ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Τζούμης: Να πάμε σε οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο

Λ. Τζούμης: Να πάμε σε οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο
Screen grab

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο που θα κορυφωθεί η κλιμακούμενη ένταση από την πλευρά της Τουρκίαςη οποία εκδηλώνεται τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και ενεργειών, επισήμανε σε τοποθέτησή του στο δελτίο ειδήσεων του CNN Greece και την Αμαλία Κάτζου ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Λάμπρος Τζούμης.

Όπως σημείωσε ενδέχεται να υπάρξει διπλωματική αντιπαράθεση με επίλυση των διαφορών σε Διεθνές Δικαιοδοτικό Δικαστήριο - με την Τουρκία να μην φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο - ή μια στρατιωτική αντιπαράθεση που θα καταλήξει σε διαπραγματεύσεις.

Έκανε, επίσης, λόγο για αποσπασματική αντιμετώπιση του αναθεωρητισμού της Τουρκίας από πλευράς Ελλάδας.

«Η Τουρκία αδιαφορεί για το Διεθνές Δίκαιο», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως όσο υπάρχει ανεκτικότητα τόσο θα αυξάνονται οι φιλοδοξίες της γείτονος.

Σύμφωνα με τον κ. Τζούμη, η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να πάει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο αλλά και να επιδοθεί σε διπλωματική προσπάθεια να πείσει την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι οι ενέργειες της Άγκυρας πλήττουν τα δικά τους συμφέροντα.

«Η Ευρώπη θέλει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. Εάν γίνουν αυτά που λέει η Τουρκία και δεν προχωρήσει το ενεργειακό πρόγραμμα που υπάρχει στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και η μεταφορά αυτού μέσω του EastMed, πλήττονται και τα συμφέροντα της Ευρώπης», εκτίμησε.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ