ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσέγγιση Αθήνας - Ριάντ: Συνάντηση Μητσοτάκη με τον βασιλιά Σαλμάν

Προσέγγιση Αθήνας - Ριάντ: Συνάντηση Μητσοτάκη με τον βασιλιά Σαλμάν
Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού

Συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ριάντ.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε η ανησυχία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τονίστηκε ότι η συνεργασία Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας συμβάλει στη σταθερότητα.

Επισημάνθηκε επίσης η κοινή αντίληψη σε σειρά ζητημάτων περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Οι δυο πλευρές, προσθέτουν από την κυβέρνηση, «επιβεβαίωσαν ότι η σημερινή επίσκεψη αποτελεί το εφαλτήριο για τη διεύρυνση της συνεργασίας σε σειρά τομέων, όπως αυτοί του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού, της άμυνας».

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σ. Αραβία ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο και αναπληρωτή πρωθυπουργό του Βασιλείου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, επισφραγίστηκε η διάθεση για σημαντική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Αθήνα και Ριάντ έχουν συμφωνήσει ότι τα μνημόνια τα οποία υπεγράφησαν τέλη Νοεμβρίου μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Λίβυου πρωθυπουργού Φάγεζ αλ Σάρατζ, είναι άκυρα και ανύπαρκτα. H επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία είχε προγραμματιστεί πριν την υπογραφή του μνημονίου για τον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, αλλά και των εξελίξεων που αυτή η συμφωνία πυροδότησε.

Κατά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούν, αποφασίστηκε η μεταφορά ελληνικής αντιαεροπορικής συστοιχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία. Το σύστημα θα συνοδεύεται από ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό 65 έως 140 ατόμων, που θα είναι χειριστές και προσωπικό φύλαξης. Το αίτημα για την ελληνική συμμετοχή στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας, έχει υποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε θετικά. Η διεθνής πρωτοβουλία αφορά στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας και συμμετέχουν σε αυτήν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία.

Συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου της Σαουδικής Αραβίας

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συνάντησε και τον υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Dr Majid bin Abdullah Al Qasabi.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι επενδυτικές δυνατότητες των σαουδαραβικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και οι ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις στη Σαουδική Αραβία.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εμπορίου, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε:

«Πιστεύουμε ότι από τότε που αναλάβατε τα καθήκοντα σας τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Η αβεβαιότητα ήταν ένα πρόβλημα για την Ελλάδα, η οικονομική κρίση και μια σειρά άλλων παραγόντων είχαν δημιουργήσει ένα σύννεφο αβεβαιότητας με αρνητικές επιπτώσεις για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Όχι μόνο από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας αλλά και από άλλες χώρες. Τώρα πλέον υπάρχει ένα σημάδι ελπίδας ότι επιστρέφουν».

Την ίδια ώρα, τόνισε πως αγαπά πολύ την Ελλάδα και υπενθύμισε πως πριν από λίγους μήνες η Σαουδική Αραβία έστειλε στη χώρα μας τον επικεφαλής του διεθνούς εμπορίου.

«Και πρέπει να προετοιμαστούμε και οι δύο πλευρές για αυτό. Από την πλευρά σας κ. Πρωθυπουργέ θα πρέπει να μας υποδείξετε τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες και εμείς θα δημιουργήσουμε μια επιχειρηματική αποστολή για να επισκεφτεί την Ελλάδα και να διερευνήσει αυτές τις ευκαιρίες. Να συναντήσει τους κατάλληλους ανθρώπους και να αντιληφθούν ποιο είναι το νέο πλαίσιο που ευνοεί τις επενδύσεις, διότι άκουσα ότι υπάρχει διευκόλυνση και στήριξη του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Επομένως, χρειάζεται να το εξηγήσουμε αυτό στο οικοσύστημα της επιχειρηματικής κοινότητας, δηλαδή το πόσο φιλικό έχει γίνει το περιβάλλον. Να αναδείξουμε τις ευκαιρίες και αν μου επιτρέπεται θα εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία και θα έρθω μαζί με την αντιπροσωπεία των επιχειρηματιών» είπε ο ίδιος.

Με τη σειρά του, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Σαουδάραβα υπουργό για τα καλά του λόγια:

«Χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι στη Σαουδική Αραβία. Μετά από πολύ καιρό ένας Έλληνας Πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σε μια εποχή μεγάλης γεωπολιτικής αλλά και οικονομικής σημασίας. Είμαι πολύ χαρούμενος που αναγνωρίζετε το γεγονός ότι το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους έξι μήνες, κάτι το οποίο αντανακλάται επίσης στις αγορές κεφαλαίου αλλά και στο ευρύτερο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προκειμένου να επενδύσει στην Ελλάδα. Θεωρούμε τη Σαουδική Αραβία στρατηγικό εταίρο σε αυτή την προσπάθεια και καθώς το Βασίλειο αναλαμβάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες να διαφοροποιήσει την οικονομική του δραστηριότητα, θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί πρωταρχικό στόχο για ξένες επενδύσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης, από το επίσημο κρατικό Fund να επενδύσει στην Ελλάδα».

Όπως τόνισε, πολλά έχουν αλλάξει στη χώρα μας και θα είναι μεγάλη χαρά της Ελλάδας να υποδεχτεί την αποστολή της Σαουδικής Αραβίας.

«Οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Σαουδικής Αραβίας είναι ήδη ενεργοί στην Ελλάδα, όπως είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζετε, και όπως γνωρίζω είναι αρκετά ικανοποιημένοι από την επένδυση που έχουν κάνει. Αυτό που θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με σημαντικούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Επομένως, όσο νωρίτερα γίνουν οι επενδύσεις τόσο καλύτερα θα είναι για τους επενδυτές» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε:

«Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι πιο κοντινές ευρωπαϊκές χώρες στη Σαουδική Αραβία με ισχυρούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς και πιστεύω ότι η στιγμή είναι η κατάλληλη για κινητοποίηση κεφαλαίων από τη Σαουδική Αραβία για επενδύσεις στην Ελλάδα. Η στιγμή είναι κατάλληλη και καθώς διαφοροποιείτε την οικονομία σας να αναζητήσουμε ευκαιρίες να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στη Σαουδική Αραβία. Υπάρχει μια μακρά ιστορία ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε, παράλληλα, πως η στιγμή είναι κατάλληλη και πως είναι βέβαιος πως τους επόμενους μήνες θα υπάρχουν ευκαιρίες για συζητήσεις με τις ομάδες της Σαουδικής Αραβίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εμπορίου της Σαουδικής Αραβίας συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού και τα logistics απ’ όπου η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε την τεχνογνωσία καθώς θέλει να οργανώσει τουριστικά περιοχές στις οποίες δεν θα ισχύουν αυστηροί περιορισμοί και επίσης επιθυμούν να καταστεί η χώρα τους κόμβος logistics για την περιοχή.

Από την ελληνική πλευρά δόθηκε κατάλογος με τομείς στους οποίους μπορούν να επιτευχθούν επενδύσεις από σαουδαραβικά κεφάλαια ενώ τον επόμενο μήνα οι Υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης και Χάρης Θεοχάρης θα βρεθούν στην Σαουδική Αραβία προκειμένου να υπογράψουν επενδυτική συμφωνία.

Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ