ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις από την κυβέρνηση για τη στάση εργασίας στο μετρό

Αντιδράσεις από την κυβέρνηση για τη στάση εργασίας στο μετρό
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί φαινόμενα σαν τη σημερινή στάση εργασίας στο μετρό», δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, στην ομιλία του στη Βουλή επί του προϋπολογισμού.

«Επί πέντε ώρες, 1,5 εκατ. πολίτες που χρησιμοποιούν το μετρό "έγιναν όμηροι" μειοψηφίας συνδικαλιστών, που εκτάκτως χθες αποφάσισαν στάση, λόγω της επανατοποθέτησης 21 υπαλλήλων στα εκδοτήρια», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, μόλις 25 υπάλληλοι από τους 1.177 της συνολικής βάρδιας συμμετείχαν, και τόνισε ότι «αυτή την κατάσταση δεν πρόκειται να την ανεχτούμε».

Γι΄αυτό, σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε νομοθετική ρύθμιση ώστε σε τέτοιες περιπτώσεις να υπάρχει μια βάρδια εργαζομένων για να λειτουργούν τα μέσα μεταφοράς, «ώστε να μην είμαστε όμηροι μειοψηφιών». Εξέφρασε μάλιστα το παράπονο, διότι η συμπεριφορά αυτή ήλθε μετά την επίλυση του θέματος της συλλογικής σύμβασης εργασίας από τη νέα κυβέρνηση, «όταν η προηγούμενη, δήθεν αριστερή, τους ενέπαιζε».

«Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται, επειδή απλώς ζητήθηκε σε 21 άτομα να κάνουν τη δουλειά τους. 'Αμεσα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας. Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία των Αθηναίων» δήλωσε νωρίτερα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη σημερινή στάση εργασίας στο Μετρό, σε σχόλιό του στο twitter.

Την ίδια θέση με τον πρωθυπουργό έλαβε και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.



«Η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί 21 άτομα, που βρίσκονταν σε διοικητικές θέσεις και υπάρχει ανάγκη να επανατοποθετηθούν σε λειτουργικές, να κρατάνε σε ομηρία 1,5 εκατ. πολίτες», ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του στον Σκαϊ.

«Η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί “νταβατζηλίκια” και εκβιασμούς. Δεν γίνεται να μας ειδοποιούν χθες στις 6 το απόγευμα ότι θα κάνουν στάση εργασίας όταν η κυβέρνηση έχει δείξει ευαισθησία στα μισθολογικά τους και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τους κρατούσε σε ομηρία» σημείωσε ο κ. Καραμανλής, που παράλληλα τόνισε ότι έχει δοθεί εντολή στη γενική διεύθυνση λειτουργίας να επανατοποθετηθούν σε θέσεις εκδοτών 21 άτομα.



Η ανακοίνωση του σωματείου ΣΕΛΜΑ

Σε ανακοίνωσή του, το σωματείο ΣΕΛΜΑ στηλιτεύει τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ τη «μονομερή», «βίαια» και «αυταρχική» μετακίνηση εργαζομένων από τις οργανικές τους θέσεις.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση υποστηρίζεται:

«Την ώρα που οι κενές οργανικές θέσεις στην ΣΤΑ.ΣΥ πλησιάζουν τις 700 και δεν έχει οριστεί ο ακριβής αριθμός τους ανά Διεύθυνση, Τομέα, Ειδικότητα, η διοίκηση της εταιρίας με άκρως ενοχικό τρόπο αποφασίζει και διατάζει, Παρασκευή βράδυ, να μετακινήσει μονομερώς με τον πλέον βίαιο και αυταρχικό τρόπο συναδέλφους από τις οργανικές τους θέσεις, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πως επιλύει. Τη στιγμή που οι πραγματικές ανάγκες στελέχωσης ειδικοτήτων όπως, τεχνίτες, οδηγοί, σταθμάρχες, έλεγχος κομίστρου έχουν χτυπήσει κόκκινο, οι διοικούντες με μια ακατανόητη χωρίς κανέναν σχεδιασμό και έξω από κάθε λογική κίνηση, προχωρούν μονομερώς στη "ρύθμιση" της ζωής των εργαζομένων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ