ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερουλάνος σε Γεννηματά: Καν’ το όπως ο Τσίπρας

Γερουλάνος σε Γεννηματά: Καν’ το όπως ο Τσίπρας
ΙΝΤΙΜΕ

Η Φώφη Γεννηματά προχωρά με αποφασιστικότητα στη διενέργεια του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ το αργότερο στις 7 Δεκεμβρίου.

Η απόφαση της κ. Γεννηματά επικυρώθηκε και τυπικά χτες το βράδυ στην κοινή συνεδρίαση της της γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θέλει το συνέδριο γιατί:

  • Πρώτον, πρέπει να ανανεωθεί η θεσμική εντολή στους εκπροσώπους του κόμματος ώστε να μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις και συμβόλαια.
  • Δεύτερον, για να επιβεβαιωθεί ότι το ΚΙΝΑΛ αποτελεί στρατηγική επιλογή μακράς πνοής για το ΠΑΣΟΚ. Στην πραγματικότητα, το συνέδριο θα επιβεβαιώσει ότι τα επόμενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ θα υπάρχει μόνο ως συνιστώσα του ΚΙΝΑΛ. «Η στρατηγική της συγκρότησης και ανάδειξης του Κινήματος Αλλαγής, ως κύριου φορέα της παράταξης, είναι μονόδρομος», είπε στη συνεδρίαση η κ. Γεννηματά. Προσέθεσε δε ότι: «Το ΠΑΣΟΚ μόνο του δεν μπορεί, παρά μόνο προστατευμένο εντός του Κινήματος Αλλαγής».

Οι αποφάσεις

Το συνέδριο αναμένεται να αποφασίσει τη σύνδεση της θέσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με αυτήν του ΚΙΝΑΛ. Δηλαδή η Φώφη Γεννηματά θα είναι πρόεδρος των δύο σχημάτων μέχρι το 2021. Στη συνεδρίαση η κ. Γεννηματά είπε ότι η δυαρχία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Για να μπορέσει η κ. Γεννηματά να κατέχει αυτοδίκαια και τις δύο προεδρικές θέσεις, θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο καταστατικό τις οποίες θα επιμεληθεί μια επιτροπή υπό τον γραμματέα της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου και τον διευθυντή του κόμματος Νίκο Σαλαγιάννη .

Να σημειωθεί ότι δεν θα εκλεγούν σύνεδροι. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν οι σύνεδροι του ΚΙΝΑΛ μαζί με τα μέλη της ΚΟΕΣ και τους βουλευτές που είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Οι διαφωνίες

Ωστόσο, σημαντική μερίδα του κόμματος διατυπώνει σημαντικές διαφωνίες με την κ. Γεννηματά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ πρέπει να προηγηθεί η Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής.

Υπογράμμισε ότι:

«Όταν ζητάς κανονικότητα για τη χώρα δεν μπορεί να μην έχεις κανονικότητα στο κόμμα. Ας τα έλεγε αυτά η Πρόεδρος στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, γιατί αιφνιδιάζει τη βάση, την ΚΠΕ, την Κ.Ο. και τους ευρωβουλευτές;».

Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κ. Γεννηματά ότι μετατρέπει το ΠΑΣΟΚ σε κόμμα-σφραγίδα: «Τι μεσολάβησε και από το συνέδριο με εκλεγμένο σώμα σε ένα μήνα έγινε διορισμός του Πολιτικού Συμβουλίου;».

Κόντρα με Γερουλάνο

Πέρα όμως από τον κ. Ανδρουλάκη, η κ. Γεννηματά δέχτηκε τα πυρά του Παύλου Γερουλάνου ο οποίος μετά το καλό αποτέλεσμά του στον δήμο της Αθήνας φαίνεται ότι θέλει να γίνει ο δεύτερος πόλος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ο. κ. Γερουλάνος την κάλεσε ουσιαστικά να ακολουθήσει το παράδειγμα του κ. Τσίπρα. Συγκεκριμένα, είπε: «Ο Τσίπρας λέει παντού ότι θέλει να δημιουργήσει κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες. Εμείς δείχνουμε να κάνουμε διευθέτηση σε κλειστά δωμάτια».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απάντησε σε υψηλούς τόνους:

«Δεν μπορώ να ακούω για δημοκρατικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας έκανε εκλογές το 2015 για να πετάξει έξω από το κόμμα του αυτούς που τον αμφισβητούσαν. Αρνούνται να πάνε σε εκλογή από τη βάση. Σε κλειστούς τοίχους παίρνουν τις αποφάσεις τους. Αυτά σε εμάς δεν έγιναν ποτέ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ