ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προχωρήσει στην καταψήφιση της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ

Φίλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προχωρήσει στην καταψήφιση της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ ΝEWS

Ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας και βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής», αναφέρει ότι αν και την συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ την διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις στην παρούσα φάση «διαπιστώνουμε ανατροπή των γεωπολιτικών δεδομένων», ενώ η Ελλάδα μετατρέπεται σε «πιθανό έρμαιο των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο».

«Το καλώς εννοούμενο εθνικό συμφέρον δεν εξυπηρετείται από την ακόμα πιο σφιχτή πρόσδεση της Ελλάδας στη στρατηγική Τραμπ» σημειώνει ο Ν. Φίλης προσθέτοντας ότι ειδικά τα σχέδια του προέδρου των ΗΠΑ για το Ισραήλ «δοκιμάζουν την αντίληψη σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έπρεπε να έχει προνομιακή σχέση με το Ισραήλ ακόμα και στον στρατιωτικό τομέα».

Ο Ν. Φίλης αναφέρει ακόμα ότι βάσει αυτής της «ουσιαστικά νέας και απαλλαγμένης από τους μνημονιακούς καταναγκασμούς ανάλυσης» ο ΣΥΡΙΖΑ «μπορούσε να προχωρήσει και στην καταψήφιση της συμφωνίας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του κάνει λόγο για την πιθανότητα τροφοδότησης «απρόβλεπτων κοινωνικών αντιδράσεων προς πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις» λόγω του ότι «η ΝΔ αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει θέματα στα οποία η ίδια είχε προσδώσει ιδεολογική προτεραιότητα σε συνάρτηση με την αβεβαιότητα των οικονομικών εξελίξεων».

Επίσης, σημειώνει ότι στο βαθμό που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει δράσεις «για να διαμορφωθούν προγραμματικές συγκλίσεις και μια εναλλακτική προοδευτική κυβερνητική λύση, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί -για διπλές εκλογές- μπορεί να διαψευσθούν πολύ επώδυνα για τη ΝΔ».

Ο Ν. Φίλης εκτιμά ότι «παρότι ο νόμος που υποβαθμίζει τα δημόσια πανεπιστήμια προς όφελος των ιδιωτικών κολλεγίων τελικώς ψηφίστηκε, η ΝΔ μένοντας μόνη της υπέστη ήττα που η έκτασή της θα φανεί στη συνέχεια, όταν η κοινωνία θα βιώσει τα αποτελέσματα της νομοθετικής επιλογής».

Τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει άθροισμα προελεύσεων, δεν πάμε να κάνουμε ένα κόμμα των πρώην ΚΚΕ, πρώην ΚΚΕ Εσωτερικού, πρώην ΕΑΡ, πρώην ΠΑΣΟΚ ακόμα και πρώην ΝΔ», ο Ν. Φίλης προσθέτει ότι ιδανικό για την Κουμουνδούρου θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ «άμεσα να ξεφύγει από τη μετεκλογική εσωστρέφεια», και όπως το συνοψίζει ο ίδιος στη συνέντευξή του ‘να αποκρούσει τις πιέσεις του συστήματος που θέλουν να μετακινήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ προς το «Κέντρο» και να τον μετατρέψουν σε μέρος της «δικομματικής κανονικότητας».

«Ο αριστερός ριζοσπαστισμός εξάλλου έφερε την Αριστερά στη κυβέρνηση. Αυτό είναι το στοίχημα του συνεδρίου μας» καταλήγει στη συνέντευξή του ο Ν. Φίλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ