ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση και επί προσωπικού στη δευτερολογία Τσίπρα-Μητσοτάκη

Αντιπαράθεση και επί προσωπικού στη δευτερολογία Τσίπρα-Μητσοτάκη
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κορυφώθηκε η αντιπαράθεση των δύο πολιτικών ηγετών στη δευτερολογία τους, καθώς και οι δύο προχώρησαν σε προσωπικές επιθέσεις, ανεβάζοντας τους τόνους.

Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, από το βήμα της Βουλής είπε ότι επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ οι μετακλητοί υπάλληλοι "οι οποίοι είναι προσωρινοί" ανέρχονταν στον αριθμό των 1197 την 1η Ιανουαρίου 2015, ενώ σήμερα δεν υπερβαίνουν τους 640.

"Κύριε Μητσοτάκη ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχατε 51 μετακλητούς, ο σημερινός υπουργός κ. Βερναρδάκης έχει 2, για ποιο ηθικό πλεονέκτημα που έχουμε απωλέσει μιλάτε;" ρώτησε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι απώτερος στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να πείσει πως "όλοι είναι ίδιοι", τονίζοντας, στην συνέχεια, "δεν είναι όλοι ίδιοι".

Κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δηλώσει αν διαψεύδει σημερινό δημοσίευμα το οποίο "φέρνει στοιχεία για τον "επιστημονικό τρόπο" με τον οποίο στελεχωνόταν το κράτος με μη αξιοκρατικές διαδικασίες", ενώ ο πρωθυπουργός κατέθεσε το συγκεκριμένο δημοσίευμα στα Πρακτικά.

Επίσης, ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη αν διαψεύδει ότι οι διοικητές των νοσοκομείων διορίζονταν με τον ίδιο τρόπο. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης "πολύ κοντά στις εκλογές και ενώ έβλεπε την πολιτική αλλαγή" άλλαξε 251 διευθυντές των υπουργείων, προκειμένου να τοποθετήσει εκεί στελέχη φίλα προσκείμενα στο κόμμα του.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο που σταματά την κομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης και ταυτόχρονα προβλέπει την δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Δημοσίων Υπαλλήλων και προβλέπει την θεσμοθέτηση του υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα, ώστε ανεξαρτήτως αλλαγής κυβέρνησης ή υπουργού να υπάρχει "θεσμική μνήμη" στην Δημόσια Διοίκηση.

"Εσείς δεν το τολμήσατε, θα στηρίξετε αυτήν την μεταρρύθμιση; Δεν θα το κάνετε γιατί δεν είστε ούτε μεταρρυθμιστής, 'γιαλαντζί' μεταρρυθμιστής είστε" κατέληξε στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

Πάει πολύ να μας κάνετε και μαθήματα ηθικής, την περίοδο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, να μιλάτε για μετακλητούς υπαλλήλους, ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ σημειώνοντας ότι το Γενάρη του 2015 οι μετακλητοί ήταν 1.197 αλλά σήμερα δεν υπερβαίνουν τους 640.

«Είχατε ως υπουργός 51 μετακλητούς, σήμερα ο κ. Βερναρδάκης έχει μόνο δύο. Για ποιο ηθικό πλεονέκτημα μιλάτε;», είπε ο πρωθυπουργός που κατήγγειλε το σύστημα 4-2-1 για τις τοποθετήσεις στο δημόσιο και χαρακτήρισε «γιαλαντζί» εκσυγχρονιστή τον πρόεδρο της ΝΔ.

Σχετικά με τις ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα, ο Τσίπρας ανέφερε: «Κύριε Μητσοτάκη ήταν η παρθενική σας ομιλία αυτή σήμερα και θέλω να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω διότι σε αυτό τον τόπο θα υπάρχουν καθαρές διαχωριστικές γραμμές και ιδεολογικές διαφορές. Ήσασταν εξαιρετικά νεοφιλελεύθερος.

Σας ρώτησα αν συμφωνείτε με την πρόταση μας και τη συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς και απαντήσατε ότι δεν συμφωνείτε με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που οι ίδιοι οι εργοδότες συμφωνούν. Και καταθέσατε ως άποψη την ιδιωτική ασφάλιση, δηλαδή ο κόσμος να μην έχει να πληρώνει στα ταμεία και να πληρώνει ιδιωτική, προτείνατε εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή 70% περικοπές στις επικουρικές, προτείνατε μειώσεις στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, και συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις των αγροτών!

Eμείς παλεύουμε να πάρουν τις επιδοτήσεις και εσείς προτείνατε να τις συμψηφίσουμε!», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Σας ευγνωμονώ ειλικρινά διότι ο διάλογος θα είναι καθάριος και οι ιδεολογικές διαφορές καθαρές.

Σας είχα πει, δεν γίνεται και με τα μπλόκα και με τις ακραίες θέσεις των δανειστών. Σήμερα απαντήσατε ξεκάθαρα ότι οι απόψεις σας είναι ταυτόσημες με των δανειστών».

Στην απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «προσπαθήσατε να μας ταυτίσετε με το ΔΝΤ και τους δανειστές. Με τους δανειστές είστε εσείς που υπογράψατε τρίτο μνημόνιο. Θυμίζω την επιστολή του κ. Τσακαλώτου που αναφέρει ότι θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ζητούμε νέο δάνειο από το ΔΝΤ και προσβλέπουμε σε καλή συνεργασία.

Επιμείνατε τόσο πολύ στις εξαιρετικές αποδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2015. Ενδεικτικά αναφέρω ότι είναι 750 εκατομμύρια κάτω από το 2014 τα φορολογικά έσοδα με πρόσθετα μέτρα. Μήπως να μιλήσουμε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα που αυξήθηκαν κατά 65%;

Δεν θα μιλήσω αναλυτικά για την υπερήφανη διαπραγμάτευση που κάνατε. Διότι πρέπει να μάθουμε τι πραγματικά γνωρίζατε για όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης. Μου είπατε να διαλέξω αν πρέπει να είμαι με τα τρακτέρ ή το ΔΝΤ; Δεν είμαι με κανένα από τους δύο. Εσείς ήσασταν με τα τρακτέρ μέχρι που πήγατε και με το ΔΝΤ».

Με κατηγορήσατε ότι εκλέγομαι στα βόρεια προάστια. Σας θυμίζω ότι είμαι 5 φορές εκλεγμένος στη Β’ Αθηνών. Εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ με 170.000 ψήφους σε μία ανοικτή δημοκρατική εκλογή.

Εσείς στα 33 της πήρατε το δαχτυλίδι από τον κ. Αλαβάνο και στη συνέχεια σας εξέλεξε ένα συνέδριο 800 ατόμων».

Σε σχέση με την επικουρική ασφάλιση, τόνισε ότι «έχετε κόψει ήδη τις επικουρικές κατά 6%. Μπορείτε να εξηγήσετε τι ακριβώς είναι η ρήτρα βιωσιμότητας; Επιμένουμε στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

Για τα πρόσθετα μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η τρόικα με έγγραφό της ζητούσε η τρόικα πρόσθετα μέτρα όταν ολοκληρώναμε τη διαπραγμάτευση; Με έγγραφό της στις 10 Δεκεμβρίου 2014 γίνεται αναφορά σε δύο πράγματα: ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων και κατάργηση πρόωρων συντάξεων.

Μιλήσατε κ. Κατρούγκαλε για το ζήτημα των επαναπροσλήψεων.

Ακόμη δεν έχετε απαντήσεις για τα ιδιωτικά συμφωνητικά με το 12% που κατατέθηκαν σε αυτήν την αίθουσα. Μιλήσατε για τα νοσοκομεία και την επιτροπή αξιολόγησης η οποία έκανε δήθεν αξιοκρατική ανάλυση. Γιατί διώχθηκαν διοικητές που πέρασαν από την αξιολόγηση;

Κάνατε κομματική εκκαθάριση. Και εμείς κάναμε διορισμούς με κομματικά κριτήρια. Εσείς κάνετε τα ίδια και χειρότερα.

Βρήκατε ψηφισμένο νόμο για την επιλογή των διοικητών με αξιοκρατικά κριτήρια. Γιατί δεν τον εφαρμόσατε; Εσείς τον σταματήσατε.

Φοβάμαι ότι πάλι έγινε μία συζήτηση που τουλάχιστον από μέρους σας που δεν είχε στοιχεία. Δεν μπορείτε να ποσοτικοποιήσετε τα όσα προτείνετε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ