ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Αβραμόπουλος: Οφείλουμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα σύνορα μας

Δ. Αβραμόπουλος: Οφείλουμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα σύνορα μας
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε έναν εσωτερικό χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας, οφείλουμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να διαφυλάξουμε τον χώρο Σένγκεν μόνον εάν εφαρμόζουμε τους κανόνες που τον διέπουν». Αυτά επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Έλληνας Επίτροπος αναφέρει επίσης ότι «η Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς την εφαρμογή των κανόνων Σένγκεν σε όλα τα κράτη μέλη του Συμφώνου Σένγκεν. Το σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα, εξετάζει τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων κατά τη διάρκεια επίσκεψης αξιολόγησης που πραγματοποίησαν εμπειρογνώμονες των κρατών-μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Νοέμβριο.

Η έκθεση αυτή δείχνει ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της χώρας. Γνωρίζουμε ότι, εν τω μεταξύ, η Ελλάδα άρχισε να καταβάλλει προσπάθειες για να διορθώσει την κατάσταση και να συμμορφωθεί με τους κανόνες Σένγκεν. Απαιτούνται ουσιαστικές βελτιώσεις για να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή της διαδικασίας υποδοχής, καταγραφής, μετεγκατάστασης ή επιστροφής των μεταναστών, ώστε να αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία της Συνθήκης Σένγκεν, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα. Αυτός είναι ο απώτερος κοινός μας στόχος» αναφέρει ο κ. Αβραμόπουλος.

Διαβάστε ακόμα:

Τσίπρας προς Ευρωπαίους: Το blame game δεν είναι αποτελεσματικό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ