ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου
ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Στη σέντρα επιχειρεί να βγάλει η κυβέρνηση όσους υποκινούν φαινόμενα χουλιγκανισμού στα γήπεδα, αλλά και να βάλει τέλος στις απόπειρες χειραγώγησης αγώνων όπου παρατηρούνται. 

Το παιχνίδι βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού, ο οποίος το χειρίζεται αποκλειστικά, αφού από το κάδρο φαίνεται πως έχει βγάλει το αρμόδιο υφυπουργείο Αθλητισμού.

Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι αρχικοί σχεδιασμοί δεν ήταν οι καλύτεροι και για αυτό ανέλαβε προσωπικά ο πρωθυπουργός να φέρει εις πέρας την επιχείρηση «κάθαρση» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το κόστος που θα υπάρξει, ομολογούν στην κυβέρνηση, μπορεί να είναι και πολιτικό…

Το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει τις εισηγήσεις της FIFA και της UEFA, οι οποίες αναμένεται να θέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αναδιοργάνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά να προτείνουν και μέτρα κατά της βίας και της χειραγώγησης των παιχνιδιών. Αφού η κυβέρνηση λάβει τις εισηγήσεις των ειδικών, τότε θα φέρει νόμο στη Bουλή, με τον οποίο, αφενός θα παρέχει πολιτική κάλυψη σε εκείνους που θα τον εφαρμόσουν, ενώ για όσες ομάδες δεν συμμορφωθούν προβλέπεται ακόμη και Grexit, την αποβολή δηλαδή από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, είπε ξεκάθαρα ότι η διακοπή του ελληνικού πρωταθλήματος θα προβλέπεται, στην περίπτωση που δεν εφαρμόσουν οι υπεύθυνοι παράγοντες τις νέες ρυθμίσεις, τις οποίες φιλοδοξεί η κυβέρνηση να έχει ψηφίσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «η UEFA θα κάνει τις προτάσεις της, η ελληνική Πολιτεία θα νομοθετήσει και οι προτάσεις της UEFA θα τεθούν υπ' όψη της ΕΠΟ».

Οι προτάσεις αυτές, είπε, «στις οποίες εμείς δεσμευόμαστε ότι θα παρέχουμε πολιτική κάλυψη θα πρέπει να γίνουν δεκτές. Αν δεν γίνουν δεκτές από τα όργανα αντιλαμβανόμαστε ότι ο καθένας αναλαμβάνει το δικό του τίμημα. Το τίμημα είναι ότι αφενός εκτίθεται απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς και στην ελληνική κοινωνία και αφετέρου η ελληνική Πολιτεία θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

Αναφορικά με το θέμα της πολυϊδιοκτησίας, η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι ξεκάθαρη και θα αντιμετωπίσει το θέμα βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας. Ωστόσο, εκείνο που προσθέτει είναι ότι και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει υποβιβασμός της ομάδας που δεν θα πειθαρχεί έναντι των αποφάσεων της ΕΕΑ.

Ο κ. Γερπαπετρίτης, που χειρίζεται εξ ολοκλήρου το θέμα για λογαριασμό του κ. Μητσοτάκη, αναφέρει πως αν αποδειχθεί ότι κάποιος ιδιοκτήτης ομάδας κατέχει με έμμεσο ή άμεσο τρόπο και άλλη ποδοσφαιρική ομάδα, και δεν συμμορφωθεί, τότε θα υφίσταται αλλεπάλληλες κυρώσεις. Κάθε φορά που η ομάδα του θα κατεβαίνει στο γήπεδο θα της αφαιρούνται βαθμοί με αποτέλεσμα να οδηγείται στον υποβιβασμό. Μάλιστα, κυρώσεις δεν θα έχει μόνο η πρώτη ομάδα που κατέχει ο ιδιοκτήτης αλλά και η δεύτερη, με συνέπεια να υποβιβαστούν σταδιακά και οι δύο, αν δεν συμμορφωθούν.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, μαζί με άλλα μέλη του ΔΣ εκτάκτως μεταβαίνουν σήμερα, Πέμπτη, στη έδρα της UEFA στη Λυών για να συναντηθούν με τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Αλεκσάντερ Τσέφεριν, ενώ αύριο Παρασκευή συνεδριάζει και το ΔΣ της ομοσπονδίας με στόχο να καθορίσουν τα επόμενα βήματά και να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ