ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα ελληνικά σχολεία της Πόλης η υπουργός Παιδείας - Συνάντηση με Βαρθολομαίο

Στα ελληνικά σχολεία της Πόλης η υπουργός Παιδείας - Συνάντηση με Βαρθολομαίο

Τα ελληνικά εκπαιδευτήρια της Κωνσταντινούπολης -το Ζωγράφειο, τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και το Ζάππειο- επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Η κ. Κεραμέως συζήτησε με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές ζητήματα που αφορούν στην ελληνική εκπαίδευση της Πόλης. Οι εκπαιδευτικοί των σχολίων, από την πλευρά τους, αναφέρθηκαν στην ανάγκη στήριξης από πλευράς ελληνικού κράτους. Επισήμαναν επίσης τις πρωτοβουλίες και τις επιτυχίες των μαθητών σε διεθνείς διαγωνισμούς.

«Η στήριξή μας είναι δεδομένη» ήταν η απάντηση της κ. Κεραμέως και συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας «εργάζεται αδιαλείπτως υπέρ της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων της Κωνσταντινούπολης και της Ίμβρου, σχολείων με μακρά ιστορία και σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ελληνομάθειας στην περιοχή».

Όπως είπε, η προσπάθεια των εκπαιδευτικών «άοκνη» και το αποτέλεσμα αυτής «ενθαρρυντικό».

Δείτε φωτογραφίες από την υποδοχή της υπουργού Παιδείας στο Ζωγράφειο Λύκειο και τον λυκειάρχη Γιάννη Δεμιρτζόγλου:

Επίσκεψη στο Φανάρι

Η υπουργός Παιδείας, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης επίσκεψής της στην Κωνσταντινούπολη, μετέβη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, όπου έγινε δεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

«Σας υποδεχόμεθα μαζί με τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, στο κέντρο της Ορθοδοξίας, σαν ένα προσφιλές πρόσωπο αλλά και σαν εκπρόσωπο της εντίμου Ελληνικής Κυβερνήσεως, αρμόδιο για τα θέματα της παιδείας του Γένους» δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο Πατριάρχης συνεχάρη την υπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων της ως υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και της ευχήθηκε επιτυχία. «Είμεθα βέβαιοι ότι δεν θα απογοητεύσετε τον Ελληνικόν λαόν, αλλά αντιθέτως θα δώσετε μίαν πνοήν και μίαν αναψυχήν πνευματικήν για τα σχολεία, για τη νεολαία, για την παιδεία. Για όλα αυτά με τις προσευχές και με την αγάπη μας θα είμαστε πάντοτε κοντά σας» ανέφερε.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος επισήμανε ακόμη ότι «παντού, όπου έφθανε η αρμοδιότης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπήρχε το άγρυπνο βλέμμα της Μητρός Εκκλησίας για τα ελληνικά γράμματα» και εξέφρασε την χαρά του που η υπουργός επισκέφθηκε τα ομογενειακά σχολεία.

Απαντώντας στον Οικουμενικό Πατριάρχη, η υπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Ο Ελληνισμός εδώ, η αλήθεια είναι ότι κρατεί εν πολλοίς μέσω της Εκκλησίας, μέσω των σχολείων μας. [....]. Και σας διαβεβαιώ ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους επέμενα να επισκεφθώ αυτά τα σχολεία, ήταν προκειμένου να περάσω και ένα ξεκάθαρο μήνυμα, Παναγιώτατε, στήριξης των σχολείων αυτών.[....] Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την ευκαιρία αυτή. Είναι πολύ μεγάλη τιμή να επισκεπτόμαστε το Φανάρι και προσβλέπουμε σε μία άριστη συνεργασία μεταξύ του υπουργείου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Αμέσως μετά την συνάντησή της με τον κ.κ. Βαρθολομαίο, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων προσκύνησε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και ενημερώθηκε για την ιστορία και τα κειμήλια του.

Η κ. Κεραμέως θα επισκεφθεί το Σάββατο τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και την Κυριακή θα επιστρέψει στην Αθήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ