ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών τίμησε ο Μπακογιάννης τον Βούτσιτς

Με το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών τίμησε ο Μπακογιάννης τον Βούτσιτς
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών, σε αναγνώριση της φιλίας που συνδέει την Ελλάδα και την Σερβία αλλά και σε ένδειξη εκτίμησης προς το πρόσωπο του προέδρου της γειτονικής χώρας, τίμησε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σε ειδική τελετή στο Δημαρχιακό Μέγαρο ο δήμαρχος Αθηναίων υποδέχθηκε «τον Πρόεδρο μίας φίλης χώρας, έναν πολύπειρο πολιτικό άντρα, νομικό και φίλο της λογοτεχνίας και της ιστορίας», όπως χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Σερβίας.

«Τους δύο λαούς μας έχουν συνδέσει στενά η γεωγραφία και η ιστορία, αυτή η τόσο πλούσια αλλά και τόσο ταραγμένη ανά τους αιώνες ιστορική διαδρομή στην κοινή “κατοικία” μας, τη Βαλκανική Χερσόνησο» τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης και πρόσθεσε: «H προσοχή μας στρέφεται στα πάμπολλα εκείνα στοιχεία που μας ενώνουν και αβίαστα αναγνωρίζουμε στον σερβικό λαό, με τον οποίο συνταξιδεύουμε πάνω από 1.000 χρόνια αποκτώντας στην πορεία κοινή θρησκεία, ήθη και έθιμα, νοοτροπία και χαρακτήρα. Η σημερινή πραγματικότητα μας επιβάλλει να ζήσουμε το κοινό μας μέλλον με ειρήνη, συνεργασία και ομόνοια. Σήμερα πια η αποδοχή της πραγματικότητας της γειτνίασης και ο ρεαλισμός που πρέπει να διέπει τις πολιτικές ηγεσίες απαιτεί σχέσεις εποικοδομητικής συνύπαρξης και συνεργασίας, με σεβασμό πάντα των διαχρονικών αξιών μας».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Βελιγράδι με το οποίο η Αθήνα συνδέεται εδώ και πάνω από μισό αιώνα με Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας το οποίο αμοιβαία επικαιροποιείται και επικεντρώνεται σε στοχευμένες δράσεις για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών των πολιτών τους.

«Το Βελιγράδι είναι μία πρωτεύουσα που οι Έλληνες ιδιαίτερα αγαπούν, όχι μόνο για τη μεγάλη της ιστορία, την ομορφιά και την ατμόσφαιρά της, αλλά και για τη σύγχρονη προσφορά της στον πολιτισμό, από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι τον Κουστουρίτσα και την Μαρίνα Αμπράμοβιτς» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων.

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την Ελλάδα μίλησε ο πρόεδρος της Σερβίας ο οποίος τόνισε την ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης προώθησης των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε «ιδιαίτερη τιμή» για τον ίδιο και τον λαό του την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας να του απονείμει το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της πόλεως ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στις στενές ιστορικές σχέσεις των δυο χωρών ως τα σύγχρονα χρόνια.

«Στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο αν δεν υπήρχε η Ελλάδα, αν δεν υπήρχε ο ελληνικός λαός, θα καταστρεφόταν και δε θα υπήρχε το Σερβικό κράτος. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, είναι ήρωας, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Σερβίας, διότι όταν του πρόσφεραν το έδαφος της Σερβίας ως αντάλλαγμα για την προσφορά της χώρας σας, είπε ότι η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και δε μπορεί να κάνει τόσο μεγάλη κακία. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, τον πόλεμο κατά του φασισμού, σκοτώθηκαν πολλοί Έλληνες και Σέρβοι. Οι δυο λαοί μας πάλεψαν θαρραλέα για την ελευθερία τους, παρόλο που γειτονικές χώρες και γειτονικοί λαοί στήριζαν την αντίθετη πλευρά. Όταν η Σερβία είχε ανάγκη το 1999 με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, που η χώρα σας είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα πάλεψε όσο μπορούσε για να μας παρέχει οποιοδήποτε είδος βοήθειας και υποστήριξης» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Σερβίας. Και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και σας είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό. Και σήμερα, που η Ελλάδα απειλείται στη Μεσόγειο από την Τουρκία, εμείς πρέπει να σας πούμε ότι η Σερβία θα είναι πάντοτε στο πλευρό σας και θα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ελλάδας γιατί είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας. Η Ελλάδα και η Σερβία θα παλεύουν πάντοτε μαζί και θα είμαστε μαζί και σε καλές και σε κακές συνθήκες. Αυτό το μετάλλιο θα αποτελέσει υποχρέωση για εμένα για να κάνω ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια στην τόνωση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ