ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποστολάκης για Τουρκία: Φτάσαμε πολλές φορές κοντά σε νέα Ίμια

Αποστολάκης για Τουρκία: Φτάσαμε πολλές φορές κοντά σε νέα Ίμια
ΙΝΤΙΜΕ NEWS / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει ψύχραιμη απέναντι στην προκλητική πολιτική του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Άμυνας και ναύαρχος εν αποστρατεία, Ευάγγελος Αποστολάκης, με φόντο τη συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα για την κατάπαυση του πυρός κατά 120 ώρες στη βορειοανατολική Συρία.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Αποστολάκης υπογράμμισε ότι εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας «φτάσαμε πολλές φορές σε περιστατικά που θα μπορούσαν να εξελιχθούν, αν κλιμακώναμε σε [νέα] Ίμια. Ευτυχώς πέρασε αυτή η περίοδος. Η ψυχραιμία λέει να μην κλιμακώσεις αν δεν ξέρεις πώς θα αποκλιμακώσεις».

Επέμεινε δε πως για τη χώρα μας είναι αδήριτη «η ανάγκη διατήρησης ισχυρών συμμαχιών αλλά και ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων».

«Η αύξηση της παρουσίας των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα δίνει και μια αίσθηση ασφάλειας. Είναι δύσκολο να σκεφτούμε ότι μια βάση η οποία έχει αμερικάνικη παρουσία θα απειληθεί. Συμπερασματικά καταλήγουμε ότι είναι πολύ καλύτερα η κατάσταση αυτή από το να μην έχουμε τη συμφωνία. Στην ουσία έγινε ένα νοικοκύρεμα της συμφωνίας που ήδη υπάρχει», επεξήγησε.

Κατά τα λοιπά, σχολιάζοντας την αμερικανοτουρκική συμφωνία των 13 σημείων, ο κ. Αποστολάκης είπε: «Είμαστε σε μια καλή εξέλιξη, το γεγονός ότι φαίνονται πιθανότητες να σταματήσει η επέμβαση. Ας το δούμε μέχρι το τέλος, γιατί δεν είμαστε σίγουροι ότι θα τελειώσει η υπόθεση έτσι όπως έχει ξεκινήσει».

Ωστόσο, παρατήρησε πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα μπορούσε να σταματήσει αν δεν έπειθε τη διεθνή κοινή γνώμη και το εσωτερικό του ότι αυτά που ήθελε να πετύχει τα πέτυχε.

«Το αν τα πήρε ή όχι, είναι κάτι που χωράει πολλή συζήτηση. Ας είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τελειώσουν οι εχθροπραξίες και ότι θα βρεθεί κάποια λύση» προσέθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, προέτρεψε πως η Ελλάδα θα πρέπει να πιέσει την ΕΕ «να παίρνει λίγο πιο γρήγορες αποφάσεις και να είναι αποτελεσματική».

Ο κ. Αποστολάκης, προχωρώντας σε μια αρχική αποτίμηση, παρατήρησε πως καταρχήν «περισώζονται οι Κούρδοι» και ότι «ο (πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ) Άσαντ ελέγχει την περιοχή που είχαν οι Κούρδοι, και βρίσκεται μια μικρή ζώνη ασφαλείας ούτως ώστε να αφήσει και τους Τούρκους με την αίσθηση και το περιθώριο να πούνε αυτό που θέλανε».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρώην υπουργός Άμυνας εκτίμησε πως «αν η Τουρκία βγει ενισχυμένη από την επέμβαση στη Συρία είναι σίγουρο ότι η όρεξη της θα είναι μεγαλύτερη για την ανατολική Μεσόγειο και οι δυνατότητες να την κοντρολάρει η διεθνής κοινότητα θα είναι μικρότερες».

Περαιτέρω επανέλαβε πως «αν προκύψει σύγκρουση πολεμική θα είμαστε μόνοι μας, αλλά αυτό που πρέπει να εξασφαλιστεί είναι να μην φτάσουμε εκεί, και οι συμμαχίες και οι σύμμαχοί μας και οι φίλοι μας μάς στηρίζουν σε αυτό. Κι αυτό θέλουμε, να μην οδηγηθεί η κατάσταση σε μια τέτοια στιγμή». Αναφερόμενος στην αναβάθμιση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ, είπε πως προσθέτει ένα στοιχείο ασφαλείας στη χώρα μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ