ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Τουρκία δεν θα παρασύρει την Ελλάδα σε επίπεδο Bαλκάνιου καυγατζή

Δένδιας: Η Τουρκία δεν θα παρασύρει την Ελλάδα σε επίπεδο Bαλκάνιου καυγατζή
ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ ΝEWS

Σαφή μηνύματα στην Τουρκία έστειλε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2020 ο Νίκος Δένδιας, που ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα -παρότι θα μπορούσε να ανταποκριθεί και χωρίς βοήθεια- και ότι η Άγκυρα δεν θα παρασύρει την Ελλάδα σε επίπεδο «Bαλκάνιου καυγατζή».

«Πετύχαμε καταδίκη των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως: «Απέναντι στην πολιτική των κανονιοφόρων προτάσσουμε πολιτική».

Η καλή γειτονία, όπως είπε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, είναι βασικός στόχος της χώρας μας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα παρασύρει την Ελλάδα σε επίπεδο «Βαλκάνιου καυγατζή».

«Είμαστε Ευρωπαϊκή χώρα» τόνισε χαρακτηριστικά, και αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις συμπλήρωσε:

«Αν απαιτηθεί, και παρόλο που μπορούμε και μόνοι, δεν θα είμαστε μόνοι».

Πρόσθεσε δε, πως η χώρα θα συνεχίσει να διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και να ελπίζει «με μειούμενες πιθανότητες πια, ότι η Τουρκία θα επιλέξει την προσέγγιση με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Ως προς το άκυρο μνημόνιο με την Κυβέρνηση της Τρίπολης, εξελίσσεται διπλωματική εκστρατεία προκειμένου να εξασφαλισθεί η στήριξη της Διεθνούς Κοινότητας, των συμμάχων και εταίρων μας, απέναντι στις παράνομες πράξεις της Τουρκίας, οι οποίες αντιβαίνουν καταφανώς στη Διεθνή Νομιμότητα, στο Δίκαιο της Θάλασσας και την κοινή λογική. Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. εκδόθηκε κείμενο συμπερασμάτων που δικαιώνει πλήρως τις ελληνικές θέσεις, στηλιτεύει τις τουρκικές ενέργειες και εκφράζει την πλήρη στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο. Την πλήρη στήριξη επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε. Είχαμε ήδη πετύχει την πλήρη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στα συμπεράσματα του Συμβουλίου στο πλαίσιο της Ε.Ε. από τις 3/12.Επιπλέον, κατόπιν ενεργειών, εκδόθηκαν ανακοινώσεις στήριξης από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε για θέματα εξωτερικής πολιτικής, από την Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Κύπρο, αλλά και από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι τα μόνα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξ’ ανατολων.

Ο κ. Δένδιας μίλησε παράλληλα για την πολύ στενή συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο αλλά και τις προσπάθειες περαιτέρω εμβάθυνσης.

Ο συντονισμός των δράσεων αφορά, πρωτίστως, στις αδιάλειπτες προσπάθειες για την επίτευξη της στρατηγικής επιδίωξης της Ελλάδας, που είναι η επίλυση του Κυπριακού.

Σε συνεννόηση με την κυπριακή πλευρά, επετεύχθη η καταδίκη από την Ε.Ε. των παρανόμων δραστηριοτήτων της Τουρκίας.

«Η ομόφωνη αντίδραση της Ένωσης μεταφράστηκε στη διαμόρφωση καθεστώτος κυρώσεων. Σύμφωνα με αυτές θα απαγορεύεται, πλέον, η είσοδος στην ΕΕ, και θα δεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας. Απέναντι στην πολιτική των κανονιοφόρων, συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να προτάσσουμε τη διεθνή νομιμότητα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα είναι «σταθερή και ισχυρή χώρα στα Βαλκάνια» και υποστηρίζει έμπρακτα την ενταξιακή προοπτική βαλκανικών χωρών.

«Εμβαθύνουμε τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, κάνοντας σαφές ότι δεν θα ανεχθούμε παρεκκλίσεις από τη συμφωνία» είπε ο κ. Δένδιας, τονίζοντας ότι αντίστοιχη είναι η στάση της χώρας μας και απέναντι στην Αλβανία -με σεβασμό, όμως, στην ελληνική μειονότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ