ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου
EUROKINISSI / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε νέες προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας προχωρά η Άγκυρα, που μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και υποστηρίζει ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η ανακοίνωση του Τούρκου αξιωματούχου έρχεται μερικές ώρες μετά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια και του Αιγύπτιου ομολόγου του και την μεταξύ τους συμφωνία να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) Ελλάδας - Αιγύπτου.

Σε ανακοίνωσή του, που αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Χαμί Ακσόι υποστηρίζει, παράλληλα, ότι η συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη είναι σύννομη με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στην ανακοίνωση που φέρει τίτλο «Δήλωση του κ. Χαμί Ακσόι, ως απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις Ελλάδας και Αιγύπτου για τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη για της Ζώνες Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας», το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει τα εξής:

«Mε τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη, μέρος των δυτικών συνόρων της θαλάσσιας ευθύνης μας στην Ανατολική Μεσόγειο οριοθετείται. Η συμφωνία συνάδει με τη διεθνή νομολογία και το διεθνές Δίκαιο, μεταξύ των οποίων και τα άρθρα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και του Δικαίου της Θάλασσας.

Όλα τα μέλη γνωρίζουν ουσιαστικά ότι τα νησιά δεν μπορούν να αποκόψουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, γνωρίζουν πως τα νησιά που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά της οριογραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών υδάτων τους κι ότι το μήκος και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν κατά την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας.


Ωστόσο, αντί να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις, ανταποκρινόμενα στην προσέγγιση της Τουρκίας που έγινε με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας, τα εμπλεκόμενα μέλη προτίμησαν να προβούν σε μονομερείς κινήσεις και να προσπαθήσουν να μετατοπίσουν την ευθύνη στην Τουρκία.

Πίσω από αυτή την αντίληψη κρύβονται μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες αξιώσεις των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων, τη στιγμή που, για παράδειγμα, το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την τουρκική ενδοχώρα, υποτίθεται πως δημιουργεί μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας 4.000 φορές μεγαλύτερη από την έκτασή του. Ήταν αυτή η αξίωση που οδήγησε την Αίγυπτο στο να χάσει μια περιοχή σε έκταση μεγέθους 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων

Μέσω της συμφωνίας με τηΛιβύη, οι δύο χώρες ξεκαθαρίζουν ότι δεν σκοπεύουν να επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο γεγονός».

Οι δηλώσεις Δένδια και η πρωτοβουλία Αθήνας - Καΐρου

Ως έμμεση απάντηση στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας, στον απόηχο των προκλητικών δηλώσεων του προέδρου της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τη συμφωνία της χώρας του με την Λιβύη, ερμηνεύεται η δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, την Κυριακή από την Αίγυπτο, ότι Αθήνα και Κάιρο επιταχύνουν από κοινού τις διαδικασίες για το χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με τον οποίο συζήτησε εκτενώς την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις, με φόντο τις κλιμακούμενες προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, «συμφωνήσαμε με τον Αιγύπτιο Υπουργό την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα διμερή θέματα, καθώς και μία ευρύτατη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου. Όπως πάντα, με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσότερων προβλημάτων. Και, βέβαια, μας απασχόλησαν τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης, του κ. Σαράζ. Έχουμε και οι δύο την εντύπωση κατ’ αρχήν ότι ο κ. Σαράζ πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.

«Ούτως ή άλλως, πάντοτε είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία, όταν έρχομαι στην Αίγυπτο και μπορούμε να συζητάμε τα διμερή μας θέματα», επισήμανε – μεταξύ άλλων – ο Νίκος Δένδιας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ