ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναζητείται συναίνεση: Κόντρες και βαρύ πολιτικό κλίμα ενόψει εκλογής ΠτΔ και εκλογικού νόμου

Αναζητείται συναίνεση: Κόντρες και βαρύ πολιτικό κλίμα ενόψει εκλογής ΠτΔ και εκλογικού νόμου
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Φουντώνει» η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη Νέα Δημοκρατία να επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για τις καταλήψεις αλλά και τα περιστατικά που διαδραματίστηκαν το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων για την εκκένωση καταλήψεων στο Κουκάκι.

Η νέα αυτή… όξυνση έρχεται σε μια πολιτική συγκυρία που αναζητείται συναίνεση, λόγω της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και της ψήφισης του εκλογικού νόμου, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Και μάλιστα σε μια περίοδο που υπάρχουν ανοιχτά εθνικά θέματα και οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες λόγω και των καθημερινών απειλών της Άγκυρας.

Η Κουμουνδούρου επιμένει να χαρακτηρίζει «φιάσκο» τη συνάντηση ΜητσοτάκηΤραμπ στον Λευκό Οίκο και συνεχίζει να στηρίζει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με τη σειρά της, η Φώφη Γεννηματά ρίχνει το… γάντι στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέρχεται από την προοδευτική παράταξη και να είναι ένα άτομο που ήταν «παρών» στα τελευταία χρόνια της κρίσης. Αυτό ερμηνεύεται ως… απαγορευτικό σε πρόσωπα όπως η Μαρία Δαμανάκη και η Άννα Διαμαντοπούλου -ονόματα που έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ατμόσφαιρα πυροδοτείται ακόμη περισσότερο μέσα από την κόντρα αντιεξουσιαστών και αστυνομίας, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για ανοχή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, σε γραπτή ανακοίνωσή του τονίζει:

«Όλοι οι Έλληνες είναι δίπλα στα όργανα του νόμου και τους δίνουν συγχαρητήρια. Γιατί χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία, ούτε δημοκρατία. Μοναδική παραφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ: λαλίστατος πριν από λίγες εβδομάδες, έπαθε αφωνία σήμερα».

Και προσθέτει:

«Είναι καιρός, αντί να ανέχονται τους εχθρούς του κράτους Δικαίου, ή ακόμη και να τους υποστηρίζουν, να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους».

Είναι σαφές ότι η κυβερνητική παράταξη θέλει να δείξει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές -κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του αρμόδιου τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Ραγκούση.

Ο πρώην υπουργός επιτίθεται με ανακοινώσεις του στο Facebook στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κάνοντας λόγο για αστυνομική βία και αστυνομικό κράτος, πλήρως υποταγμένο στο δόγμα «νόμος και τάξη».

Ο κ. Πέτσας μέσα από την κυβερνητική ανακοίνωση επισημαίνει ότι μερικά λεπτά πραγματικών εικόνων και ήχων από το Κουκάκι αποκατέστησαν, την αλήθεια απέναντι στα ψέματα.

«Όλοι οι Έλληνες είδαν, άκουσαν και συμπεραίνουν: οι παράνομες καταλήψεις δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων είναι γεγονός. Το ίδιο και οι δολοφονικές επιθέσεις με χυδαία συνθήματα εναντίον των αστυνομικών. Γεγονός είναι επίσης ότι οι συλληφθέντες-καταληψίες άσκησαν βία κατά των εκπροσώπων της δημοκρατικής πολιτείας που κλήθηκαν να υπερασπιστούν το κράτος Δικαίου» υπογραμμίζει η εν λόγω ανακοίνωση, και συμπληρώνει:

«Οι εικόνες που παρακολουθήσαμε από το Κουκάκι ας γίνουν ένα μάθημα δημοκρατίας για όλους. Χρέος μας, να γίνονται όλο και λιγότερες, ώστε να πάψει ο αυταρχισμός των λίγων να επιβάλλεται στη ζωή των πολλών».

Δύο «όχι» στον εκλογικό νόμο

Στο μεταξύ, ο νέος εκλογικός νόμος, που εισάγεται στην επιτροπή της Βουλής μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, έχει εισπράξει ήδη δύο «όχι».

Το πρώτο «όχι» προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το δεύτερο από το Κίνημα Αλλαγής, που υποστηρίζει την δική του πρόταση.

Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν κοινή γραμμή στο θέμα εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας αφού ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τον σημερινό πρόεδρο κ. Πρ. Παυλόπουλο που για το ΚΙΝΑΛ αποτελεί «κόκκινο πανί».

Κατά του νέου εκλογικού νόμου αλλά και κατά των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα, αναμένεται να αναφερθεί ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας στην συνάντησή του που θα έχει σήμερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ολοκληρώνοντας έτσι ο κύκλος των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ