ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Να καταδικαστεί η επέμβαση της Τουρκίας στην Συρία και η προκλητικότητά της στην ΑΟΖ

Παυλόπουλος: Να καταδικαστεί η επέμβαση της Τουρκίας στην Συρία και η προκλητικότητά της στην ΑΟΖ
ΙΝΤΙΜΕ/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Να καταδικασθεί η προκλητική επέμβαση της Τουρκίας στην Συρία, η απάνθρωπη συμπεριφορά της προς τους πρόσφυγες και ο αυθαίρετος τρόπος, με τον οποίο συμπεριφέρεται στο πεδίο οριοθέτησης της ΑΟΖ», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Άχμεντ Αμπούλ Γκέιτ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση των σχέσεων του Αραβικού Συνδέσμου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως μάλιστα κατά την τρέχουσα συγκυρία, με κύριο στόχο η συνεργασία αυτή να συνεισφέρει ουσιωδώς στην εμπέδωση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή μας.

Μιλώντας για ασφάλεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «έχουμε χρέος να καταδικάσουμε, απεριφράστως, την συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή αυτή, η οποία προσβάλλει ευθέως την Διεθνή Νομιμότητα, τόσο λόγω της προκλητικής επέμβασής της στην Συρία και της απάνθρωπης συμπεριφοράς της προς τους πρόσφυγες όσο και λόγω του εντελώς αυθαίρετου τρόπου, με τον οποίο συμπεριφέρεται στο πεδίο οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, κατά προφανή παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας -ήτοι της Συνθήκης του Montego Bay του 1982- που, όπως είναι γνωστό, είναι και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου κ. 'Αχμεντ Αμπούλ Γκέιτ υπογράμμισε ότι η σχέση της Ελλάδας με τον Αραβικό Σύνδεσμο είναι πάρα πολύ δυνατή και σημείωσε ότι αυτή η σχέση μπορεί να συμβάλει στη διευκόλυνση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού κόσμου.

Χαιρέτισε, επίσης, την στάση της Ελλάδας στο Παλαιστινιακό, λέγοντας πως διευκολύνει πάρα πολύ το έργο τους και πρόσθεσε ότι αποτελεί λαμπρό παράδειγμα προς τις άλλες χώρες της περιοχής.

Αναφερόμενος στον Αραβικό κόσμο, υπογράμμισε ότι σήμερα διέρχεται μια πολύ μεγάλη κρίση, ίσως την πιο μεγάλη κρίση των τελευταίων εκατοντάδων χρόνων.

Όπως εξήγησε, η κρίση αυτή οφείλεται τόσο σε εσωτερικά θέματα, όσο και σε εξωτερικές επεμβάσεις άλλων χωρών.

Μάλιστα, τόνισε ότι αυτές οι εξωτερικές επεμβάσεις δυστυχώς συνέβαλαν στο να γίνει πιο πολύπλοκη η κατάσταση εντός του Αραβικού χώρου.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι αρκετοί γείτονες, στην περιοχή μας, λειτουργούν εις βάρος των εθνικών μας θεμάτων και τάχθηκε υπέρ του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Όπως διευκρίνισε «υπάρχει ο ΟΗΕ, υπάρχει το Συμβούλιο Ασφαλείας, πρέπει όλοι αυτοί να παρέμβουν για να σταματήσουν όλα αυτά τα εκκρεμή ζητήματα».

Καταλήγοντας, ευχήθηκε με την βοήθεια της Ελλάδας, που λειτουργεί με αρχές, να βελτιωθεί η κατάσταση στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ