ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Φώφη, ο… πράσινος ήλιος και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Η Φώφη, ο… πράσινος ήλιος και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Η κίνηση της Γεννηματά να οδηγήσει το κόμμα σε ένα συνέδριο – εξπρές, αιφνιδίασε ακόμα και κάποιους από τους συνεργάτες της. Στο παρασκήνιο οι διεργασίες στο «πράσινο στρατόπεδο» είναι πυρετώδεις, με τις διάφορες ομάδες να διαμορφώνουν την στρατηγική τους εν όψει του συνεδρίου.

Πολλά στελέχη επικρίνουν την απόφαση της Φώφης Γεννηματά, υποστηρίζοντας πως καταργείται το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ βουλευτών και στελεχών, κάποιοι εξ αυτών έκαναν λόγο για καταστατική αυθαιρεσία. Είναι εμφανές πως η απρόβλεπτη κίνηση της Φώφης Γεννηματά που έφερε σε δύσκολη θέση τους αντιπάλους της, οι οποίοι δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνιο μέχρι το συνέδριο να σχεδιάσουν την γραμμή που θα ακολουθήσουν και να ενισχύσουν την επιρροή τους μέσα στο κόμμα

Τέλος στην εσωστρέφεια;

Από την άλλη πλευρά, η κυρία Γεννηματά επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο στο ΠΑΣΟΚ και να προχωρήσει με ένα ξεκάθαρο οδικό χάρτη. Στόχος είναι να υπάρξει μία καθαρή εντολή και να γίνει σαφές πως η πορεία και η βιωσιμότητα του ΠΑΣΟΚ συνδέεται με το ΚΙΝΑΛ και πως η επιστροφή στο παρελθόν αποτελεί «τροχοπέδη» για την πορεία του κόμματος.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εμφανίζεται αποφασισμένη να βάλει τέλος στην εσωστρέφεια γι’ αυτό και έστειλε μήνυμα πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η ανακύκλωση «µιας στοχευµένης μεμψιμοιρίας».

Μπαράζ συνεδριάσεων

Μέσα στην εβδομάδα έχει προγραμματιστεί μια σειρά από συνεδριάσεις ώστε να ξεκαθαρίσει το πώς θα πορευτεί η Χαριλάου Τρικούπη το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη συγκαλείται το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο ΠΑΣΟΚ (βουλευτές, ευρωβουλευτές και γραμματεία ΚΟΕΣ) και την Παρασκευή σειρά έχει η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου. Στη συνεδρίαση αυτή θα αποφασιστεί και επίσημα ο τρόπος και ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Νοεμβρίου). Επίσης θα οριστούν οι σύνεδροι, κάτι που είναι ιδιαίτερο κρίσιμο για τις εσωκομματικές διεργασίες. Το περιβάλλον της κ. Γεννηματά υποστηρίζει πως στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να γίνει με όσους είχαν εκλεγεί για το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, καθώς ο χρόνος δεν φτάνει να στηθούν κάλπες από την αρχή. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση προβεβλημένων στελεχών, τα οποία υποστηρίζουν πως αν οι σύνεδροι είναι ίδιοι με αυτούς του συνεδρίου στο ΚΙΝΑΛ, τότε η ευνοημένη θα είναι η Φ. Γεννηματά.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο συνέδριο είναι σημαντικές και θα αφορούν στην επόμενη ημέρα του κόμματος, ενώ θα ψηφιστεί το νέο καταστατικό.
Ερωτηματικό παραμένει αν τεθεί θέμα «διαρχίας», δηλαδή να είναι άλλο πρόσωπο στο Κίνημα Αλλαγής και άλλος επικεφαλής στο ΠΑΣΟΚ ή να μπει οριστικό τέλος στα συγκεκριμένα σενάρια. Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το θέμα της εκλογής της ηγεσίας από τη βάση, με το Σταμάτη Μαλέλη μέλος της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ και επικεφαλής της Κίνησης 81, να χαρακτηρίζει «κωμικό» ο επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ να είναι επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γερουλάνος, o Ανδρουλάκης και οι… Παπανδρεϊκοί

Πάντως, το ενδιαφέρον στρέφεται στις τοποθετήσεις των στελεχών πρώτης γραμμής αλλά και εκείνων που έχουν επικρίνει δημοσίως τη Φώφη Γεννηματά για την τακτική που έχει ακολουθήσει την προεκλογική περίοδο αλλά και μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Δυο είναι τα πρόσωπα που έχουν ανοικτά αμφισβητήσει τη Φώφη Γεννηματά. Πρόκειται για τους Νίκο Ανδρουλάκη και Παύλο Γερουλάνο, που με τοποθετήσεις τους το τελευταίο διάστημα έχουν κρίνει και στηλιτεύσει τη γραμμή που ακολουθεί η Χαριλάου Τρικούπη. Και μένει να αποδειχθεί αν μπει στο τραπέζι το θέμα νέων υποψηφιοτήτων, για το οποίο είχε κάνει αναφορά ο Π. Γερουλάνος, αλλά και αν γίνει συζήτηση για την τακτική κατά την προεκλογική περίοδο αλλά και το αποτέλεσμα της κάλπης.

Ο Π. Γερουλάνος σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως στο συνέδριο πρέπει να αντιμετωπιστούν τρία θέματα: στρατηγική, θέσεις/προτάσεις και αλλαγές στο καταστατικό.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε σαφές ότι αυτό «πρέπει να υλοποιηθεί με σεβασμό στην ιστορία και τη θεσμική συγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, άρα και στο καταστατικό του. Αυτό σημαίνει εκλογές συνέδρων, εκλογές οργάνων και αποφάσεις δημοκρατικές για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ», όντας αντίθετος σε εξπρές διαδικασίες που «απαξιώνουν την ιστορία μας».

Για το ενδεχόμενο διεκδίκησης της ηγεσίας, ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή επεσήμανε πως θα τοποθετηθεί δημόσια στην περίπτωση που τεθεί ένα τέτοιο θέμα.

Ζητούμενο παραμένει και η στάση που θα κρατήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που έχει υποστηρίξει πως το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να είναι το ΚΚΕ του κέντρου. Αλλά με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και άλλων στελεχών που θεωρούν πως αποτελεί μονόδρομο η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Φώφη Γεννηματά άνοιξε τον «Ασκό του αιόλου» και πως τις επόμενες ημέρες οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε ΚΙΝΑΛ και ΠΑΣΟΚ θα ενταθούν, με τη μάχη στο συνέδριο να γίνεται με φόντο τον… Πράσινο Ήλιο…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ