ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντάρτικο δημάρχων στα νησιά: «Σεβαστείτε τις προεκλογικές δεσμεύσεις σας»

Αντάρτικο δημάρχων στα νησιά: «Σεβαστείτε τις προεκλογικές δεσμεύσεις σας»
ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

 Μείζον πολιτικό πρόβλημα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Μετά το σύνολο των δημοτικών συμβουλίων της περιοχής, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου είπε «όχι» στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τις κλειστές δομές προσφύγων και μεταναστών. Μάλιστα η απόφαση αναφέρει ρητά ότι δεν δέχεται καμιά νέα κλειστή δομή.

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η Νέα Δημοκρατία κυριαρχεί στον αυτοδιοικητικό χάρτη του Βορείου Αιγαίου. Δηλαδή, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δυσαρέσκεια τοπικών κοινωνιών που την είχαν εμπιστευτεί μόλις πριν πέντε μήνες. Το ερώτημα είναι τώρα πώς θα προχωρήσει η δημιουργία των κλειστών δομών από τη στιγμή που ο κόσμος στα νησιά αντιδρά έντονα.

Το «μανιφέστο» των δημάρχων

Οι δημοτικοί άρχοντες των νησιών κάθε μέρα κλιμακώνουν τις πιέσεις τους. Σήμερα δημοσιοποιήθηκε δήλωση πέντε δημάρχων των νησιών που απορρίπτουν κατηγορηματικά τα κυβερνητικά σχέδια. Ο οι δήμαρχοι Ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος , Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, Λέρου, Μιχαήλ Κόλιας, Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης και Χίου, Σταμάτιος Κάρμαντζης δήλωση υπογραμμίζουν 5 σημεία.

Συγκεκριμένα, δηλώνουν ότι:

«1. Δεν αποδεχόμαστε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με τον σχεδιασμό που πρόσφατα ανακοίνωσε.

2. Ζητάμε την τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεών της για το παραπάνω ζήτημα

3. Να σεβαστεί η κυβέρνηση τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων μας.

4. Να αποσυμφορήσει άμεσα και μαζικά τα νησιά.

5. Να προβεί στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.»

Σε έντονο ύφος, προσθέτουν ότι «δεν είχαμε καμία ενημέρωση και πληροφόρηση σχετικά με τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες».

Ασφυξία

Η ασφυξία στα νησιά πάντως συνεχίζεται. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι αιτούντες άσυλο στη νησιά είναι 39.325.

Το τελευταίο 24ωρο έφτασαν στα νησιά 205 πρόσφυγες και μετανάστες. Το Λιμενικό περισυνέλεξε 72 άτομα σε τρία διαφορετικά περιστατικά που σημειώθηκαν σε θαλάσσιες περιοχές της Αλεξανδρούπολης και της Σάμου. Το ίδιο διάστημα 133 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν από λέμβους στη Μυτιλήνη σε πέντε διαφορετικά περιστατικά. Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε στις 07:20 σήμερα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" με 48 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη και 12 από τη Χίο.

Σταματήστε τη συλλογική τιμωρία

Ανοιχτή επιστολή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες απέστειλε ο διεθνής πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Χρήστος Χρήστου, ζητώντας «να σταματήσει αυτή η συνειδητή συλλογική τιμωρία ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη και να δοθεί τέλος σε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία».

Σχετικά με τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, ο κ. Χρήστου, υπογραμμίζει ότι «τα αποτελέσματα αυτής της απόφασης είναι μια χρόνια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ένας ενδημικός κύκλος ανθρώπινου πόνου», ενώ προσθέτει ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, είχαν προειδοποιήσει για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της συμφωνίας αυτής με την Τουρκία.

«Αποφασίσαμε μάλιστα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να σταματήσουμε να δεχόμαστε χρηματοδότηση από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει ο κ. Χρήστου.

Ο κ. Χρήστου γράφει ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ανθρωπιστική κατάσταση παρουσιάζει επιδείνωση και όχι βελτίωση. Και καταλήγει, απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους ηγέτες: «Καμία πολιτική σκοπιμότητα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αποφάσεις και μέτρα που προξενούν βλάβη σκόπιμα και συνειδητά. Σας έχουμε προειδοποιήσει κατ' επανάληψη ότι αυτό κάνουν οι πολιτικές σας. Σταματήστε να το αγνοείτε, σταματήστε να προσποιείστε ότι δεν συμβαίνει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ