ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκκληση σε όλα τα κόμματα να στηρίξουν το ν/σ για την ψήφο των αποδήμων

Έκκληση σε όλα τα κόμματα να στηρίξουν το ν/σ για την ψήφο των αποδήμων
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Προσκλητήριο σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, απηύθυνε ο Τάκης Θεοδωρικάκος στη Βουλή, όπου ξεκίνησε η συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου του Συντάγματος. 

Ο υπουργός Εσωτερικών επέμεινε στην ανάγκη να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα εθνικής ενότητας και στοιχειώδους αξιοπιστίας απέναντι στον Ελληνισμό και απευθυνόμενος ειδικότερα στον ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει να αμφιταλαντεύεται, ζήτησε να μην απουσιάζει καμία πολιτική δύναμη από αυτό το προσκλητήριο. «Είναι ώρα ευθύνης για όλους», επεσήμανε. Για την κυβέρνηση, όπως διαφάνηκε και από την εισαγωγική τοποθέτηση του Τάκη Θεοδωρικάκου τα επιχειρήματα που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην στηρίξει το νομοσχέδιο δεν είναι ούτε ισχυρά, ούτε βάσιμα. Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως, ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις από την αποδοχή των οποίων συναρτάται και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας διασφάλιση του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας αλλά και κατοχύρωση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για τους Έλληνες του εξωτερικού, μέσω και της πρόβλεψης ενός συγκεκριμένου αριθμού βουλευτών από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

«Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε θετικά στο αίτημα δεκαετιών, σε μια περίοδο που σοβαροί κίνδυνοι και απειλές πολλαπλασιάζονται για πατρίδα μας», είπε για να συμπληρώσει ότι οι Έλληνες είμαστε πολλοί λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για «κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ» και ανέφερε ότι «επιμένει με τον ίδιο μονότονο τρόπο σε πράγματα που μόνο εκείνο πιστεύει. «Είναι πολύ εκτεθειμένος στον τρόπο που αντιμετώπισε την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και δεν θέλει να παραδεχτεί αυτονόητα πράγματα στη σημερινή συζήτηση αυτό με λυπεί. Εμείς μέχρι το τέλος θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις αλλά θα υπερασπιστούμε την σοβαρότητα και την αξιοπιστία μας», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος επανέλαβε πως το νομοσχέδιο αποτελεί προϊόν συμβιβασμού, καθώς η αρχική κυβερνητική πρόταση ήταν -όπως είπε- «ασφαλώς πιο προωθημένη».

Μέχρις στιγμής και με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων εκτός απο τη ΝΔ, το νομοσχέδιο φαίνεται πως στηρίζουν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Το ΚΙΝΑΛ τάσσεται υπέρ, καταγγέλλοντας ωστόσο, περιορισμούς στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. «Δικαίωμα ψήφου να έχουν όλοι οι Έλληνες εξωτερικού. Να πούμε "ΝΑΙ" σε επιστολική ψήφο», ανέφερε η Ευαγγελία Λιακούλη.Καταψηφίζει, όπως όλα δείχνουν το ΜέΡΑ 25.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ