ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαμηλό... βαρομετρικό στη Χαριλάου Τρικούπη: Βγήκαν τα μαχαίρια λόγω συνεδρίου

Χαμηλό... βαρομετρικό στη Χαριλάου Τρικούπη: Βγήκαν τα μαχαίρια λόγω συνεδρίου

To χαμηλό βαρομετρικό παραμένει στη Χαριλάου Τρικούπη απόρροια της αιφνιδιαστικής απόφασης της Φώφης Γεννηματά για εσπευσμένη προκήρυξη του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Στο Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του κόμματος που συνεδριάζει αυτή την ώρα το κλίμα είναι βαρύ. 

Πάντως, η Φώφη Γεννηματά εμφανίστηκε αμετακίνητη από τις θέσεις της, με στελέχη, ωστόσο, να επικρίνουν τις επιλογές της, υποστηρίζοντας το έκτακτο συνέδριο θα είναι μία… τρύπα στο νερό, με τον τρόπο που θα διεξαχθεί.

«Δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα. Η εσωστρέφεια θα παραμείνει και το Κίνημα Αλλαγής δεν θα μπορέσει να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μάλιστα εξέφρασε την άποψη πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για την πραγματοποίηση του συνεδρίου.

Η κ. Γεννηματά στο πλαίσιο της συνεδρίασης της γραμματείας της ΚΟΕΣ έστειλε μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες, επισημαίνοντας ότι η εντολή που έχει λάβει από τη βάση του χώρου είναι να προχωρήσει και πέρα από αυτή την εντολή δε συζητάει οτιδήποτε άλλο. Μάλιστα, δήλωσε πως θα πάει μέχρι τέλους και προκάλεσε ανοιχτά όποιον την αμφισβητεί ή θέτει ζήτημα ηγεσίας να το θέσει ανοιχτά και ευθέως.

Επίσης, απέρριψε κατηγορηματικά την περίπτωση διαρχίας και σημείωσε ότι η ίδια θα κριθεί το 2021 που λήγει η θητεία της στο Κίνημα Αλλαγής γι’ αυτό και θα τροποποιήσει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποφευχθεί περίπτωση διαρχίας.

Πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν πως ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει μόνο του αλλά εντός του ΚΙΝΑΛ. Αναφορικά με το συνέδριο, οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι οι διαδικασίες είναι γνωστές και δρομολογημένες από πολύ καιρό και ο σκοπός είναι να κλείσει ο κύκλος της εσωστρέφειας.

Εσωτερικές αναταράξεις

Πάντως, οι σχεδιασμοί της προέδρου και των συνεργατών της έχουν οδηγήσει σε αναταράξεις και εντονότατες διαφωνίες με κορυφαία στελέχη. Ο πιο σφοδρός επικριτής των επιλογών της κ. Γεννηματά είναι ο ευρωβουλευτής και ισχυρός εσωκομματικά Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια διαδικασία που δεν σέβεται το ΠΑΣΟΚ, την ιστορία του και τον κόσμο του.

Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, απάντησε στην Φώφη Γεννηματά από το βήμα της συνεδρίασης της γραμματείας της ΚΟΕΣ ότι πρέπει να προηγηθεί η Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής και ύστερα να γίνει χωρίς συνοπτικές διαδικασίες το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. «Να σεβαστούμε τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Δεν καταλαβαίνετε ότι πρώτα πρέπει να γίνει συνδιάσκεψη;», είπε μιλώντας πριν από λίγο στην συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως ο κ. Ανδρουλάκης δεν έθεσε άμεσα θέμα ηγεσίας επισημαίνοντας: «Προφανώς η εκλογή προέδρου θα γίνει όταν προκύψουν τα γεγονότα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πάμε σε συνέδριο που θα μετατρέπει το κόμμα σε σφραγίδα».

Εξέφρασε αντιρρήσεις για τα όσα υποστήριξε η κ. Γεννηματά στην εισήγησή: «Όταν ζητάς κανονικότητα για τη χώρα δεν μπορεί να μην έχεις κανονικότητα στο κόμμα. Ας τα έλεγε αυτά η Πρόεδρος στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, γιατί αιφνιδιάζει τη βάση, την ΚΠΕ, την Κ.Ο. και τους ευρωβουλευτές;», είπε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

Διαφώνησε επίσης με την πρόταση της κ. Γεννηματά να αλλάξει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο. «Είναι δυνατόν να λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ οδηγείται σε κόμμα- σφραγίδα επειδή κάποιος δεν συμφωνεί με την πρόεδρο;», είπε κι αναρωτήθηκε: «Τι μεσολάβησε και από το συνέδριο με εκλεγμένο σώμα σε ένα μήνα έγινε διορισμός του Πολιτικού Συμβουλίου; Αν εξαρχής είχαμε κατανοήσει τα λάθη μας δεν θα το καταλαβαίναμε;»

Και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι μέχρι ποιου σημείου είναι διατεθειμένος να φτάσει την αντιπαράθεσή του ο ευρωβουλευτής και όσοι συμμερίζονται τις θέσεις του.

Ανοιχτό, δημοκρατικό συνέδριο με εκλεγμένους συνέδρους και αρχηγό από τη βάση, ζήτησε ο Σταμάτης Μαλέλης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και στέλεχος της «Κίνησης 81», συμπληρώνοντας ότι είναι «κωμικό» ο επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να είναι και επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, τόνισε πως η Φώφη Γεννηματά έχει δείξει ότι παίρνει πολύ μεγάλα ρίσκα.

Επίθεση στην πρόεδρο του κόμματος και του Κινήματος Αλλαγή εξαπέλυσε και ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, ο οποίος σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για «αντικαταστατικές μεθοδεύσεις που επιχειρούνται στη διοργάνωση του 11ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ».

Υπό αυτήν την πολεμική ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα, οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ. Την Παρασκευή συνεδριάζει η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου προκειμένου να αποφασίσει για το πλαίσιο, τη διαδικασία, τον τρόπο διεξαγωγής και την ημερομηνία του έκτακτου συνεδρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ