ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρευνα MRB: Αντίθετοι με πρόωρες εκλογές οι πολίτες - Διευρύνει το προβάδισμα η ΝΔ

Έρευνα MRB: Αντίθετοι με πρόωρες εκλογές οι πολίτες - Διευρύνει το προβάδισμα η ΝΔ
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κλίμα γενικής και οικονομικής δυσαρέσκειας για το μέλλον αποτυπώνει νέα έρευνα της MRB, με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων να διαφωνεί με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογων. Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, σχεδόν έξι στους δέκα θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ενώ πάνω από το 70% εκτιμά ότι τα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής θα ενταθούν στο μέλλον.

Το κυβερνών κόμμα διατηρεί αλλά και διευρύνει το προβάδισμά της έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο σενάριο διεξαγωγής εκλογών.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με διαφορά 12,3 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 36,8%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δείχνουν οι τάσεις της MRB.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24,5%, τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής με 7,7% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,3% και το ΜέΡΑ25 με 3,2%. Εκτός βουλής παραμένει η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 2,7%, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκεντρώνει 1,1%.

«Άλλο Κόμμα» επιλέγει το 2,9% των ερωτηθέντων, ενώ αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων ως «Αδιευκρίνιστη Ψήφος» που αγγίζει το 11,3%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ»: 4,8% και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή»: 6,5%.

Η έρευνα της MRB πραγματοποιήθηκε το διάστημα 27 Νοεμβρίου με 5 Δεκεμβρίου, σε δείγμα 2.000 ερωτηθέντων, με δικαίωμα ψήφου, με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων.

Πρόωρες εκλογές

«Πότε θα θέλατε να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές», το 57,4% απαντά «να προκηρυχθούν περίπου στο τέλος της τετραετίας».

Στο ερώτημα «πότε πιστεύετε ότι θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές» το 64,3% απαντά «θα προκηρυχθούν περίπου στο τέλος της τετραετίας».

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Οι πολίτες με αυξημένα ποσοστά και συγκεκριμένα το 59,2%, θεωρούν πιθανό ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η ανησυχία των πολιτών τους οδηγεί, σε ποσοστό 70,2% να πιστεύουν ότι τα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια.

Κλίμα δυσαρέσκειας

Το 56,1% των πολιτών που κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας» εκτιμά πως η κατάσταση στην Ελλάδα κρίνεται ως «πολύ άσχημη – αρκετά άσχημη», ενώ μόλις 16,9% απαντά «πολύ καλά – αρκετά καλά».

Στο ερώτημα, «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 59,4% απαντά «Πολύ κακή – κακή» και το 12,9% απαντά «Πολύ καλή-καλή».

Τα πιο σημαντικά προβλήματα της χώρας

Τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι η ανεργία με 52%, το μεταναστευτικό/ προσφυγικό/ οικονομικοί μετανάστες με 40,5%, η υγεία/περίθαλψη με 33,6%, το φορολογικό σύστημα με 33,4% και η οικονομική ανάπτυξη με 30%.

Η λέξη «ελπίδα» σε ποσοστό 41,1% εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθεί η «οργή» με ποσοστό 41%, η «ντροπή» με 36,9% και ο «φόβος» με 35,6%.

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Ως προς την επικείμενη εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας σημαντικό ποσοστό των πολιτών (44,8%) δηλώνουν ότι θα επιθυμούσαν να παραμείνει ο Προκόπης Παυλόπουλος για δεύτερη θητεία ενώ το 41,1% επιθυμεί νέο πρόσωπο στην θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην περίπτωση που δεν θα είναι υποψήφιος ο κ. Παυλόπουλος, σε αυθόρμητο επίπεδο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επιλέγεται από το 26% όσων μπήκαν στην διαδικασία να αναφέρουν κάποιο όνομα, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το 11,2%, το 8% επιλέγει την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, το 5,9% τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το 4% την κυρία Μαρία Δαμανάκη.

Εκτίμηση ψήφου

Η εκτίμηση ψήφου με την πλήρη αναγωγή της πρόθεσης ψήφου στους πολίτες που δήλωσαν κάποια κομματική προτίμηση αλλά και το εύρος των ποσοστών των κομμάτων στον πίνακα που ακολουθεί.

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 61,2% η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 19,1%. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 11,8%. Ακολουθούν «Αλλες αναφορές» με ποσοστό 5,2 % και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 2,8%.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 41% απαντά η ΝΔ, το 30,1% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 20,9% κανένα κόμμα.

Ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 35,5% απαντά ΝΔ και το 46,3% απαντά ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκεντρώνει το 40,9% των ερωτηθέντων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, το 29,1%, ενώ «κανένας από τους δύο» απαντά το 26,3%.

Οι πιο δημοφιλείς υπουργοί της κυβέρνησης

Στην κούρσα για τους πιο δημοφιλείς υπουργούς της κυβέρνησης τα αποτέλεσμα της MRB δείχνουν πως πρώτος στην προτίμηση των ψηφοφόρων είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ακολουθεί ο Νίκος Δένδιας, τρίτος ο Βασίλης Κικίλιας, τέταρτος ο Τάκης Θεοδωρικάκος και πέμπτος ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ