ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου: Όσοι δεν τηρούν τις «Πρέσπες», υπονομεύουν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

Παπανδρέου: Όσοι δεν τηρούν τις «Πρέσπες», υπονομεύουν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ
ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Η προώθηση της ενταξιακής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, στα Σκόπια.

Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος της Βόρειας Μακεδονίας «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση», Ζόραν Ζάεφ, τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ και Ραντμίλα Σεκερίνσκα, αντίστοιχα, και με τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, Αλί Αχμέτι.

Στις συναντήσεις εκτιμήθηκε από κοινού ότι η Συμφωνία των Πρεσπών συμβάλει στην ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή και επισημάνθηκε η ανάγκη πιστής τήρησης της. «Η αυστηρή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι μία προϋπόθεση και όσοι δεν την τηρούν, απλά υπονομεύουν την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

«Έχει ιδιαίτερη σημασία, στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ να δοθεί ένα καθαρό μήνυμα για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία ότι ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Έχει ιδιαίτερη σημασία διότι μία τέτοια εξέλιξη εμπεδώνει την ασφάλεια, τη σιγουριά και τις σχέσεις καλής γειτονίας, όπως βεβαίως και την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή» δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, μετά το πέρας των συναντήσεων του στα Σκόπια.

Η επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στα Σκόπια πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Εντάσσσεται δε στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή, η οποία ξεκίνησε από το Σεράγεβο, στα τέλη του 2019, ενώ το προσεχές διάστημα θα περιοδεύσει και στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.

Άλλωστε, όπως σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προωθήθηκε από την Ελλάδα και αποφασίστηκε στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη, το 2003.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ