ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Έτοιμες και στο συρτάρι οι ανακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ

Πέτσας: Έτοιμες και στο συρτάρι οι ανακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Αποτίμηση του ταξιδιού της ελληνικής αποστολής με επικεφαλής τον πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον, έκανε το πρωί της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ενώ περιέγραψε το πλαίσιο της επικείμενης συνάντησης που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Κληθείς να σχολιάσει τι θα επιδιώξει ο Μητσοτάκης στα ραντεβού με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open TV, o κ. Πέτσας είπε ότι «θα προχωρήσει σε ενημέρωση για το ταξίδι στις ΗΠΑ, θα κάνει την αποτίμηση και θα ζητήσει εθνική γραμμή κι ομοψυχία για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας».

Για τα πυρά της αντιπολίτευσης και την «κατηγορία» ότι ο Μητσοτάκης «τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα από τον Τραμπ» εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτές οι ανακοινώσεις ήταν της στιγμής, έτοιμες και στο συρτάρι. Δεν είχαν λάβει υπ’ όψιν τις συναντήσεις με Τραμπ, Πομπέο, Πέινς και τις πολύ σημαντικές συναντήσεις με τη Γερουσία, αλλά ούτε τα αποτελέσματά τους».

Αναφορικά με το τι πήραμε από τις ΗΠΑ πέραν της στήριξης, ξεκαθάρισε ότι «Οποιαδήποτε παρέμβαση των ΗΠΑ δεν θα ισορροπεί αλλά θα γέρνει προς τις ελληνικές θέσεις, καθώς «τα αμερικανικά συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται από τη στάση της Τουρκίας».

Ακόμη μίλησε για τις επενδύσεις και την αμυντική συνεργασία. Τόνισε δε ότι το ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας σε λιμάνια, μαρίνες, μεγάλα έργα όπως το Ελληνικό ήταν πολύ μεγάλο.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα των F-35 κι αν ήταν βιαστική η είσοδος στο πρόγραμμα με την Ελλάδα να θεωρείται «δεδομένος πελάτης» από τις ΗΠΑ είπε: «Το προβλέψιμος έχει να κάνει με το σταθερός, αξιόπιστος κι όχι σαν την Τουρκία που δεν είναι προβλέψιμος εταίρος και η σχέση με τη Δύση τίθεται σε αμφισβήτηση». Ολα αυτά γίνονται με γνώμονα να «ενισχύσουμε την αμυντική μας ικανότητα».

Για τον νέο εκλογικό νόμο επεσήμανε ότι «θα συζητηθούν οι βασικές κατευθύνσεις και πώς το σκέφτεται η κυβέρνηση» ενώ ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες εκλογές «θα γίνουν το 2023. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι δεν του άρεσε ο προηγούμενος εκλογικός νόμος και δεν σχετίζεται με τίποτα με πρόωρες εκλογές.

Τέλος, για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισήμανε ότι «Μόνο ο κ. Μητσοτάκης ξέρει ποιος θα είναι ο επόμενος ΠτΔ. Δεν έχουμε μπει σε ονοματολογία. Ο ΣΥΡΙΖΑ το κάνει».

Δεν αλλάζει το σχέδιό μας για το μεταναστευτικό

«Το σχέδιό μας για το μεταναστευτικό δεν αλλάζει, προχωράει και υλοποιείται» δήλωσε εξάλλου το βράδυ της Πέμπτης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον «ΑΝΤ1», διέψευσε πως η Μόρια θα παραμείνει ανοικτή και θα υπάρξει και ένα δεύτερο κέντρο στο νησί. «Σας λέω ότι αυτό δεν ισχύει. Δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερο κέντρο. Ένα θα είναι το κέντρο. Πάντα υπάρχει μία μεταβατική περίοδος μέχρι να φτάσει σε πλήρη λειτουργία κάθε τι. Το κέντρο στη Μόρια όμως θα κλείσει, δεν το συζητάμε αυτό. Επομένως δεν πρέπει να υπάρχει τέτοια ανησυχία στον τοπικό πληθυσμό» σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών. «Κι αυτή θα είναι η τελευταία αποσυμφόρηση, γιατί σκοπός είναι να αποδώσουν τα υπόλοιπα που έχουμε πει. Δηλαδή, οι επιστροφές, η καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας ώστε να μην έχουμε ροές και φυσικά με τα κλειστά κέντρα που θα έχουν τη δυναμικότητα που έχουμε πει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ