ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Novartis: Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν «φράξια Σαμαρά» σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Novartis: Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν «φράξια Σαμαρά» σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /INTIME

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνουν οι χτεσινές εξελίξεις στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Δεν πρόκειται δηλαδή απλώς για μια σκληρή κόντρα από αυτές που συνήθως εκτυλίσσονται στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί την αποπομπή των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη ενδεικτική της θεσμικής νοοτροπίας της κυβέρνησης, των εσωτερικών συσχετισμών στη Νέα Δημοκρατία, καθώς και των στρατηγικών επιλογών του ΚΙΝΑΛ.

Παρασύνταγμα

Οι εκφράσεις που χρησιμοποιούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανακαλούν στη μνήμη την περίοδο 1990-93 και δείχνουν ότι η έχει παρέλθει η περίοδος των χαμηλών τόνων μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μέχρι τώρα έχουμε ακούσει για «παρασύνταγμα», «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και «εκτροπή». Υπενθυμίζεται ότι τη περίοδο 1990-93 το βασικό σύνθημα των διαδηλώσεων ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν το «κάτω η χούντα του Μητσοτάκη». Προφανώς μέχρι στιγμής κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μιλήσει για «χούντα». Αλλά από το «παρασύνταγμα» και το «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» μέχρι τη «χούντα» η απόσταση δεν είναι μεγάλη.

Εμπάθεια και «παλαιοδεξιά» νοοτροπία

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την αποπομπή Τζανακόπουλου και Πολάκη επιχειρεί:

  1. Να φιμώσει τους πολιτικούς αντιπάλους της.
  2. Να συγκαλύψει το σκάνδαλο Novartis.
  3. Να εκφοβίσει μάρτυρες και εισαγγελικούς λειτουργούς που συνεχίζουν να ερευνούν δικαστικά το σκάνδαλο.

Επιπλέον, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η αποπομπή Τζανακόπουλου και Πολάκη δείχνει την εμπάθεια της ηγεσίας της ΝΔ προς τους δύο πολιτικούς. Τα ίδια στελέχη κάνουν λόγο για «παλαιοδεξιά» νοοτροπία αυταρχισμού και ιδιοκτησιακή αντίληψη για τους θεσμούς.

Η «φράξια Σαμαρά»

Ίσως είναι πιο σημαντικό για το πολιτικό κλίμα το ότι στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως πίσω από τα γεγονότα της Προανακριτικής κρύβεται η «φράξια Σαμαρά». Μια «φράξια» η οποία, κατά τις αναλύσεις αυτές βέβαια, λειτουργεί τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΚΙΝΑΛ, αποτελώντας τη συνέχεια της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Η εκτίμηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού ενορχήστρωσε μια επιχείρηση οξύτητας και αυταρχισμού στην οποία εντέλει σύρθηκε σύσσωμη η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ. Επισημαίνεται μάλιστα ο ρόλος του Βασίλου Κεγέρογλου τον οποίο ορισμένοι χαρακτηρίζουν «μπροστινό» του Άδωνι.

Τα συμπεράσματα που βγάζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι:

  • ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται υπό την ομηρία της «ακροδεξιάς» φράξιας Σαμαρά,
  • το ΚΙΝΑΛ λειτουργεί «αντικειμενικά» ως «συνοδοιπόρος» της ΝΔ.

Ανεξάρτητα από το αν κανείς υιοθετεί τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολιτική ζωή μπαίνει σε περίοδο οξύτητας. Υπενθυμίζεται ότι πριν έξι μέρες Αλέξης Τσίπρας είχε πει από το βήμα της Βουλής: «Οι καθωσπρεπισμοί και η περίοδος χάριτος τελείωσαν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ