ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα κέντρα προσφύγων: Ομάδες περιφρούρησης και προσφυγές κατά της επίταξης εκτάσεων

Νέα κέντρα προσφύγων: Ομάδες περιφρούρησης και προσφυγές κατά της επίταξης εκτάσεων
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/DIMITRIS TOSIDIS

Σειρά μέτρων κατά της απόφασης για επίταξη περιοχών σε δήμους νησιών του Βορείου Αιγαίου, έλαβαν δημοτικά συμβούλια με έκτακτες συνεδριάσεις τους, αντιδρώντας έντονα στις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, το δημοτικό συμβούλιο της Δ. Μυτιλήνης αποφάσισε μεταξύ άλλων:

  • Να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης της περιοχής κοντά στην Καράβα, όπου σχεδιάζεται να κατασκευασθεί η νέα δομή, και να δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα.
  • Να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση στο Πολύκεντρο Μανταμάδου, αύριο Τετάρτη, το απόγευμα.
  • Να κληθεί ο υπουργός Μετανάστευσης να παραστεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Μυτιλήνης.
  • Να υπάρξει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης επίταξης της επίμαχης περιοχής.

Την αντίθεση του με τη διαδικασία της επίταξης δημοτικής έκτασης στη θέση «17» εξέφρασε το δημοτικό συμβούλιο Χίου.

Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να υπάρξει προσφυγή κατά της διαδικασίας επίταξης και κατά κάθε άλλης δικαστικής πράξης που σχετίζεται με αυτή.

Επίσης, αποφασίστηκε καμία υπηρεσία και κανένα νομικό πρόσωπο του δήμου να συμβάλει στη δημιουργία της δομής. Με την απόφαση του το δημοτικό συμβούλιο Χίου καλεί τους πολίτες σε εγρήγορση.

Τέλος, μετά την απόφαση του Συμβουλίου του Δήμου Μυτιλήνης να μην αποδεχτεί τη δημιουργία νέας δομής και να επιμείνει στο κλείσιμο των υπαρχόντων, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Από την πρώτη στιγμή δήλωσα σε όλους τους τόνους, ότι ο Δήμος Μυτιλήνης υφίσταται το μεταναστευτικό πρόβλημα στην καθημερινότητα του, υποβαθμίζοντας την ζωή μας και την κανονικότητα μας. Έχοντας επίγνωση της ευθύνης μας στην επίλυση του προβλήματος αυτού, δήλωσα ότι θα είμαι παρών σε όλες τις κυβερνητικές συναντήσεις για να διαπραγματευτώ και να αξιώσω τα δίκαια για τον δήμο μας και το νησί μας, διασφαλίζοντας πρωτίστως τις ορθές προϋποθέσεις για τις συναντήσεις αυτές. Μη υπαρχόντων των προϋποθέσεων αυτών, η προγραμματισμένη συνάντηση της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ματαιώθηκε, δίνοντας με τον τρόπο αυτό, την καλύτερη απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι ο Δήμος Μυτιλήνης δεν θα πράξει στο ακέραιο το καθήκον του για όφελος των δημοτών μας και του νησιού μας. Σε κάθε περίπτωση, σεβόμενοι της αποφάσεις του δημοτικού μας συμβουλίου, θα είμαστε παρόντες στις κινητοποιήσεις των λεσβιακών και των αιγαιοπελαγίτικων Συλλόγων, την ερχόμενη Πέμπτη, στην προγραμματισμένη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών».

Αρμόδιοι υπουργοί, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του CNN Greece, αναφέρουν πως εάν δεν έκαναν κάτι θα υπήρχε μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο η τοπική αυτοδιοίκηση κάνει λόγο για αιφνιδιασμό και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Μηταράκης: Δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν

Με τη σειρά του ο Νότης Μηταράκης αποκάλυψε πως θα ζητήσει αναβολή της συνάντησης με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης των φορέων των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ο κ. Μηταράκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως το μέτρο της επίταξης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) αποτελεί μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς η κατάσταση έπρεπε να αντιμετωπιστεί και να εκτονωθεί μετά από τα επεισόδια στη Μόρια.

«Δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν, ακολουθήσαμε και υλοποιούμε όσα είχαμε πει προεκλογικά» τόνισε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, επανέλαβε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση των προσφυγικών ροών.



«Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν κλειστά κέντρα κράτησης» είπε ο ίδιος, και συνέχισε:

«Αν δεν προχωρούσαμε στην επίταξη, θα χάναμε ακόμη έξι μήνες και δεν θα προλαβαίναμε να κάνουμε τίποτα μέχρι το τέλος του έτους».

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του Στέλιου Πέτσα προκάλεσαν και πολιτική «θύελλα», με την αντιπολίτευση να εξαπολύει πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι «επιμένει να αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών, ένα εκ των οποίων τη μια μέρα ονομάζει “κλειστό” και την άλλη δήθεν “ελεγχόμενο”».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναλαμβάνει τις προτάσεις του, υπογραμμίζοντας ότι «λύσεις μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου με την προστασία των δικαιωμάτων τόσο των κατοίκων όσο και των αιτούντων ασύλου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως εάν στις παραπάνω κυβερνητικές ανακοινώσεις «συνυπολογίσει κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης στις 11 Νοεμβρίου δήλωνε πως είναι η "τελευταία φορά που γίνεται μαζική μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα", αντιλαμβάνεται πως το μέλλον στα νησιά από τραγικό σήμερα θα γίνει αβάσταχτο».

«Υπάρχει λύση», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «μόνο εάν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποφασίσει να σταματήσει αυτό το μπάχαλο που δημιούργησε με τις μνημειώδεις παλινωδίες της, με αποκορύφωμα τις αλλεπάλληλες αλλαγές υπευθύνων υπουργών και την κατάργηση του υπουργείου για να το επανασυστήσει μετά από 6 μήνες».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι η κυβέρνηση οφείλει:

  • Να ξεκινήσει άμεσα την αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.
  • Να αυξήσει το στελεχιακό δυναμικό της Υπηρεσίας Ασύλου (διερμηνείς, επιτροπές προσφυγών, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού)
  • Να μεριμνήσει για την εύρυθμη λειτουργία ενός - και όχι δύο - κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης ανά νησί
  • Να εντείνει τις πιέσεις και να απαιτήσει έμπρακτη αλληλεγγύη από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλου Χρηστίδη:

«Η κυβέρνηση μετέτρεψε τις αποθήκες ψυχών στα νησιά, σε πυριτιδαποθήκες και τώρα παίζει με τη φωτιά. Επί επτά μήνες κλείνει τα μάτια και τα αυτιά στο πρόβλημα. Και τώρα εγκλωβισμένη κάνει επίδειξη αυταρχισμού στις τοπικές κοινωνίες και τις, δημοκρατικά εκλεγμένες, αρχές των νησιών. Τα νέα κέντρα, είτε με επίταξη είτε χωρίς, δεν θα λύσουν από μόνα τους το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Δυστυχώς η κυβέρνηση μετατρέπει ένα ευρωπαϊκό ζήτημα σε εθνική τραγωδία» τόνισε ο κ. Χρηστίδης.

Για απαράδεκτη μεθόδευση έκανε λόγο με τη σειρά του το ΚΚΕ, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα.

«Η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την απαίτηση των νησιωτών, προχωρά τον επικίνδυνο σχεδιασμό της για τη δημιουργία νέων ελεγχόμενων-κλειστών hotspot, καταδικάζοντας τα νησιά του Αιγαίου να γίνουν οι μόνιμες μεγάλες φυλακές της ΕΕ, εγκλωβίζοντας εκεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Η μεθόδευσή της είναι απαράδεκτη. Προχωρά με το "αποφασίζουμε και διατάζουμε", με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κι επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Οι δικαιολογίες, που επικαλείται, αντιστρέφουν πλήρως την πραγματικότητα.

Για την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στα νησιά που έχουν hotspot, την ευθύνη έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον και οι δύο αποδέχονται τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τον κανονισμό του Δουβλίνου. Ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες, δημιουργεί προβλήματα στα νησιά, αλλά και στους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Επίσης η καταστολή σε βάρος προσφύγων-μεταναστών, καθώς και η ανοχή της κυβέρνησης στη δράση ακροδεξιών ομάδων, οξύνει την κατάσταση και δημιουργεί εντάσεις στα νησιά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ