριτικό να βρεθούμε σε περιβάλλον κατά το οποίο οι θέσεις που θα παραχθούν να μην ενταχθούν στο διάλογο της αναθεώρησης», είπε για να συμπληρώσει πως οι σκέψεις που αναπτύσσονται έχουν προεκτάσεις στην αναθεώρηση.

«Μετά τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών, υπάρχει γνήσια διάθεση για αμοιβαίες συνθέσεις για να βρεθεί κοινός τόπος και το νομοσχέδιο που θα έρθει να απηχεί τις απόψεις όλων των πολιτικών δυνάμεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Κόντρα υπήρξε ανάμεσα στον κ. Γεραπετρίτη και τον Γιώργο Κατρούγκαλο από τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα δημοψηφίσματα. «Αν λέτε «ναι» στα δημοψηφίσματα γιατί εμπιστεύεστε τον πολίτη δεν μπορείτε να λέτε «όχι» στην ψήφο του γιατί φοβάστε ότι ο πολίτης θα χειραγωγηθεί», σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει πως αναφέρονται σε αλλοίωση και όχι χειραγώγηση του εκλογικού σώματος. «Το εκλογικό σώμα έχει δικαίωμα να αλλάζει την κυβέρνηση, η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να αλλάζει το εκλογικό σώμα», είπε.

Οι εργασίες της επιτροπής παρατείνονται έως τις 11 Νοεμβρίου, αντί για τις 22 Οκτωβρίου, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Το άρθρο 54 θα συζητηθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ