ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταγγελίες Κικίλια για κακοδιαχείριση και «παρακυκλώματα» στο ΚΕΘΕΑ

Καταγγελίες Κικίλια για κακοδιαχείριση και «παρακυκλώματα» στο ΚΕΘΕΑ
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Σε καταγγελίες για κακοδιαχείριση, κλοπές προσωπικών δεδομένων και «βαφτίσεις» εμπόρων ναρκωτικών σε χρήστες μέσω προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, για να πετυχαίνουν την αποφυλάκισή τους, προχώρησε στη Βουλή ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. 

Επικαλούμενος πόρισμα του Οργανισμού, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως φυλακισθέντες έμποροι ναρκωτικών, «βαφτίζονταν» χρήστες προκειμένου να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση από το νόμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή, εργαζόμενοι φέρονται να έκαναν χρήση παράνομων ουσιών ενώ υπάρχουν ενδείξεις για παρακύκλωμα αξιοποίησης των ευεργετημάτων που προβλέπει ο νόμος.

Παράλληλα, έχει απώλεια ηλεκτρονικών υπολογιστών με στοιχεία μελών, απώλεια δίσκων αποθήκευσης, έλλειψη παραστατικών από συναλλαγές.

«Δεν θέλω να αιφνιδιάσω κανέναν. Θέλω να ενημερωθούν τα κόμματα για τις εξελίξεις από χθες για το ΚΕΘΕΑ το πρόγραμμα Προμηθέας και τις φυλακές Διαβατών», είπε και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και την αυτονομία του ως προς τις δομές του.

«Υποστηρίζω τους εργαζόμενος μέχρι το τέλος. Οι ίδιοι που διοικούσαν όρισαν τους εργαζομένους που από το 18’ δουλεύουν για το πόρισμα αυτό, το κατέθεσαν τον Ιούνιο το 19’ στη διοίκηση που αντί να το στείλει στον εισαγγελέα το έπνιξε», είπε, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ.

Τα κύρια σημεία της τοποθέτησης του υπουργού Υγείας είναι τα εξής:

«1. Υπήρξε εκτεταμένη και συστηματική χρήση παράνομων ουσιών από προσωπικό και μέλη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, "στο διάστημα αυτό, ζητήματα που ανέκυπταν σχετικά με οικονομικές ατασθαλίες, διοικητικές υπερβάσεις, και αστοχίες κλινικού σχεδιασμού, αντιμετωπίστηκαν ως θέματα δευτερεύουσας προτεραιότητας".

2. Έμποροι ναρκωτικών "βαφτίζονταν" χρήστες προκειμένου να τυγχάνουν των νομικών ευεργετημάτων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να αποφυλακίζονται. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έκθεση ως σημαντικό ζήτημα αναδείχθηκε "η έκδοση βεβαιώσεων σε μέλη που παράτυπα εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα (γιατί προφασιζόμενα πρόβλημα εξάρτησης εντάσσονταν στη θεραπευτική διαδικασία) αλλά και κυρίως η χρήση νομικών ευεργετημάτων σε μέλη του Προγράμματος και απόφοιτους που χρησιμοποιούσαν το Πρόγραμμα χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα με τη χρήση ουσιών". Μάλιστα όπως αναφέρεται στην έκθεση, έφτασε να αμφισβητείται δημόσια η αξία των βεβαιώσεων που εκδίδει το ΚΕΘΕΑ, ενώ γίνεται λόγος και "παρακύκλωμα" που μπορεί να συνδεόταν με δικηγόρους, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και στελέχη του οργανισμού. "Η αίσθηση έλλειψης προστασίας από το προσωπικό, οι ασαφείς διαδικασίες και τα κριτήρια για τις προϋποθέσεις ένταξης στη ΘΚ στα Διαβατά, είναι προφανές ότι διακυβεύουν τους θεραπευτικούς στόχους του προγράμματος και συμβάλλουν στην αλλοίωση του κύρους του Οργανισμού", αναφέρουν τα μέλη της ομάδας εργασίας στην ίδια παράγραφο.

3. Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης των παρανομιών και ατασθαλιών που καταγράφονται από την ομάδα εργασίας, καθώς όπως σημειώνουν: "έχουν με βεβαιότητα τεκμηριωθεί: η απώλεια υπολογιστών με στοιχεία μελών, απώλεια υπολογιστών που χρησιμοποιούνταν από πρόσωπα-κλειδιά, απώλεια δίσκων αποθήκευσης, έλλειψη παραστατικών από συναλλαγές, αλλά και ασυνήθιστες προσφορές προς το Πρόγραμμα στη φυλακή".

4. Στο πόρισμα γίνεται επίσης λόγος για κατάχρηση εξουσίας, κλίμα ανασφάλειας, αποφάσεις που δεν προκύπτουν ως αποτέλεσμα των θεσμοθετημένων διαδικασιών, αδιαφάνεια στις συνεργασίες και υποσυστήματα μεταξύ των εργαζομένων που ανέπτυσσαν γενικευμένα συναισθήματα φόβου και καχυποψίας. Επίσης αναφέρεται "ότι δεν υπάρχει κανενός είδους εμπιστοσύνη στο σύστημα σε κάθε εκδοχή δραστηριότητας. Το σύνολο σχεδόν των εμπλεκομένων δε πιστεύει ότι υπάρχει διέξοδος και διαφορετική προοπτική".

5. Τέλος στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά στην προσπάθεια συγκάλυψης, καθώς αναφέρεται διαδικασία που διατυπωνόταν από στοιχεία ιδιότυπου εφησυχασμού που κατέληγε στο "ό,τι συνέβη τελείωσε… τώρα μπορούμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, χωρίς να εκλαμβάνονται ως σημαντικά και κρίσιμα ανασταλτικά σημεία, οι ερωτικές σχέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους, μεταξύ μελών του προσωπικού και μελών, η χρήση παράνομων ουσιών από εργαζόμενους στο Πρόγραμμα"».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ