ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Ερευνάται το ενδεχόμενο υποκίνησης των επεισοδίων στη Μυτιλήνη

Μηταράκης: Ερευνάται το ενδεχόμενο υποκίνησης των επεισοδίων στη Μυτιλήνη
INTIME/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης με δήλωσή του ανέφερε ότι οι ελληνικές Αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο, τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν το πρωί της Δευτέρας στη Μυτιλήνη να αποτελούν προϊόν υποκίνησης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μηταράκης, «οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων» και προσθέτει ότι «μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε».

Ο υπουργός Μετανάστευσης υπενθυμίζει ότι πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας «είναι η ασφάλεια των πολιτών» και επαναλαμβάνει ότι «κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων».

Στέλνει, εξάλλου, το μήνυμα ότι «παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου».

Σημειώνεται ότι ένταση επικράτησε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στην πόλη της Μυτιλήνης, όπου διεξήχθη πορεία τουλάχιστον 2.000 προσφύγων και μεταναστών.

Συγκεκριμένα, η Αστυνομία επιχείρησε με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά να ανακόψει την πορεία περίπου 500 διαδηλωτών που διέφυγαν από τα στενά και βρίσκονταν στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, ενώ άλλοι 1.500 είχαν μπλοκαριστεί από διμοιρίες των ΜΑΤ έξω από παλαιοπωλείο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του stonisi.gr, κάποιοι ξέφυγαν από τον αστυνομικό κλοιό και έφτασαν στην προκυμαία όπου συνέχισαν την πορεία τους με πανό.

Νωρίτερα διαδηλωτές άναψαν φωτιές σε χωράφια πλησίον της ΔΕΗ, ενώ έγινε ρίψη δακρυγόνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ