ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: «Παγώνουν» για μια εβδομάδα οι επιτάξεις στα νησιά

Μηταράκης: «Παγώνουν» για μια εβδομάδα οι επιτάξεις στα νησιά
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

«Παγώνουν» για μια εβδομάδα οι επιτάξεις χώρων σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, οι επιτάξεις μπαίνουν στο… ψυγείο μέχρι τη Δευτέρα, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος με τους φορείς των νησιών μέχρι την Παρασκευή.

Μάλιστα, ζήτησε από τους νησιώτες να δώσουν εναλλακτικές στην κυβέρνηση.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε, παράλληλα, πως προέχει η ασφάλεια των νησιών και για αυτό δεν μπορεί να καθυστερήσει η δημιουργία των κλειστών ελεγχόμενων κέντρων.

«Οι ανοιχτές δομές στη Μόρια στη ΒΙΑΛ και στο Βαθύ θα κλείσουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, ζητώντας παράλληλα να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης.

Σε συνέχεια των δηλώσεών του στην κρατική τηλεόραση, ο Νότης Μηταράκης έγραψε σε κοινωνικά δίκτυα:

«Μια βδομάδα προθεσμία στην τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές στα νησιά».

Στην ίδια ανάρτηση, τόνισε δε πως:

«Όλα έτοιμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές και να επιταχυνθεί η πολιτική ασύλου και επιστροφών».

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίταξη χώρων για να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους νησιώτες και πολιτική σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, είπε στον ΑΝΤ1 ότι ζήτησε από τον υπουργό να «παγώσει» προσωρινά τις επιτάξεις για να προχωρήσει ο διάλογος.«Ο υπουργός έκανε αποδεκτό το αίτημά μου» τόνισε ο ίδιος.

Σε συνέντευξή του στον ίδιο σταθμό, ο Γιώργος Κολλάρος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου, τόνισε πως οι νησιώτες θα προσφύγουν στο ΣτΕ για να σταματήσει η επίταξη των ακινήτων.

Αναστάτωση στα νησιά

Το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα και η δημιουργία των νέων κέντρων έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στα νησιά.

Μάλιστα, ορισμένοι κάτοικοι επιχείρησαν να σταματήσουν τις εργασίες για την κατασκευή των κέντρων, σχηματίζοντας ένα μεγάλο «ΟΧΙ» και μια ελληνική σημαία στο σημείο όπου σχεδιάζεται κλειστή δομή μεταναστών.ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ